Hogyan élheted túl a hőségriadót? A katasztrófavédelem elmondja!

A kánikula nem csillapodik, a hőségriasztás marad, úgyhogy összeszedtük, mit is tanácsol a Katasztrófavédelem, mire érdemes odafigyelni a dögmelegben.

Egész Európában tombol a kánikula, Magyarországon is hőségriasztás van érvényben, de mindenfajta riasztás nélkül is jól érezhető a dögmeleg. A tartós kánikula rengeteg veszélyhelyzetet okozhat, ezért jó ha betartod a Katasztrófavédelem tanácsait mielőtt kimerészkedsz a lakásból, illetve akkor is otthon maradsz, mert ilyenkor annyira extrém igénybevétel éri a szerveztet, hogy nem csak a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőkre, hanem gyakorlatilag mindenkire veszélyes ez az időjárás. 

Az teljesen egyértelmű, hogy ilyenkor több folyadékot kell fogyasztani, még akkor is ha nem érzed magad szomjasnak, lengén kell öltözni, és lehetőleg ne mozdulj ki a legmelegebb órákban a lakásból, vagy a munkahelyedről, főleg ha a légkondi is megy. Mindig kend magad naptejjel, és ha teheted a déli órákban a fizikai munkától is kíméld magad, vagyis például ne akkor menj ki a kertbe gyomlálni. Ha autóba ülsz, akkor is legyél sokkal óvatosabb, figyelj a folyadékpótlásra, és ne hagyj semmilyen élőlényt az autóban, de még hajtógázzal működő spray-t vagy öngyújtót se, mert ezek is tüzet okozhatnak. 

Otthon

Nyugodtan zuhanyozz le napjában többször is, jól fog esni, még akkor is ha amint kilépsz a fürdőből, ugyanúgy elkezdesz izzadni. A Katasztrófavédelem azt javasolja, hogy mentolos törlőkendővel frissítsd az arcod és karokat is. Ha mégis kimerészkednél otthonról, akkor a kora reggeli időszakban, de legkésőbb délelőtt 10-ig mozdulj ki, és délután hat előtt ne merészkedj ki a lakásból vagy a munkahelyedről a napra. Ha mégis megteszed, akkor legyen nálad víz, és csak az árnyékban közlekedj, vagy úgy jársz mint a vámpírok.

shutterstock 1089163853
Shutterstock

Hivatalos felhatalmazás az otthoni kupira!

Azt javasolják, hogy ne most kezdj bele a nagytakarításba, se az ablakpucolásba, ezek várhatnak az első hidegfrontig. A befőzést engedélyezik, de csak az esti órákban szellőztetés mellett. A mosogatásról nem írnak, de valószínűleg a langyos vízben matatás - ha a zsírt nem is feltétlenül szedi le a tányérokról rendesen - kivételesen most jól fog esni. . 

Étkezés

A Katasztrófavédelem arra is felhívja a figyelmet, hogy a verejtékezéssel sóveszteség is együtt jár, ezért pótolni kell a kiizzadt káliumot, magnéziumot és kalciumot is, vagyis sok ásványvizet kell inni, koffeint, cukros üdítőt pedig kevesebbet. A tanácsok szerint a napokban ne főzz nehéz, magyarosan fűszerezett ételeket, bár az indiaiak elég jól megvannak a csípős kajáikkal az állandó hőségben, pont amiatt mert izzadnak tőle, inkább párolj zöldséget, egyél sok gyümölcsöt és vegyél egy csomó görögdinnyét, amit halmozz fel a hűtőben, a főétel pedig saláta legyen. 

Divattippek kánikula idejére

A gótok és a szűk toppok kedvelői inkább maradjanak otthon, ugyanis világos, bő szabású laza cuccokban érdemes kimozdulni, a fekete ruhadarabokat pedig senkinek sem ajánlják ilyenkor, ahogyan a fejkendőt is el lehet felejteni. A Katasztrófavédelem felhívja mindenki figyelmét, hogy ilyenkor aztán a láb is izzad, főleg ha zoknit sem vesz az ember, erre frottír talpbetétet ajánlanak. "Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen nagy keretű napszemüveget (még ha nem is divatos!), amelynek kerete nem tapad szorosan az arcához"- ezzel koronázhatjuk meg igazán a kánikulai outfittünket. A honlapon még az áll, hogy a hajzuhataggal rendelkezők fonják be a hajukat, és készítsenek kontyot, így legalább nem izzad be az ember feje. 

shutterstock 79243216
Shutterstock

Vízparton

Teljesen ésszerű ötlet, hogy a kánikulát vízparton a legkellemesebb átvészelni, ugyanakkor figyelj oda arra, hogy a déli órákban itt sem szabad a napon tartózkodni, állandóan kenni kell magad naptejjel, és od kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra is. Ez alatt nem a sörözést értjük, mert alkoholos befolyásoltság miatt nagyon sok a baleset, ahogyan nem győzzük hangsúlyozni, hogy felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani. És bár egyértelműnek tűnhet, de mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy aki nem úszik túl jól, vagy egyáltalán nem tud úszni, az ne akarjon a folyó vagy tó közepén lebegni még úszógumival se, de főleg ne aludjon el egy gumimatracon. 

Hőguta tünetei

Elég egy kis idő a napon, hogy úgy érezd hőgutát kaptál, de mikor kell valóban aggódni? A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pul­zus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudat­vesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

Tűzveszély

Ha nem lenne elég a kánikula, akkor még itt a szabadtéri tűzveszély  is. Ha elborzadva nézted az elmúlt napok híradásait  a tűz pusztításáról GörögországbanSvédországban vagy Kaliforniában akkor eláruljuk, hogy Magyarországon is már 1700 szabadtéri tűzhöz riasztották idén a tűzoltókat, majdnem az összes emberi gondatlanságra vezethető vissza.  Soha nem szabad tüzet őrizetlenül hagyni, de ez még önmagában nem elég, hiszen azzal senki sincs előrébb, hogy ott van és végignézi, ahogyan az a széltől átterjed egy szomszédos bokorra majd az egész környezetére, hanem mindig gondoskodni kell megfelelő mennyiségű oltóanyagról is, és csak akkora tüzet rakjunk, amennyit kontrollálni tudunk. Erdőben csak a kijelölt tűzgyújtóhelyen szabad tüzet rakni, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Sütögetés után legalább öt centi földdel be kell fedni a tüzet, hogy ne tudjon újra meggyulladni. Autóból vagy vonatról soha ne dobj ki égő cigarettacsikket, nem csak azért mert bunkóság, vagy mert a hiedelmekkel ellentétben több mint 10 év amíg lebomlik a cigarettacsikk, sőt egyes alkotóelemei soha nem bomlanak le, hanem mert rendkívül tűzveszélyes, a száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat. Üveget se hagyjatok a természetben, itt sem csak azért, mert szintén bunkóság szemetelni, hanem mert az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani az aljnövényzetet. 

shutterstock 76122349
Shutterstock

De hova menekülj a melegtől?

Erre is ad tanácsot a Katasztrófavédelem, ráadásul nem is csak úgy nagyvonalakban, hogy légkondis helyekre, meg áruházakba, hanem egészen konkrétan, megyékre és településekre bontva meg is nevezik címmel azokat a helyeket, ahol lehet hűsölni, legyen szó könyvtárakról, önkormányzatokról, boltokról vagy akár autókereskedésekről. Egyébként tavaly már összeszedtük, hogy mi milyen helyeket ajánlunk, akkor a nagy bútoráruházak nyertek, ahol teljesen ingyen, egy könyvvel, kényelmes kanapén lehet hűsölni, vagy akár dolgozni, de az is jó ötlet lehet ha elmész plázázni, illetve mutatjuk a tavalyi ajánlatainkat

Oszd meg másokkal is!
Mustra