Piknikezni indulsz? Így kerülheted el az ételmérgezést!

Olvasási idő kb. 2 perc

A hőséget igencsak kedvelő baktériumok némelyikének egy óra is elég ahhoz, hogy tízszeresére növeljék a kolónia méretét.

A harminc fokos melegben nem árt jóval óvatosabbnak lenni az elöl hagyott ételekkel mint otthon, a Lifehacker szerint ugyanis ebben az esetben gyorsan érvényét vesztik a konyhapulton hagyott ételekre vonatkozó szabályok. Abban az esetben akár két órát is várhatunk, mielőtt nekiállnánk falatozni, a napon hervadozó szendvicsek esetében azonban már más a helyzet.

A baktériumok is imádnak piknikezni

A szalmonella baktériumok száma például egy óra leforgása alatt nagyjából a tízszeresére emelkedett a baktériumok terjedését letesztelő ételbiztonsági szakember, Ben Chapman tesztjei során. Egy másik gyakori kórokozónak, a Staphylococcus aureusnak már egy kicsivel többre, úgy másfél-két órára volt szüksége ugyanehhez, de két óra mindkét esetben bőven elég lehet ahhoz, hogy kritikus mennyiségű baci lepje el az elöl hagyott ételeket.

shutterstock 599812949
Shutterstock

Mi az, ami viszonylag biztonságos

A legóvatosabban a megfőzött zöldségekkel, a köretekkel, a húsokkal és az alacsony savtartalmú gyümölcsökkel érdemes bánni a Lifehacker szerint. A szárazabb hozzávalókkal, például a kenyérrel már nehezebb a dolga a baktériumoknak, és a savas, például ecetet is tartalmazó öntetekkel is meggyűlik a bajuk.

Segíthet a katasztrofális utóhatásokkal járó piknikek elkerülésében, ha: 

  • mindig elrejtjük a fogásokat a gonosz napsugarak elől
  • nem felejtünk el kezet mosni étkezés előtt
  • mindig időben a hűtőtáskába csúsztatjuk a kevésbé népszerű fogásokat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek