Piknikezni indulsz? Így kerülheted el az ételmérgezést!

A hőséget igencsak kedvelő baktériumok némelyikének egy óra is elég ahhoz, hogy tízszeresére növeljék a kolónia méretét.

A harminc fokos melegben nem árt jóval óvatosabbnak lenni az elöl hagyott ételekkel mint otthon, a Lifehacker szerint ugyanis ebben az esetben gyorsan érvényét vesztik a konyhapulton hagyott ételekre vonatkozó szabályok. Abban az esetben akár két órát is várhatunk, mielőtt nekiállnánk falatozni, a napon hervadozó szendvicsek esetében azonban már más a helyzet.

A baktériumok is imádnak piknikezni

A szalmonella baktériumok száma például egy óra leforgása alatt nagyjából a tízszeresére emelkedett a baktériumok terjedését letesztelő ételbiztonsági szakember, Ben Chapman tesztjei során. Egy másik gyakori kórokozónak, a Staphylococcus aureusnak már egy kicsivel többre, úgy másfél-két órára volt szüksége ugyanehhez, de két óra mindkét esetben bőven elég lehet ahhoz, hogy kritikus mennyiségű baci lepje el az elöl hagyott ételeket.

shutterstock 599812949
Fotó: Shutterstock

Mi az, ami viszonylag biztonságos

A legóvatosabban a megfőzött zöldségekkel, a köretekkel, a húsokkal és az alacsony savtartalmú gyümölcsökkel érdemes bánni a Lifehacker szerint. A szárazabb hozzávalókkal, például a kenyérrel már nehezebb a dolga a baktériumoknak, és a savas, például ecetet is tartalmazó öntetekkel is meggyűlik a bajuk.

Segíthet a katasztrofális utóhatásokkal járó piknikek elkerülésében, ha: 

  • mindig elrejtjük a fogásokat a gonosz napsugarak elől
  • nem felejtünk el kezet mosni étkezés előtt
  • mindig időben a hűtőtáskába csúsztatjuk a kevésbé népszerű fogásokat.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.