10 dolog, amit biztosan soha nem tennél a kávédba. Pedig feldobná!

Te tennél tojást vagy sót a kávédba?

A kávé ízére (állítólag) még azok is ráunnak néha, akik amúgy általában feketén is élvezik a földi élet kialakulásának egyik alapfeltételeként számon tartott nedűt. Az Insider szerint ebben az esetben sem kell azonban feltétlenül a tejet vagy a vaníliafagyit választani, rengeteg olyan első hallásra talán kicsit furcsának tűnő hozzávaló létezik ugyanis, amelynek megvan a maga rajongótábora.

Tonik

A jó hideg tonikkal és egy kevés jéggel nyáriasított és meglepően kellemes ízkombinációval szolgáló E. T. szintén a svédeknek köszönhető.

Kóla

A kólában található rengeteg cukor édesítőszerként is szolgál, a kólát azonban leginkább abban az esetben érdemes alkalmazni, ha több kávé egyszerűen már nem megy le az ember torkán, koffeinből viszont még többre van szükség. Ez a módszer a sötét vagy közepes pörkölésű kávékhoz ajánlott.

Vaj

A vajjal krémesebbé varázsolt kávé a koffein mellett egy jó adag azonnal felhasználható energiával is ellátja reggel az embert. A vajas kávét propagáló, és a forró italt tényleg üzemanyagként kezelő Bulletproof Coffee alapítója szerint egy csésze kávéhoz 1-2 evőkanál jó minőségű vajat érdemes hozzáadni.

A sóval az amúgy fogyaszthatatlan, folyékony szénre emlékeztető kávék keserű ízén segíthetünk. Ehhez szerencsére egy csipetnyi só is elég.

Citrom vagy lime

A sóhoz hasonlóan egy kevés citrom vagy citromhéj is segíthet a keserű ízek semlegesítésében és az édes kiemelésében.

Tojás

A skandináv módszerrel egy fokkal kevésbé keserű, és tápanyagban gazdag kávé kotyvasztható össze. A nyers tojást a ledarált kávéval és egy kevés vízzel kell összekeverni. Ezután három percig javasolt forralni a masszát, a folyadékban úszkáló tojásdarabok leszűrése után pedig már fogyasztható is a megszokottnál kicsivel sűrűbb lé.

Fahéj

A kávéjukat a meglehetősen kalóriadús cukor/tej kombináció helyett fahéjjal felturbózók kedvenc fűszere kevésbé hizlal, az elszenesedett irodai kávé ízét is képes feldobni és egyes kutatások szerint a vércukorszintet is segít kordában tartani.

Kardamom

A fahéjhoz hasonlóan ez a fűszer is egy új, kissé talán váratlan íz hozzáadásával operál, de az édeskés íze miatt a cukor hozzáadását is fölöslegesé teszi.

Kókusztej

Egy fokkal laktatóbb és sűrűbb lesz tőle a kávéd.

Alkohol

A teljesítőképesség és a koncentrációs képesség feljavítására kevésbé alkalmas ugyan az alkohol, de ha igazi (és munkaképtelen) orosznak vagy írnek akarja érezni magát az ember, egy kevés vodkával, illetve egy adag tejszínhabbal és egy kis whiskyvel is felpaprikázhatja a kávéját. Ja, és ennek a módszernek amúgy komoly hagyománya van.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek