Nem a rossz tartás felelős a hátfájásért!

A problémáidért nem feltétlenül a problémás testhelyzet felelős, a rendszeres testmozgás és a gyenge izomcsoportok megerősítése viszont javíthat a helyzeten.

Dr. Eric Robertson, az Amerikai Gyógytornászok Szervezetének szóvivője szerint elég gyakori, hogy a rossz tartást vádoljuk bizonyos egészségügyi problémák kialakulásáért, annak ellenére, hogy tulajdonképpen alig-alig akadt olyan kutatás, ami egyértelmű összefüggéseket állapított volna meg a különböző fájdalmak és eközött. A „tökéletes” testtartással kapcsolatos tévhitekről a Popular Science írt.

Nem mindig ez a hibás

Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs értelme odafigyelni a helyes testtatásra, sokszor csak egy probléma tünetéről van ugyanakkor szó.

Az emberek hajlamosak túlbecsülni a testtartás jelentőségét és ezt okolni a problémáikért. A releváns kutatások ugyanakkor nem nagyon voltak képesek egyértelmű összefüggések megállapítani a fájdalom és a testtartás között 

- nyilatkozta Robertson.

„Húzd ki magad!”

A szülők és a tanárok figyelmeztetései során mindenkiben kialakul persze egy kép, arról, hogy is kéne ülnie/állnia, Robertson szerint azonban nem nagyon létezik olyan pozíció, amit mindenkinek el kéne sajátítania. Segíteni persze nagyon is lehet a dolgon, a megoldás azonban általában a helytelen tartást eredményező gyenge izmok megerősítésében, nem pedig egy ideális pozíció „felírásában” keresendő. Ha nem elég erős a vállad, nem csoda, hogy előre görnyedsz, és a kijavított pozíciót viszont csak akkor leszel képes hosszú távon is fenntartani, ha a kérdéses izomcsoportra "rágyúrsz" egy kicsit.

shutterstock 652915966

Mozdulj meg!

Még ennél is fontosabb azonban a gyógytornász szerint, hogy időnként felálljunk és sétáljunk egyet, vagy nyújtsunk egy kicsit a székünkön. A lényeg, hogy minél többet mozogjunk, hosszú távon mindenképp káros ugyanis, ha egész nap ugyanabban a testhelyzetben maradunk.

Ugyanaz a testhelyzet - függetlenül attól, hogy helyes-e vagy sem - semmiképp nem tesz jót, ha egész nap mozdulatlanul ülsz.

Ha pedig hosszú távon is fájdalommal jár egy-egy testhelyzet, mindenképp keressünk fel egy szakorvost.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek