NÉBIH vizsgálat: nem minden esetben biztonságosak a gluténmentes tészták

Gluténmentes spagettikről hullott le a lepel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb Szupermenta terméktesztjén. A szakemberek kilenc terméket vetettek alá laboratóriumi vizsgálatnak, hogy ellenőrizzék glutén-, laktóz- és tejfehérje tartalmukat.

Ha gluténmentesen étkezel, úgy tűnik, a spagettizés örömeiről a jövőben sem kell lemondanod, az eredmény alapján ugyanis kijelenthető, hogy mind a kilenc kukoricaliszt alapú száraztészta biztonsággal fogyasztható. Jelölési hiányosságok azonban ezúttal is akadtak. Kiderült például, hogy a csomagolásra írt tápérték nem mindig fedi a valóságot.

A holland tészta, ami román

A vizsgált 9 tészta közül 5 kukoricalisztből, míg 4 kukoricaliszt és rizsliszt keverékéből készült. Ezek a származási helyet tekintve 4 olasz, 2 román és 2 magyar gyártó termékei voltak.

Akadt ugyanakkor egy kakukktojás is. Az egyik spagetti csomagolásán holland forrást tüntettek fel, csakhogy azt valójában egy román cég állította elő, a felelős vállalkozót ezért határozatban kötelezték a megtévesztő információ javítására.

Egy kicsi még belefér

A gyártók – a gluténmentességen kívül – 3 terméket tojásmentesnek, 2-2 másikat pedig laktóz- és tejmentesnek tüntettek fel. A laborvizsgálat keretében ezért a szakemberek ezen állítások valóságtartalmának is utánajártak.

Nem a spagetti fog sírba vinni
Nem a spagetti fog sírba vinniStockfresh

Az előírások szerint a „gluténmentes” kifejezés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. A jó hír, hogy a paraméter 8 terméknél a kimutatási határ alatt volt. Egy száraztésztában kis mennyiségben (7,4 mg/kg) ugyan találtak glutént, de a határértéket ez sem érte el.

A mikotoxin-, GMO-, tejfehérje- és tojásfehérje allergének szempontjából a vizsgálaton szintén kedvező eredmények születtek, a kritériumoknak valamennyi termék megfelelt. Sőt, a két laktózmentesnek hirdetett tészta sem lógott ki a sorból.

A tápérték néha csalóka

Azt, hogy a száraztésztáknak milyen minőségi kritériumoknak kell megfelelnie, a Magyar Élelmiszerkönyv írja elő. A nedvességtartalom mellett ide tartoznak még a különböző főzési tulajdonságok (pl. szétfővés és összetapadás mértéke) is. A vizsgálat során a szakemberek arra jutottak, hogy ezeknek a paramétereknek az összes tészta megfelel.

A jelölésekkel viszont már akadtak problémák. Három terméknél nem stimmelt a feltüntetett tápérték, ezért a Nébih hatósági eljárást indított az érintett gyártókkal szemben, és figyelmeztette őket a hibák javítására.

Ezek a legfinomabbak

A kedveltségi teszten laikusok és szakértők kóstolták meg a gluténmentes spagettiket – szárazon és megfőzve egyaránt –, melyeket külső megjelenésük, állományuk, illatuk, színük és természetesen ízük alapján pontoztak. Ennek alapján a következő rangsor állt fel:

  1. Le Veneziane
  2. Nutri Free
  3. Cornito

A részletes eredményeket erre találod.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek