Teszt: A leggörögebb feta sajt nyomában

Itt a nyár, eljött a feta sajt ideje. Saláta, fetakrém, feta sajtos csirkemell az ínycsiklandó receptek között. Összeültünk és megkóstoltuk a bolti felhozatalt, hogy könnyebb legyen választani, mi kerüljön az asztalra!

Ha szóba kerülnek a feta sajtok, akkor első körben mindenkinek Görögország, a napsütés, a paradicsom és valamilyen kis könnyed saláta jut eszébe, esetleg egy kis fetás csirkemell vagy egy jó kis gyros - ha nem számít a kalória. A legjobb feta sajtos receptek elkészítéséhez azonban a legjobb feta sajtra is szükséged lesz. De hol lehet olyan terméket találni itthon, ami leginkább hasonlít az igazihoz? 

Nem is feta sajt

Igazi fetát nem feltétlenül egyszerű találni, ugyanis földrajzi eredetvédelem illeti meg, ugyanúgy, mint mondjuk a tokajit. Vagyis, csak azt lehet fetának hívni, ami Görögországban készült. Egyébként ez annak idején nagyon izgalmas döntés volt az Európai Bizottság részéről, mert előtte csak olyan élelmiszerekre adta ki a területi eredetvédelmet, aminek a megnevezése egyben földrajzi elnevezés is - mint a már említett tokaji, a champagne vagy a cognac esetében. Itt arra hivatkoztak, hogy a különleges klimatikus viszonyok, a kecskék és juhok egyedi tartási szokásai adják a feta különlegességét. 2007-óta éppen ezért csak a görög fetát lehet fetának hívni, a többi változat pedig krémfehér sajt néven terjedt el. 

Feta sajt teszt
Kaszás Tamás / Dívány

Az igazi feta juh- vagy kecsketejből készült, kemény sajt, amelyet sós lében tárolnak. A fetában maximum 30 százaléknyi kecsketej lehet, pasztörizálatlan tejből készül, és attól olyan különleges, hogy az állatokat előszeretettel viszik olyan helyre legelni, ahol gyógynövényeket majszolgathatnak. 

Azt nem állítjuk, hogy, hogy érdemes nekikezdeni otthon fetát készíteni, a boltban vásárolt termékeknél viszont sokan követik el azt a hibát, hogy azonnal leöntik róla a sós levet. Pedig a feta tárolása nem bonyolult, mégis több azonban annál, mint mikor az ementálit csomagolod vissza a papírjába. Az alábbi videón is jól látható, hogy akinek túl sós a sajt, az önthet rá tejet. De az ősi görög módszer szerint akár olívaolajat is, így ráadásul a gazdag, krémes sajt textúrája is megváltozik, és kicsit tovább érik. A harmadik módszer pedig az, ahogyan a boltban is veszed, csak éppen a műanyag borítás helyett rakd át egy rendes műanyag edénybe, öntsd át a levet, és ebben tedd vissza a hűtőbe! 

Az igazi görög feta sajt

Bár tudjuk, hogy csak azt hívhatjuk fetának, ami görög termék, mégis rengeteg csomagoláson feltűnik vagy a görög zászló, vagy Santorini vagy valamilyen görög motívum. Nos, mi a tesztre beszereztünk egy görög fetát egy görög élelmiszerboltból, értelemszerűen egyenesen Görögországból. Ezzel vetettük később össze, mennyire tartják meg maguknak a görögök a jó sajtokat, és milyeneket szánnak nekünk exportra. Megnéztük továbbá azokat a sajtokat is, amelyek büszkén utalgatnak a görögségükre, de nem nevezhetők fetának. A vakteszt során a résztvevők nem tudták, hogy melyik krémfehér, melyik feta, csak arra kértük őket, hogy kóstolják meg, mit esznek a görögök, mikor fetát vesznek, és ehhez képest hozzák meg ítéletüket az eléjük tett sajtokról. 

Eredeti görög feta sajt
Kaszás Tamás / Dívány

Eredmények 

Harmadik helyezett: Lyttos feta - 2,8 pont - Aldi (1299 forint)

Feta sajt az Aldiból
Kaszás Tamás / Dívány

Az Aldi fetája lett a harmadik helyezett a teszten. Pasztőrözött tejből készült (70 százalék juh- és 30 százalék kecsketej). Kis kockákra vágva került a műanyagba, és sólében úszik, úgyhogy salátákhoz például rögtön tökéletes, mert nem kell tovább vagdosni. De pont emiatt nem került feljebb, ugyanis a legtöbben azt rótták fel neki, hogy bár jó az íze, de az állaga olyan mintha szétázott volna, és hiába csöpögtettük le, még utána is eresztett egy kis levet. 

Második helyezett: Auchan feta - 3 pont -  Auchan (4499 forint / kg)

Auchan feta sajt
Kaszás Tamás / Dívány

Kimérve lehet megvenni az Auchanban a fetát, ami határozottan tetszett a tesztelőknek. Görögországból jön, vagyis joggal viseli a feta nevet. Na, például ennél fontos lehet, hogy mikor hazaviszed, akkor megfelelően tárold, mert nem rakták semmilyen lébe, ezért bár a teszt napján vásároltuk, páran kicsit száraznak találták az eredetihez képest, a többség viszont nagyon szerette. 

Első helyezett: Tesco Feta - 3,57 pont - Tesco (489 forint)

Feta sajt a Tesco kínálatából
Kaszás Tamás / Dívány

Holtverseny alakult ki az első helyen, a Tesco és a Lidl feta sajtja is ugyanannyi pontot kapott. Előbbi termékben 68 százalék a juhtej, 29 százalék a kecsketej, ezen felül tengeri só is van benne, és a tesztelők szerint nem túl tolakodó benne a juhsajt íze, állagban és ízben hasonlít az eredetihez, de többek szerint kicsit sok lett benne a só és ki is száradt.

Első helyezett: Erdianous feta - 3,57 pont - Lidl (479 forint)

A Lidl-ben kapható feta sajt
Kaszás Tamás / Dívány

A Lidl fetája az, amelyen görög feliratok is szerepeltek. Ez is pasztőrözött tejből készült úgy, ahogyan a nagykönyvben meg van írva. Volt, aki kecskésebbnek ítélte meg a többinél, és többen azt álíltották, hogy már illatban is közelebb áll ahhoz, amit Görögországból hoztunk, bár valaki azt írta, hogy azért az eredeti még így is sokkal jobb. 

További tesztalanyok

Csak az első három helyezettet fejtettük ki bővebben, de azért mutatjuk, mi lett a tesztünk sorrendje.

Negyedik helyezett: Kolios - 2,71 pont - Spar (629 forint)

Nem sokkal maradt le a Sparban vásárolt feta, ami bátran viselheti ezt a nevet. 

Ötödik helyezett:  Lecker Kalimera - 2,42 pont - Auchan (899 forint)

Dániában gyártották, nem feta, nem is jött be a tesztelőknek. 

Hatodik helyezett: Krémfehér sajt - 2 pont - Spar (439 forint)

Itthon készült, tehéntejből. Nem véletlen, hogy nem nevezhetik fetának. Nem állítjuk, hogy rossz, de semmi köze a görög sajthoz. Egyébként a Mizo gyártja.

Hatodik helyezett: Mizo Zorba - 2 pont - Tesco (519 forint)

Nem véletlenül kapott ugyanannyi pontot, mint a Krémfehér, a két termék ugyanis gyakorlatilag ugyanaz. 

Hetedik helyezett: Arla Apetina - 1,71 pont -Auchan (589 forint)

Enyhén fogalmaznánk ha azt mondanánk, hogy nem igazán lelkesedtek érte a tesztelők. De legalább egyértelmű, hogy a dánok ne akarjanak fetát csinálni, mert nem megy nekik. 

Te is kedvet kaptál hozzá, feta sajtos receptek vagy akár csak fetával készült mártogatós, tenger gyümölcsei, sőt akár a vegán feta elkészítéséhez  és más különlegességek nézegetéséhez, hogy inspirációt gyűjts? A legjobb alapanyag már megvan, ha belevágnál!

Oszd meg másokkal is!
Mustra