Tudtad? Testalkattól is függ, melyik matrac jó neked!

A német fogyasztóvédők megint vizsgálódtak, és csak két termékről derült ki, hogy kicsiknek és nagyoknak is egyaránt jók.

A jó alvás egyik titka a megfelelő fekhely, vagyis nem mindegy, hogy milyen matracon pihen a testünk éjszakánként. A Stiftung Warentest most 16 matracot tesztelt, és különös figyelmet szenteltek annak, hogy minden formájú és méretű vásárlónak elég kényelmesek-e. Sajnos ezekből, ami itthon is kapható, és viszonylag jó is, nem minden testalkathoz passzol. Részletek a hajtás után! 

shutterstock 653166973

Vásárlási kisokos

Hogyan mi is a matracvásárlás menete, arról már korábban írtunk, most összefoglaljuk a lényeget:  

  • a matracok átlagosan  7-10 év után kezdenek teljesen elhasználódni,  a WebMD-nek nyilatkozó szakértő, Michael Breu szerint gyanús lehet, ha a derék- vagy a hátfájdalom némi nyújtással, 15-30 perccel a felkelés után elmúlik
  • az üzletben érdemes a lehető legtöbb matracot kipróbálni, ami jónak tűnik, azon 10-15 percet is érdemes eltölteni
  • lehetőleg olyan pozícióban helyezkedjünk el, amiben egyébként is aludni szoktunk, és érdemes saját párnát is vinni, hogy minél jobban szimulálni tudjuk az otthoni körülményeket
  • érdemes párban menni, egyrészt mert mindenkinek mások a preferenciái, másrészt mert a partnerünk segít ellenőrizni, hogy tényleg kellően alá van-e a támasztva a testünk, vagyis nem hajlik-e meg a gerincünk U-alakban
  • az esetleges ortopédiai panaszoknál érdemes kikérni egy szakértő tanácsait
  • a magazint olvasgatva még hozzátennénk, hogy érdemes olyan kereskedőhöz menni, akiknél van matracpróbára lehetőség, vagyis visszaveszik a matracot, ha kiderülne, még sem választottunk jól, ha kikötés, hogy csak bontatlanul, fóliázva szolgáltathatjuk vissza, az nem az igazi, hiszen így nehéz "összeszokni"
  • és még egy jó tanács a fogyasztóvédőktől: mielőtt használatba vennénk a matracunkat, érdemes hagyni egy kicsit levegőzni, mert a gyártók helyszűke miatt nem biztos, hogy hagyják rendesen kiszellőzni azokat, így ez a feladat a vásárlókra hárul
shutterstock 1045323118

Így teszteltek ők

A magazin munkatársai összesen 16 matracot (9 habszivacsos viszkózbevonattal és 7 latex) vizsgáltak be laborjukban. Tesztelés közben azt is figyelembe vették, hogy milyen testalkatú embereknek biztosítanak kényelmes fekvést a termékek oldalt, illetve háton fekve, mert bizony vannak eltérések, a tesztalanyok közül csupán két matrac volt, amire bárki rá feküdhet bármilyen pózban. Értelemszerűen ezek lettek a kategóriagyőztesek, de erről majd később. 

De pontosan mik is voltak a szempontok? Megnézték, hogy a tesztalvók mennyire süppedtek bele a matracokba, mennyire tudtak szabadon mocorogni, hogy mennyire egyenletesen oszlott el a testsúlyuk, hogy háton fekve hogyan helyezkednek el a vállak, hogy mi a helyzet a pontrugalmassággal, hogy adnak-e ki bármilyen hangot a matracok, ha pozíciót vált az ember és így tovább.  

HEIA? Avagy te melyik típus vagy?

H-típus: Nagyobb, tömzsi termet, a váll, a mellkas és has egyformán erős, a csípő nem annyira széles

E-típus: Nagyobb, átlagos vagy vékonyabb termet, a vállak valamivel szélesebbek mint a csipő. 

I-típus: Apró- vagy közepes termet, a váll- és a csípőszélesség azonos, sem a has, sem a fenék nem hangsúlyos. 

A-típus: Apró- vagy közepes termet, kicsi vállak, nagyobb fenék és erős combok.

Emellett persze kíváncsiak voltak arra is, hogy mennyire foltosodnak a matracok (pontosabban a huzatuk), mennyire könnyen tisztíthatók, mennyire egyszerű a szállításuk és az "üzembehelyezésük", hogy vannak-e bennük káros anyagok, mennyire tartósak, mennyire könnyű feldolgozni a matracokat kidobás után, hogy a használati utasítással és az egyéb információkkal minden stimmel-e. 

A nagy matrachatározó

   Mit tud? Előnyök Hátrányok
Latex Régen kaucsukfából nyerték ki az alapanyagát, ma már mesterségesen állítják elő. Az olcsóbb termékek csak egy latexrétegből állnak hideghab belsővel. Tartósak, puhák, jó rajtuk feküdni, és mivel jól tartják a hőt, fázósak számára kifejezetten ajánlottak. A 100%-osan latexből készült matracok nagyon drágák, és nem a legjobb választás azok számára, akik nagyon izzadósak. Ráadásul nehezek is.
Memóriahab Poliuretán az alapanyaga, és az különbözteti meg a többi PU-matractól, hogy ha ráfekszünk, testünk nyoma sokáig meglátszik. Tartósak, jól tartják a hőt, felveszik a test formáját. Drágák. Hidegben kicsit megkeményednek, ezért akadályozhatják a mozgást alvás közben, ettől pedig felébredhetünk. Az izzadósak ezt a típust is kerüljék.
Hideghab PU-ból készülnek ezek is, csak a habosítási folyamat közben nem alkalmaznak hőkezelést. Attól függően, hogy a matrac belsejét egy nagyobb blokk melyik részéből szabják ki, más lehet a tömörsége. Pontrugalmasságban jók, kényelmes rajtuk feküdni, tartósak, jól tartják a hőt, nagyobb testsúllyal rendelkezők számára is ajánlottak. Sokban hasonlítanak a latexmatracokra, de könnyebbek. Drágák, és gyakran sokkal puhábbak, mint azt a gyártók állítják. Hő- és nedvesség hatására mélyedések alakulhatnak ki rajtuk. Az izzadósak ezt a típust is kerüljék.
Sima habszivacs Gyakran komforthabként árulják, de valójában egyszerű PU-matracokról van szó. Mivel a habban lévő buborékok nem biztos, hogy egyenlően oszlanak el, ezért van ahol tömörebbek. Viszonylag olcsók és könnyűek, ráadásul tartósak és a hőt is jól tartják. Nem valami rugalmas, emiatt kicsit kényelmetlen. Az izzadósak ezzel a típussal sem járnak jól, és sajnos a túlsúlyosak sem.

A magazin csak pár típust tesztelt most, de azért ennél jóval több opció van. Íme pár példa még:

Bonell-rugós matracok: Igazi klasszikus, amit már meghaladott a kor, mivel a rugók össze vannak drótozva ezért nem igazán követik a test formáját, az alátámasztással és az ergonómiával is van probléma. A huzat nem levehető, nem mosható.

Zsákrugós matracok: A rugók kis tasakokban vannak, és viszonylag külön-külön is tudnak mozogni, és jobban lekövetik a test formáját. Túlsúllyal rendelkezőknek is ajánlják.

Légmatracok: Nem itt nem a felfújhatós ágyakra gondolunk, és nagyon kell figyelni arra, hogy jól állítsuk be a keménységet, különben fájós háttal/derékkal ébredünk. Az olcsóbb termékeknél az is előfordulhat, hogy ha ráfekszünk, az egyik oldal benyomódik, a másik pedig felemelkedik, mondanunk sem kell, hogy ez sem az igazi.

shutterstock 675427363

Végkövetkeztetés 

A memóriamatracok közül az Alditól a Novitesse Memolux 90 lett a befutó, ennek átszámolva 40 ezer forint körül volt az ára. 

A latexmatracok közül a német fogyasztóvédők vizsgálatai alapján a Selecta L4-es matraca lett az első, és csak kicsivel maradt le a Ikeától a Morgedal, ami nálunk 69990 forintba kerül. És hogy ez utóbbit milyen testalkatúak használhatják a tesztek alapján? Az A-típusba tartozók bármilyen pozícióban, az E-típusúaknak viszont sem oldalt, sem hason fekve nem ajánlottak, a H- és I-típusúak közül pedig azok járnak jól, akik a hátukon fekve szeretnek aludni. Jó hír viszont, hogy a vásárlástól számított 90 napon belül ezt is probléma nélkül vissza lehet vinni.

ikea matrac
Ikea

Sajnos a felsorolásban alig találtunk olyan matracot, amit Magyarországon is be lehetne szerezni, de úgy tűnik, nem féltétlenül a legdrágább a legjobb, és ha van diszkontos akció, akkor érdemes lecsapni rá, mert egy korábbi, 2017-es tesztben a Lidl matraca is elég jól teljesített. 

Ugyan a német magazin listáján kevés olyan termék szerepel, ami itthon is kapható, de szerencsére a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemrég felmérte a hazai kínálatot. A teszten egy Ikea és egy Magniflex matrac lett a győztes, amelyek legalább annyit tudnak, mint a közel félmilliós termékek, csak éppen jóval kevesebbért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek