Ennyibe kerül, ha a nagy bútoráruházaktól rendelsz

Több nagy cégnél is van már házhozszállítás. De mennyibe kerül, és mi van benne az árban? Utánajártunk!

A bútorvásárlás nem egyszerű feladat. Nemcsak azért, mert sokat kell méricskélni vagy mert hosszú távú döntéseket kell hozni, hanem a logisztika miatt is. Ezt megkönnyítendő több cégnél már házhozszállítás is van, de vajon honnan érdemes rendelni, mennyi pluszköltséggel jár ez a szolgáltatás?

Bútort ritkán vesz úgy az ember, hogy előtte nem nézi meg alaposan. Igaz, a 14 napos elállás online rendelés esetén itt is jár, sőt vannak olyan áruházak, akik még tovább visszaveszik a termékeket, de azért mégiscsak jobb élőben megtekinteni, mire számíthat az ember. Persze ha már megvan a lista, a vásárlást otthonról is intézheted, nem kell újra végigjárnod az áruházat, ráadásul a szállítás miatt sem kell, hogy fájjon a fejed. De mennyibe kerül ez neked? És hol van benne az, hogy be is viszik a bútorokat a lakásba? Mert hiába rendelted meg olcsón a kanapét, ha aztán a kiszállító otthagyja neked a kapuban.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!

IKEA

Sokan várták, hogy végre megtörténjen, és most itt van, az egész ország területére lehet rendelni az IKEA-ból. Perste nem mindent, a limitált kollekciókat, keleti szőnyegeket vagy a nagy értékű konyhabútorokat például nem, de jobb is, ha az ember ezeket személyesen megnézi vásárlás előtt.  

A kiszállítás értelmezése elsőre egy kissé bonyolultnak tűnik, de az a lényeg, hogy különböző zónákra osztották Magyarországot, és különböző értékhatáron belül változik a kiszállítási díj. Hogy ki melyik zónába tartozik, az a postai irányítószám alapján derül ki. A hármas zónában mondjuk szerepel budapesti irányítószám, a legdrágább, hatos zónában pedig olyan település, ami kevesebb mint 20 km-re van Egertől, vagyis korántsem a világ vége. Ráadásul jól meg kell nézni, hogy melyik áruházból kéred a kiszállítást, mert ami az egyes zónába esik a budaörsinél, az talán már egy drágább kategória, ha a soroksári áruházból rendeled. A kiszállítás díja egyébként 50 ezer forint alatt 7990 forinttól 57 990 forintig terjed, vagyis előfordulhat, hogy drágábban viszik ki az árut, mint amennyiért vásároltál. Ha 500 ezer forint felett költesz, akkor pedig 22 990 forinttól 73 990 forintig alakul a díj

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!

Az első visszajelzések szerint a vásárlók mindezt drágálják, így az áruház ígéretei szerint dolgoznak az olcsóbb megoldáson, illetve azt is megtudtuk, hogy folyamatban van egy olyan csomag kialakítása is, ami bizonyos súly- és mérethatár alatt, vagyis jellemzően a kisebb, olcsóbb termékeknél egy jóval kedvezményesebb árat biztosít. Úgy tudjuk, hogy mindezt még ebben a gazdasági évben be is vezetik. 

A szolgáltatások között egyébként az is szerepel, hogy elviszik a régi bútorokat. Igaz, nem ingyen, de egy matractól 3900 forintért, egy régi kanapétól pedig  2900 forintért szabadulhatsz meg. A szállítás az ajtóig történik, vagyis felviszik a tizedikre, de a lakásban már nem rendezgetik el a bútorokat. 

Jysk

Ha maradunk a skandináv vonalon, akkor szóba jöhet a Jysk is. A választék kisebb, például konyhabútort ne is keress. Igaz, vannak olyan termékek is, amik kizárólag online elérhetőek, ez tényleg csak amiatt lutri, hogy kicsit macerás megrendelni, megnézni majd visszaküldeni mondjuk egy ágyat, szív vele a költöztető és a vásárló is. Hogy a példánál maradjunk egy közel 200 ezer forintos ágyat 10 335 forintért szállítanak ki 5-8 munkanapon belül. Kisebb csomagokat ennél sokkal olcsóbban is meg lehet úszni, már 790 forinttól küldik futárszolgálattal. Hogy mi mennyibe kerül, és hogyan változik az ár ha az egyszerű ágyrács mellé még egy komódot is rendelünk, azt mindig jelzik az oldalon. Ami honlapon található, abból szinte minden rendelhető, kivéve például a tükröt, amivel bizonyára babonás a kiszállító és úgy van vele, hogy a 7 év szerencsétlenséget mindenki intézze magának. 

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!

Kika

Szintén nem vásárolható meg online akármi a Kika kínálatából, de azért így sem kicsi a választék, van minden a konyhabútoroktól a ruhásszekrényekig. A fuvarozás díja a bútorok méretétől és árától függ, mi például egy 200 ezer forintos nappali szettet néztünk meg, amit 12 990 forintért szállítottak volna 8 munkanapon belül. 

Itt van arra is mód, hogy magadról gondoskodj, ugyanis bérelhető Kika busz, ami a vásárlás helyének 50 km-es körzetében vehető igénybe. Előzetes egyeztetés után 2 órára bérelheted ki, a díja 50 ezer forintos vásárlás felett 5000 forint, míg 200 000 forintos vásárlás felett ingyenes, a két órás idősáv után pedig minden megkezdett óra tovbbi tízezer forintba kerül. 

Mömax

A Mömaxból csak néhány terméket lehet online megrendelni, jóval kevesebbet mint egyébként az üzletekben fellelhető választék. Mindenesetre bárhova szállítanak Magyarországon belül, ráadásul az internet szerint elég alacsony árakkal. Például egy 60X30X45-ös komódot a GLS 990 forintért visz ki, amin mi eléggé meglepődnénk, de egy próbát megér, mert ennél olcsóbban és kényelmesebben tényleg lehetetlen hozzájutni egy kisbútorhoz, főleg ha az pont megfelelő a lakásba. 

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!

Praktiker

Működik a kaputól kapuig szállítás a Parktikernél is. Mint bármelyik másik helyen, itt is érdemes előre jelezni azt, ha mondjuk a negyediken lakunk, de nincs lift és szűk a lépcsőforduló is. Hogy mennyibe kerül a kiszállítás az az adott bútornál dől el, és eleve csak olyan terméket lehet rendelni, ami könnyen szállítható. Egyébként itt bele lehet futni olyanba is, hogy teljesen ingyen szállítanak mindent, mint például most március 18-ig, egy hálószoba garnitúrát például olyan 10 ezer forint körüli áron visznek házhoz. 

Futottak még

Ha az egész lakást nem is tudod berendezni, de például csillárokat és néhány kanapét is rendelhetsz az Extreme Digital oldaláról. Mondjuk a kanapé esetében már nem ingyenes a szállítás, de a 990 forintos díj még így is elég jó. Ez előbbiekhez hasonló termékeket, de akár komódot és ruhás szekrényt lehet venni az Emagtól, a kiszállítás nincs ugyan ingyen, de 3000 forint körüli áron gardróbszekrény és ülőgarnitúra is megúszható. Néhány bútort a Bauhaus weboldaláról is meg lehet rendelni, itt azonban külön kiemelik, hogy az ár berakodást nem tartalmazza, szóval jó, ha készülsz néhány erős emberrel, akik az utcáról behordják a bútorokat. 

Mustra