Főzz olcsó sörrel, jó lesz!

Ha sörrel főz az ember, sokkal kisebb probléma az alapanyag kiválasztása, mint a bor esetében.

A borral való főzőcskézéssel szemben ebbe az esetben jóval kevésbé fontosabb a Skillet szerint, hogy a legjobb minőségű alapanyaggal főzzünk. Sőt, a testesebb belga sörök és a jellegzetes ízű ipák gyakran kifejezetten rossz döntésnek bizonyulnak,  hajlamosak ugyanis elnyomni az ízeket, és még egy fejfájást is előidézhetnek.

A lábad előtt hever!

A borral ellentétben tehát nem kell azon problémázni, hogyan találunk olyan alapanyagot, ami elég jó minőségű ahhoz, hogy ne rontsa el az ízeket, de elég olcsó ahhoz, hogy egyáltalán megérje hozzákezdeni a dologhoz. Egy sima (azért iható) lager típusú sör is elég a Skillet szemlátomást gyakorlott és kifejezetten lelkes séfje szerint ahhoz, hogy maradandót alkossunk a konyhában. A sörrel főzés számos előnnyel jár ugyanis:

  • A sör alkoholtartalma pont elegendő ahhoz, hogy a zsírban oldódó alapanyagokat hatékonyan feloldja és ízletessé varázsolja. Egy egyszerűbb sör ráadásul a többi hozzávaló ízét sem veszi el, nem kell tehát patikamérlegen kimérni az adagokat, mint a bornál.
  • A bubik ráadásul tényleg képesek rá, hogy megdolgozzák a halak és a húsok felületét, a sörben lévő szénhidrátok pedig visszafogott, de mégis testes ízt kölcsönöznek az ételeknek.
  • A maradék sem jelent majd problémát, egy kisebb dobozt simán hozzáönthetünk ugyanis a legtöbb sörkompatibilis ételhez.
  • Emellett tényleg jobban megéri, egy használható minőségű sört jóval olcsóbban és szinte bárhol be lehet ugyanis szerezni, arról nem is beszélve, hogy a választás is sokkal könnyebb. Egy olyan bor esetében, amit nem ismerünk eléggé, mindig zsákbamacska lesz a dolog, egy egyszerűbb sör estében, hogy kellemetlen meglepetések érnek majd.
shutterstock 266202158

A Skillet szerzője a következő recepteket ajánlja:

  • Steak fajitas: a felaprított hagymához, a lime-hoz és az olajhoz kiválóan passzol a sörös pác.
  • Gomba Sztroganoff módra: a megpirított hagymát és fokhagymát érdemes nyakon önteni a sörrel, és csak ezután hozzáadni a gombákat.
  • Zöldségpárolás: a szép lassan, fokhagyma és sör társaságában megpárolt zöldségek is csodásak tudnak lenni.
  • Bármi, ami káposzta: a párolt vöröskáposzta és a káposztát is felhasználó borscs receptek is továbbfejleszthetők egy kevés sörrel.
  • A sültkolbászt is leönthetjük sörrel, nem csak hozzá lehet inni!
  • Francia hagymaleves: az alaplé mellett vagy helyett sört is használhatunk.
  • A csilis ételekhez, például a csilis babhoz is felhasználhatunk egy üveggel.
Mustra