10 koszmágnes, amivel eddig nem törődtél, pedig kéne

Attól, hogy rutinszerűen felporszívózol, felmosol és portalanítod a bútorokat, még ne hidd azt, hogy nyerésre állsz a mocsokkal szemben. Cikkünkből megtudhatod, hogy melyek azok a kritikus pontok, amikről szinte megfeledkezik az ember takarítás során, vagyis hol lehetnek lappangó szennyeződések a lakásban.

A konyhapultot talán annyira tisztán tartod, hogy habozás nélkül felcsipegeted róla a sütimorzsákat, de gondolj csak bele: a sütőráccsal vajon megtennéd ugyanezt? Tudod, arról a fémes izéről van szó, amire rápakolod a tepsit a sütőben. Emlékszel, hogy milyen volt újkorában? Akkor most nézd meg újra egy kicsit közelebbről, és nyugodtan szörnyülködj egy sort. A Washington Post szakértők segítségével járt utána, hogy mi az a 10 dolog, amit az emberek soha nem tisztítanak meg az otthonukban, és arról is kifaggatta őket, hogy milyen praktikákat érdemes bevetni, hogy ismét a régi fényükben csillogjanak. 

1. Mennyezeti ventilátor

Ha poros környezetben élsz és/vagy gyakran szellőztetsz, elengedhetetlen, hogy legalább havonta egyszer megpucold a mennyezeti ventilátort. Ehhez csak egy mikroszálas törlőkendőre, mosogatószerre és egy kis vízre lesz szükséged. Meg sok türelemre, mert a lapátokat kénytelen leszel egyenként megtisztítani. Ha már belelendültél, folytasd a lámpatestekkel. Az hagyján, hogy megül bennük a por, de idővel egyfajta rovartemetővé válhatnak. A burákat szereld el, mosd el tisztítószerrel meleg vízben, öblítsd el, majd szárítsd meg, mielőtt visszatennéd őket a helyükre.

shutterstock 301636529

2. Szegélyléc

Hiába vannak szem előtt, a szegélyléceken elég könnyű átsiklani a takarításnál, ami azért rossz, mert a beavatkozásod nélkül vastag koszréteg boríthatja be őket. Főleg, ha élénk gyermekeid vagy házi kedvenceid vannak, akik hajlamosak fel-alá rohangálni, és felverni a port. A szegélylécek tisztaságért a porszívó kefés fejével szállhatsz harcba. Legalábbis első körben, mert  ahhoz, hogy makulátlanok legyenek, mikroszálas törlőkendővel és általános tisztítószerrel is tanácsos végigtörölnöd a felületüket.

Nem boldogulsz a makacs koszcsíkokkal? A csodaszivacs (vagy koszradír) a barátod! Csak arra ügyelj, hogy ne nyomd rá túl erősen a lécre, mert úgy lekophat róla a festék.

3. Zuhanyfej

A zuhanyfej állapotát már csak az egészséged miatt sem szabad félvállról venned. A Colorado Egyetem kutatása ugyanis rámutatott, hogy hemzseghetnek rajta a mikrobaktériumok, amelyek akár tüdőbetegséget is okozhatnak. A zuhanyrózsát ezért erősen ajánlott kéthetente áttörölnöd, illetve évente kétszer alaposabban megtisztogatnod. A jó hír, hogy a művelethez a kezedet sem kell bepiszkolnod. A zuhanyfejet tedd egy lezárható műanyag tasakba, öntsd nyakon fél bögrényi víz-ecet keverékkel, várj 10 percig, öblítsd le, majd töröld le. Nem is olyan vészes, ugye?

shutterstock 676412485

4. Mosógép

Penész, nyálkás lerakódások és szöszgombócok. Anélkül, hogy tudnál róla, a mosógéped, szárítógéped belseje igencsak gusztustalan jelleget ölthet. Amennyiben modernebb a géped, a rejtett mocsok felszámolásához negyed bögrényi fehérítővel indíts el egy fertőtlenítő programot, majd a végén nyisd ki az ajtót és hagyd kiszellőzni a gépet. Ha nem, akkor is ugyanennyi fehérítőt használj, csak a legmagasabb hőfokú programmal. 

Néhány további tipp: a kellemetlen szagok megelőzéséhez rendszeresen takarítsd ki a mosógép szűrőjét, valamint időnként nézz rá az ajtó körüli gumitömítésekre is, mert ezek mentén megtelepedhet a penész.

5. Mosogatógép

Eleged van belőle, hogy a mosógéped ázott kutyaszagot áraszt, holott nem is mosol benne kutyát? Akkor ideje, hogy tegyél ellene! A legegyszerűbb megoldást a speciális tisztítófolyadék jelenti, de létezik egy házi praktika is, ami még csak vegyszert sem igényel. A mosogatógép alján lévő szűrőt áztasd meleg vízbe, közben pedig ragadj sikálókefét és kapard le a gép belsejéhez tapadó ételmaradékokat, szennyeződéseket. Végül önts egy bögrényi ecetet egy kisebb edénybe, tedd bele az felső rekeszbe és indíts el (természetesen edények nélkül) egy magas hőfokú programot, majd nyisd ki az ajtót, hogy megszáradhasson a gép.

shutterstock 561902782

6. Sütőrács

Ahogy telik az idő, a sütőrácsokon egyre vastagabb zsír- és koromréteg alakulhat ki, ami nem túl szívderítő látvány. Ha a sütődnek van öntisztító funkciója, szerencsés ember vagy, mert a gép egy gombnyomásra elvégzi helyetted a piszkos munkát. Sőt, a retkes rácsokat rábízhatod akár a mosogatógépre is. A gondok akkor kezdődnek, ha egyikre sincs lehetőséged. Itt jön a képbe a manuális módszer. Keverj össze egy negyed bögrényi ecetet egy negyed bögrényi mosogatószerrel, töltsd bele egy szórófejes palackba, vedd ki a rácsokat a sütőből és fújd be őket az eleggyel. Néhány perc múlva már könnyedén eltávolíthatod a lerakódásokat egy fémdörzsi segítségével. Amint letörlöd a rácsokat, készen is vagy, mehetnek vissza a sütőbe.

7. Matrac

Ha nem fordítasz kellő figyelmet a matracodra, egy napon arra ébredhetsz, hogy egy külön kis mikrokozmosznak ad otthont, amit ágyi poloskák és poratkák hadai népesítenek be. Az egyetlen szerencséd, hogy a behatolókkal szemben már egy minőségi matracvédő is hatékony védelmet nyújt. Feltéve, hogy három-négy havonta kimosod.

A matracokat érintő másik jellemző probléma, hogy ellepik őket a rejtélyes eredetű foltok, amiket az istennek sem tudsz eltüntetni. A szakemberek azt javasolják, hogy a kérdéses területet hígított mosószerrel és mikroszálas törlőkendővel dörzsöld át, majd menj végig rajtuk egy átnedvesített törülközővel is, de vigyázz, nehogy maga a matrac egy picit is átázzon. 

shutterstock 735821782

8. Szennyestartó

A szennyestartó szintén gyakori bűzforrásnak számít a lakásban. Az, hogy miként bánhatsz el a szagokkal, leginkább azon múlik, hogy milyen az anyaga. Ha például szövetből készült a belseje, azt simán bedobhatod a mosógépbe egy kímélő programra. A műanyag felület viszont már több melóval jár, mert a jól bevált módon általános tisztítószerrel (ezt legalább 10 percig hagyd rajta, hogy tutira eltűnjön a bántó buké) és mikroszálas törlőkendővel célszerű áttörölnöd. Most már csak arról gondoskodj, hogy ne térjen vissza a bűz: a célnak bőven megfelel, ha egy illatgyöngyökkel megpakolt szövet tasakot teszel a szennyestartó alsó részébe.

9. A hűtőgép hátsó rácsa

Az úgynevezett hőleadó rács vagy csőkígyó kipucolása azért fontos, mert ennek hiányában romolhat a hűtőgép hatásfoka. Ha eddig csak a belső részen ügyeltél a hűtő tisztaságára, sanszos, hogy masszív porképződményeket fogsz találni rajta. Ezeket egy kefével lazíthatod meg, majd porszívóval szippanthatod ki. (A modern készülékeknél a rácsot egy fémlemez védi, de ezt pillanatok alatt eltávolíthatod egy csavarhúzó segítségével.)

shutterstock 111060104

10. Késtartó

A konyhai késtartó alján morzsák, ételmaradékok és különféle szennyeződések halmozódhatnak fel. Kitisztításához fordítsd fejjel lefelé, és kínáld meg némi sűrített levegővel, ami pillanatok alatt kifújja belőle a nem kívánatos elemeket. Ezután fél órára áztasd forró vízbe, lehetőleg egy evőkanálnyi zsíroldó hozzáadásával, majd a tetejére fordítva szárítsd meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek