Citromhéjjal szebb az élet

Rengeteg olyan étel van, amelynek jót tesz, ha megszórjuk egy kevés citromhéjjal.

A pikáns, erős ízű ételek ízvilágának kiegyensúlyozására nem csak a citromlé, de a többi ízt kevésbé agresszív és tankszerű módon a háttérbe utasító citromhéj is kiváló eszköz lehet. A Skillet citromhéjmániás szerzője szemlátomást a zsebében is inkább előre lereszelt citromhéjat hord, hogy bármikor meghinthessen ezt-azt a kicsit virágos, kicsit kesernyés, frissítő ízű reszelékkel. Szerinte ezek azok az ételek, amiket bűn citromhéj nélkül tálalni.

Vaníliás desszertek

A vaníliás ízesítésű és a tejszínes desszertek esetében valóban jó jön egy kevés frissítően citromos, az olajos héjnak hála mégsem túl tolakodó reszelék. A sajttortákhoz és vaníliás krémmel töltött édességekhez különösen illik a citromhéj, ha gyümölcsös ízesítésű desszertekről van szó. A mákos-citromos sütikről nem is beszélve.

Saláták

A salátákat főleg abban az esetben érdemes citromreszelékkel is megkínálni, ha valamilyen különösen agresszív ízű sós sajt is helyet kapott a hozzávalók között. A kéksajttal vagy parmezánnal ízesített salátákon sokat segíthet az enyhén citromos, kesernyés íz, a sárga reszelék pedig még illik is a sajthoz és a saláták zöldjéhez

shutterstock 328268891

Tejszínes tészták

A tejszínes szószokkal nyakon öntött tészták meglehetősen nehéz ételek. A zsíros masszán ebben az esetben is sokat könnyíthet a citromhéj, amivel megakadályozható, hogy idő előtt elteljünk és puhány módon csak egy féladagra legyünk jók.

Halak

A halakhoz természetesen sokszor inkább a citromlé illik, a kagylók, a roston sült halak és a hirtelen kisütött rákok esetében ugyanakkor jó ötlet lehet inkább a kevésbé tolakodó citromhéjat használni.

Koktélok

A koktélok többségének jól jön a héjakban megtalálható olaj és a fanyar citromíz, bár ebben az esetben inkább a citromhéjcsíkok működőképesek persze.

Sült zöldségek

A kesernyésebb ízű leveles zöldségek és a gyökérzöldségek egyaránt kiváló alanyai lehetnek a bimbózó citromhéjmániánknak.

Csirke

A sültcsirke, a csirkeközpontú saláták és úgy általában bármi, ami csirke, tovább javítható egy kevés citromhéjjal, főleg ha viszonylag egyszerű, nem túl fűszeres ételekről van szó. A Skillet citromrajongója még a rántott csirkét is citromreszelékkel ízesíti.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek