Szájvizek tesztje: 600 forintba sem kerül a győztes

Ha biztosra akarsz menni, szájvizet is venni kell a fogkrém és fogkefe mellé. A német fogyasztóvédelmi magazin pedig azt is kiderítette, melyik a tuti.

A német Stiftung Warentest magazin 20 szájvizet vizsgált meg tüzetesebben, ebből hármat kifejezetten gyermeknek készítettek. És ugyan egyik sem helyettesíti a fogkefe és fogkrém párosát, tizenkettő így is jól teljesített a teszten, kár, hogy a legjobbaknak a receptjén azóta változtattak. Részletek a hajtás után!

Amit a szájvizekről tudni érdemes

Mire jó?

Ha valaki rendeltetésszerűen használja ezeket (erről majd később), akkor csökken a fogszuvasodás-, plakk- és fogínygyulladás kialakulásának veszélye. Ezt állítják legalábbis a gyártók.

Kinek ajánlott szájvizet használnia?

Akinél nagy a fogszuvasodás kialakulásának veszélye, például azoknak, akik fogszabályzót viselnek vagy az idős emberek, akik már nem tudják kellő alapossággal tisztítani a fogaikat. Sokat segíthet bizonyos szájsebészeti beavatkozások után is, illetve azoknak is javaslom, akiknél már elindult a szuvasodás. 

Mi a helyzet a gyerekekkel?

A szájvizet nem szabad lenyelni, ezért hatéves kor alatt nem javasolt a használatuk, de a legjobb, ha 12-13 éves korig várunk vele. Egyrészt ekkorra az összes tejfog lecserélődik, másrészt ilyen idős korban a gyerekek egyre hanyagabbak. 

Szájszag ellen is javasolt?

Csak rövid ideig semlegesítik, de ez csak tüneti kezelés, a rossz szájszag valódi okát nem szüntetik meg. A legjobb, ha ezzel a problémával fogorvoshoz fordul az ember. 

Érdemes étkezés után szájvizet használni?

Akinek alapvetően nincs gond a szájhigiéniájával, annak nem muszáj szájvizet hordania magával. Vízzel is lehet öblögetni vészhelyzet esetén. 

Pontosan hogyan is kell használni ezeket?

Nos, nem ajánlott felhígítani a szájvizeket, amelyek egyszeri ajánlott adagja 10-20 milliliter, és ezt 30 másodpercig érdemes lögybölni a szánkban. És mire van még szüksége annak, aki hajt a tökéletességre? A napi kétszeri fogmosás mellett naponta érdemes elővenni a fogselymet vagy a fogköztisztító kefét. Mondjuk ebben azért nincs akkora egyetértés, ami viszont biztos, a szájzuhany elhagyható, mert nem küzd valami hatékonyan a fogkő ellen, akiknek pedig ínytasakja van, kifejezetten tilos. 

shutterstock 323339870
Fotó: Shutterstock

Így alakult ki az összpontszám

A Test magazin munkatársai 2017 júniusában vásárolták meg a vizsgált termékeket, az árakat 2017 novemberében kérték be a forgalmazóktól.

Fogszuvasodás megelőzés fluoriddal – 35%

Megállapították, hogy adott termék mennyi fluoridot tartalmaz, és milyen formában, ahogyan a pH-t is megnézték, és azt is, hogy vannak-e még olyan összetevők, amik segítik a fluorid "munkáját".

Plakk- és ínygyulladás elleni védelem – 35 %

Megállapították, hogy mennyi alkoholt, cinket, klórhexidint és cetilpiridinium-kloridot tartalmaznak a termékek, már amennyiben ezek fel voltak tüntetve az összetevők listáján. 

Mit kell tudni a leggyakoribb összetevőkről?

Fluorid: A nátrium-, amin- és ónfluorid a szuvasodás ellen véd. Egyes kutatások szerint az aminfluirod hatásosabb a nátrium-fluoridnál, főleg a ónfluoriddal együtt. Ja, és természetesen ezek a vegyületek a baktériumok elleni harcban is hasznosak. 

Cinksók: Antibakteriális hatásúak, ezért a fogkő, szájszag és ínygyulladás kockázatát is csökkentik, gyermekeknek szánt termékekben viszont nem alkalmazhatóak, a túladagolás hosszú távon károsan hathat az immunrendszerre.

Klórhexidint és cetilpiridinium-klorid: Antibakteriális hatásúak, és fogkő ellen is bevethetőek, persze a megfelelő koncentrációban, Egy baj van csak, a klórhexidin hosszú távon elszínezheti a fogakat. 

Illóolajok: Növényi eredetű olajok, amelyek megfelelő keveréke antibakteriális hatású.

Termékinfó és reklámigéretek - 20 %

Egy szakértő megvizsgálta, hogy a terméken szereplő leírás minden szempontból megfelel-e a törvényben leírtaknak, három másik kolléga pedig azt, hogy mennyire felhasználóbarát és hogy mik a reklámígéretek. Valamint megnézték azt is, hogy az összetevők listáján szerepelnek-e a megfelelő, hatóanyagok, figyelembe véve azt is, hogy ezek hatásosságát a tudomány is igazolta.

Csomagolás – 10%

Öt szakértő azt vizsgálta, hogy mennyire könnyű kinyitni és becsukni a flakonokat, hogy mennyire egyszerű az adagolás, hogy gyerekbiztos-e a zár, hogy szerepel-e a csomagoláson, hogy milyen anyagokból készült és hogy újrahasznosítható-e. Termékenként három flakonnak a tartalmát mérték le, hogy kiderüljön, tényleg annyi szájvizet tartalmaznak-e, amennyi a csomagoláson áll. Utóbbi miatt két termék kapott pontlevonást, a Karex, amiben csak 350 ml volt a 400 ml helyett, illetve az Alverde szájvíz. 

A fogyasztói élményhez persze hozzátartozik az íz is, és ebben is vannak különbségek, van, ami erősen mentolos, van, ami kevésbé, és van olyan is, ami édeskés, de mivel mindenkinek más tetszik, ezért ezt nem vették bele az értékelésbe. És még valami, ugyan a legtöbb felnőtteknek szánt termékben nincsen alkohol, azért nem baj, ha a kicsik nem tudják olyan könnyen kinyitni, és vizsgált szájvizek közül 17 nem rendelkezett megfelelő gyerektzárral. 

A győztes
A győztesFotó: dm

Végkövetkeztetés

Az első helyen a dm sajátmárkás terméke szerepel, amivel csak egy gond van, a magazin szerint már más a receptúrája mint a vizsgált időszakban, és ugyanez igaz a második helyezettre is. Sebaj, a bronzérmes is elég olcsó, a negyedik és ötödik helyzett viszont dupla- vagy tripla annyiba kerül, viszont mellettük szól, hogy sok helyen lehet kapni ezeket. 

   Összpontszám Fogszuvasodás elleni védelem Plakk- és ínygyulladás elleni védelem Csomagolás Állítások, reklámígéretek
Dontodent (dm) 1,4 (nagyon jó) 1,0 (nagyon jó) 1,0 (nagyon jó) 2,6 (kielégítő) 2,2 (jó)
Dentalux (Lidl) 1,6 (jó) 1,0 (nagyon jó) 1,0 (nagyon jó) 2,7 (kielégítő) 3,0 (kielégítő)
TodayDent (Penny) 1,6 (jó) 1,0 (nagyon jó) 1,0 (nagyon jó) 2,6 (kielégítő) 2,9 (kielégítő)
Listerine 1,7 (jó) 2,0 (jó) 1,0 (nagyon jó) 1,6 (jó) 2,3 (jó)
Parodontax 1,7 (jó) 2,0 (jó) 1,0 (nagyon jó) 2,6 (kielégítő) 2,0 (jó)
Eurodont (Aldi) 1,8 (jó) 1,0 (nagyon jó) 2,0 (jó) 2,7 (kielégítő) 2,3 (jó)
Odol-med3 1,8 (jó) 2,0 (jó) 1,0 (nagyon jó) 2,6 (kielégítő) 2,5 (jó)
Edeka (Elkos) 1,9 (jó) 1,0 (nagyon jó)    2,6 (kielégítő) 2,7 (kielégítő)
Meridol 1,9 (jó) 2,0 (jó) 1,0 (nagyon jó) 2,8 (kielégítő) 2,5 (jó)
Diadent 6 1,9 (jó) 1,0 (nagyon jó) 2,0 (jó) 2,6 (kielégítő) 2,7 (kielégítő)
One Drop Only 1,9 (jó) 2,0 (jó) 1,0 (nagyon jó) 2,7 (kielégítő) 2,8 (kielégítő)
Alverde 5 in1 (dm) 2,6 (kielégítő) 2,0 (jó) 2,0 (jó) 4,0 (elégséges) 2,3 (jó)
Perlodent Med (Rossmann) 2,7 (kielégítő) 1,0 (nagyon jó) 1,0 (nagyon jó) 1,5 (nagyon jó) 4,1 (elégséges)
Friscodent (Aldi) 5,0 (elégséges) 1,0 (nagyon jó) 3,0 (kielégítő) 2,6 (kielégítő) 5,0 (elégséges)
Biorepair 5,0 (elégséges) 5,0 (elégséges) 1,0 (nagyon jó) 2,6 (kielégítő) 5,0 (elégséges)
Karex 5,0 (elégséges) 5,0 (elégséges) 1,0 (nagyon jó) 5,0 (elégséges) 5,0 (elégséges)
Zendium 5,0 (elégséges) 2,0 (jó) 5,0 (elégséges) 2,6 (kielégítő) 5,0 (elégséges)
Gyerekeknek               
Perlodent Med Junior (Rossmann) 2,3 (jó) 3,0 (kielégítő) 2,0 (jó) 1,5 (nagyon jó) 2,1 (jó)
Listerine Smart Kidz 2,9 (kielégítő) 4,0 (elégséges) 2,0 (jó) 2,0 (jó) 2,8 (kielégítő)
Dontodent Junior (dm) 5,0 (elégséges) 2,0 (jó) 5,0 (elégséges) 2,8 (kielégítő) 5,0 (elégséges)

(A dőlt betűvel jelzett termékek itthon nem kaphatóak.)

Mustra