Teszt: ezt a tejfölt akár magában is megennénk

Zanza!

A sajátmárkás termékek próbája után tovább folytattuk a kutatómunkát, hogy megtaláljuk a tejfölök krémjének krémjét. Szerencsére ezúttal nagyobb sikerrel jártunk, mint a múltkor. Tesztünk legjobbja eddig kívül esett a perifériánkon, de mindannyian boldogok voltunk, hogy végül ráakadtunk.

Ahogy a korábbi fordulóban is kitértünk rá, a tejföl azért került tesztünk célkeresztjébe, mert a magyar konyha egyik megkerülhetetlen tényezőjének számít. Nemcsak a lángos és a töltött káposzta elképzelhetetlen nélküle, hanem gyakorlatilag bármilyen ételt képesek vagyunk nyakon önteni vele. Meg is ragadnám az alkalmat, hogy bevalljam: gyermekkoromban megesett, hogy tejfölös-cukros kenyérrel feszegettem a gasztronómia (vagy inkább az észszerűség!?) határait. Most, hogy már ezt is tudod, térjünk rá a lényegre!

Tesztünk második köréhez kilencféle tejfölt gyűjtöttünk be a szupermarketek kínálatából, mindegyik 20 százalékos zsírtartalmú volt, akárcsak legutóbb. Az árakat tekintve ezúttal sem mutatkozott jelentős szórás, a legolcsóbb termék 259 forintba, a legdrágább pedig 369 forintba került.

19-tejfol teszt-171116-A40A7747
Fotó: Szécsi István /

Ha olvastad sajátmárkás tejfölökre fókuszáló cikkünket, akkor tudnod kell, hogy szomorúan konstatáltuk, egyik sem fenékig tejfel. A jó hír, hogy az újabb fordulóban már kedvezőbb tapasztalatokat szereztünk. Volt pár termék, ami kikezdte ízlelőbimbóinkat, de aztán felcsillantak a remény szikrái. A tesztgyőztest például – szigorúan szubjektív szempontjaink alapján – szinte tökéletesnek találtuk. 

14-tejfol teszt-171116-A40A7731
Fotó: Szécsi István /

Ami a száraz tényeket illeti, próbánk a vakteszt módszertanát követte, vagyis szerzőinkből álló kóstolóalakulatunk tagjai nem tudták, hogy milyen termékeket, milyen sorrendben kanalaznak a szájukba. Az értékelés 1-től 5 pontig zajlott, majd a végeredményt átlagolással számoltuk ki.

10-tejfol teszt-171116-A40A7714
Fotó: Szécsi István /

9. helyezett: Erdélyi tejföl – 1 pont (259 forint/330 g)

Összetevők: tejszín, baktérium, színtenyészet, tejfehérje és savó

07-tejfol teszt-171116-A40A7704
Fotó: Szécsi István /

Az Erdélyi tejföl pontszáma történelmi mélységeket döngetett, kereken 1 pontos átlaggal kullogott az utolsó helyre. Egyedül folyósabb állaga aratott mulandó sikert, tesztelőink minden más szempontból elmarasztalták. Az egyik legtalálóbb megjegyezés szerint olyan, mintha gyártása közben egy hamutállal, illetve egy guriga camembert sajttal vegyülve alkotott volna kétes elegyet. Fel is merült a gyanú, hogy lejárt a szavatossága, de megbizonyosodtunk róla, hogy nem.

  • Ez rettenetes! Mi az ördög ez?
  • Ezt legalább nem kell felkeverni, rögtön önthető, de kérdés, hogy mire öntenénk, mert az annak az akárminek biztos elveszi az ízét. Pocsolyaíz!
  • MI EZ?
  • Állagra jó, de marcipán íze van.
  • Folyik és rossz az íze. Ez a legrosszabb.
  • Ez olyan, mintha gyártás közben beleborult volna egy hamutartó és egy guriga camambert, és így együtt értek volna egy darabig.
  • A legolcsóbb és ótvarosabb tejföl, amit valaha ettem, az is jobb ennél. Ez sosem látott tejet, ez egészen biztos.
  • Ha nem tudnám, hogy tejfölt eszem, nem jönnék rá. Műanyagos, szörnyű utóíz.

8. helyezett: Mizo tejföl – 2,25 pont (339 forint/330 g)

Összetevők: tejszín, kultúra (tej)

04-tejfol teszt-171116-A40A7699
Fotó: Szécsi István /

A Mizo tejföl masszív, darabos állagával szembesülve már alapvetően sem futott össze a nyál a szánkban, és kóstolásunk sem váltott ki őszinte szimpátiát az irányába. Csak egyvalakinek jött be, mindenki más úgy nyilatkozott, hogy a jó ízléssel összeegyeztethetetlen, keserű és műanyagos hatású utóíze van.

  • Mi ez a rögtön érződő mellékíz? Nagyon darabos, inkább kenhető. Új generációs tejföl, de egy másik univerzumban.
  • Hű, ennek kiugróan más az íze. Extrán krémes.
  • Masszív, szinte harapni lehet. Nincs tejföl íze, csak valami kellemetlenség, ami az istennek se akar elfelejtődni a számban.
  • Darabos állag, keserű, műanyagos utóízzel.
  • Savanykás, jó telt ízű, de nekem már túl sok, kicsit műanyagos.
  • Vajízű, és van egy kis dohos utóíze, nem jó.
  • Ennek konkrétan legelő íze van, ami nem igazán válik előnyére.
  • Kellemetlen az állaga, de mellékíze van, nem finom.

7. helyezett: Magyar tejföl – 2,57 pont (369 forint/330 g)

Összetevők: nem szerepelt a csomagoláson

03-tejfol teszt-171116-A40A7697
Fotó: Szécsi István /

Tesztünk – legalábbis elnevezését tekintve – leghazafiasabb, az Alföldi Tej által gyártott terméke túlontúl híg állagával alapozta meg hármas alá pontszámát, de a nagyobbik baj az volt, hogy kóstolóink szerint az enyhe identitászavar jeleit mutatta. Inkább tűnt kefirnek, mint tejfölnek, és abból is a rosszabbik fajtának. Szó szerint kellemetlen szájízt hagyott maga után.

  • Előnye, hogy ezt sem kell felkeverni, de inkább kefir.
  • Folyékony, híg, szörnyű utóíz.
  • Klasszik, nem sűrű, ízre se különös. Felejthető.
  • Ez nem kefir?
  • Ez is kefirszerű.
  • Híg, kicsit lisztes, de jó savanyú.
  • Ez olyan mint a darabos romlott tej.
  • Jó az állaga, de kicsit vizes és savanyú.

6. helyezett: Parmalat Chef tejföl – 3,12 pont (329 forint/330 g)

Összetevők: magas hőmérsékleten pasztőrözött tejszín, kultúra

02-tejfol teszt-171116-A40A7696
Fotó: Szécsi István /

A Kuntej gyártmányú Parmalat tejföl egészen fura halmazállapotba rendeződött a tálkában, amiben elhelyeztük: tejfölnek tekinthető része egy kicsit keményebb, de krémes volt, amivel még ki tudtunk volna egyezni, azzal viszont már kevésbé, hogy egy zavaros víztócsa materializálódott alatta. Az íze már egy fokkal jobbnak tűnt, az aludttejes vonal két tesztelőnknél is betalált.

  • Aludttej mellékíz.
  • Masszív, keményebb, tejfölszerűbb. Mármint az a része, ami nem tiszta víz.
  • Savanykás, de alapvetően enyhe ízű.
  • Jó, aludttejes.
  • Krémes, kesernyés, ilyen egy jó tejföl.
  • Megáll benne a kanál, finom krémes állaga van, viszont nincs túl sok íze.
  • Elképesztően furcsa az állaga, egy része darabos, a másik meg zavaros víz.
  • Darabos, nem néz ki jól, savanykás íz, töltött káposztához pont jó.

4. helyezett: Zott Natura tejföl – 3,5 pont (329 forint/330 g)

Összetevők: nem szerepelt a csomagoláson

01-tejfol teszt-171116-A40A7695
Fotó: Szécsi István /

A Zott szereplését komoly várakozások előzték meg. Mint az a tesztet megelőzően kiderült, többeknek is ez volt a titkos favoritja. Abból a szempontból nem is csalódtunk benne, hogy a csapatunk java krémesen finomnak titulálta, néhányan azonban arra a következtetésre jutottak, hogy nagyfokú hígsága már-már folyékonnyá teszi.

  • Szinte már folyékony, de nincs az a krémes íz, savanykás.
  • Nagyon folyékony/krémes. Túlságosan is az.
  • Állagra kiváló, nem csöpög, krémes, bár nem olyan sűrű, és a legjobb, hogy még sokáig a szádban marad az íze.
  • Szuper.
  • Híg kefir.
  • Folyós és picit kefirszerű, könnyű állagú, de finom.
  • Kezdésnek nem rossz, krémes is, és nem büntet.
  • Nagyon finom tejszínes íz, jó az állaga is, nem tejföl, jobb annál.

4. helyezett: Nádudvari tejföl – 3,5 pont (299 forint/330 g)

Összetevők: pasztőrözött tejszín, kultúra

05-tejfol teszt-171116-A40A7701
Fotó: Szécsi István /

A negyedik hely másik birtokosa, a Nádudvari tejföl ígéretesen indított, a többség úgy vélekedett, hogy krémes és ízletes. Páran ugyanakkor elégedetlenek voltak karakterességével, pontosabban annak hiányával, ami miatt épphogy lecsúszott a dobogóról.

  • Íztelen.
  • Kicsit mintha töményebb ízű lenne, krémes, picit savanykás.
  • Ez finom, krémes.
  • Fincsi, jó állagú.
  • Sűrű, kicsit savanyú, nem valami karakteres.
  • Szerintem ilyet használnak az összes borzasztóan rossz lángosra.
  • Zselatinos állag, nem jó.

3. helyezett: Tolle tejföl – 3,62 pont (319 forint/325 g)

Összetevők: tejszín, mikrobatenyészet

06-tejfol teszt-171116-A40A7703
Fotó: Szécsi István /

A Tolle tejfölére már nem vetülhetett a jellegtelenség árnyéka. Bár érdekes, tömény és darabos állaga nem volt igazán kecsegtető, kóstolóinkat markáns ízvilágával kárpótolta ezért. Némi kukacoskodást csupán savanykás aromáival idézett elő, ez ugyanis átlépte egyesek ingerküszöbét. 

  • Krémes ízű, mindenhez el tudnám képzelni.
  • Szétválik a tömény és a folyékony része. A tömény annyira nem szar.
  • Fura, nyálas utóíz, krémes, tejföl íze az elején van.
  • Nosztalgikus ízvilág, egész jó.
  • Savanykás, de király.
  • Érdekes darabos állaga van, és finom, határozott íze. Ez tetszik.
  • Ránézésre túró, ízre valami új tejtermék.
  • Egész jó, kicsit nekem túl savanyú.

2. helyezett: Kunsági tejföl – 3,68 pont (299 forint/300 g)

Összetevők: magas hőmérsékleten pasztőrözött tejszín, kultúra

09-tejfol teszt-171116-A40A7707
Fotó: Szécsi István /

A Kuntej terméke nem véletlenül kaparintotta meg a második helyet, elég közel járt a várakozásainkban szereplő elvásárokhoz. Pont a megfelelő arányban keveredtek benne a termékcsoportja jellemző ízek, valahogy így képzeljük el a klasszikus tejfölt. Főleg csak azért pontozódott le valamelyest, mert voltak, akik első ránézésére nem tartották valami étvágygerjesztőnek az állagát.

  • Elsőre tejföl, tizedikre is.
  • Intenzív tejfölíz. Menő.
  • Trógerül néz ki, az íze is tróger kicsit. Mintha tejföl szeretne lenni, de béna szegény.
  • Jó savós.
  • Remekül savanyú és kesernyés.
  • Ez is egész jó, kicsit vajas, kicsit savanykás és joghurtra hajazó, összességében kellemes.
  • Ez olyan rossz, mint amilyen csúf.
  • Ez az íz ugrik be a tejföl szóról, ilyen volt régen a Danone, csak annak jobb volt az állaga.

1. helyezett: Riska I Love tejföl – 4 pont (299 forint/330 g)

Összetevők: nem szerepelt a csomagoláson

08-tejfol teszt-171116-A40A7706
Fotó: Szécsi István /

Az Alföldi Tej "Riska I Love" tejföl név alatt futó versenyzője kellemes meglepetést hozott. Számunkra nem volt annyira ismert, de meg kellett állapítanunk, hogy nem cáfol rá elnevezésére, vagyis teljesen szerethető. Állagra ugyan kissé sűrűbbnek, de ezzel együtt is krémesnek érződött, az íze pedig mérsékelten savanykás és kellemesen tejfölös jegyek hordozott. Mondhatni, szuper volt. Ha figyelembe vesszük, hogy viszonylag olcsón, 299 forintért került a kosarunkba, kijelenthető, hogy ár/érték arányban is remekül megállja a helyét. Tejfölhiány esetén bármikor megvennénk újra!

  • Ez teljesen korrekt. Kicsit savanykás.
  • Ízletes, krémes, picit édes-savanyú. Finom, jó, enném.
  • Kevésbé krémes, viszont ízre szuper.
  • Nagyon jó.
  • Jó tejfölízű, sűrűbb, mégis könnyű az állaga. Finom!
  • Lehetne egy kicsit teltebb az íze, akkor nekem ez lenne a tökéletes tejföl.
Blogmustra