90 ezerért ihatsz reggelente elég jó eszpresszót

14 különböző márka összesen 48 kávéfőzőjét tesztelték le laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A szakemberek azt vizsgálták, hogy mennyi ideig tart a kávéfőzés, milyen az elkészült kávé hőmérséklete, az eszpresszó és a tejhab minősége, illetve hogy mennyire energiatakarékosak a készülékek.

Az eredmény tükrében kijelenthető, hogy a kipróbált kávéfőzők többsége jól vizsgázott a TudatosVásárló.hu tesztjén. Az említett szempontok alapján a termékek – melyek között 10 automata, 15 manuális és 23 kapszulás típusú volt – közel fele 75 százalék felett teljesített, de még a leggyengébben szereplők sem kaptak 62 százaléknál kevesebbet. A legdrágább készülék viszont nem annyira remekelt. Ahhoz képest, hogy egy kisebb vagyonba, 300 ezer forintba kerül, mindössze 66 százalékot szerzett.

Nem úszod meg olcsón

A legjobbak kávéfőzők leginkább azzal zsebeltek be sok pontot, hogy könnyen használhatók és viszonylag rövid idő alatt készítenek jó ízű és állagú kávét, az optimálishoz közel eső hőmérsékletben. Ami a márkákat illeti, az élbolyba főleg a Krups, Delonghi és Bosch termékei jutottak be. Ezek többsége kapszulás típusú, de akad köztük egy-egy manuális és automata készülék is. Az áruk 27 ezer forintról indul, a kategória egyik legjobb és egyben legdrágább darabjához, a Delonghi ECAM 350.55 Dinamica automata kávéfőzőhöz pedig 230 forint körüli áron juthatsz hozzá.

Delonghi ECAM 350.55 Dinamica
delonghi.com

A másik végletet az az öt termék jelentette, ami 62-65 százalékos eredménnyel végzett a lista végén. A kizárólag manuális és automata gépek, melyek egy kivétellel 100 ezer forintnál drágábbak, nagyrészt azon veszítettek pontokat, hogy lassabban dolgoznak és több energiát fogyasztanak, ráadásul a lefőzött kávé ízében és hőmérsékletében is elmaradnak attól a szinttől, amit a csúcskészülékek képviselnek.

Az eszpresszó nem az erősségük

A szakértők az elkészült  ízét és állagát is tesztelték, ami rávilágított, hogy ebben a vonatkozásban nem várhatsz csodákat a termékektől: csupán két készülék gyűjtött be 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Az egyik a közel 90 ezer forintért megvásárolható Krups Expert XN 6008 kapszulás kávéfőző volt.

2016 10 18 09 49-14767733697834997
ebay.com

Ha szereted a habos kávécsodákat, az viszont jó hír lehet, hogy a termékek több mint fele rendelkezik tejhabosító funkcióval, és 11 készülék 4 vagy több pontot szerzett ezen a téren. Az árak tekintetében egyébként elég nagy a szórás: hiába nyújtanak szinte ugyanolyan teljesítményt, költségvonzatuk 37 ezer forint és 300 ezer forint között mozog. Itt szintén a legdrágább versenyző tört az élre, a Kitchen Aid 5KES2102EER manuális kávégép.

859740201010 1000x1000 frontal
kitchenaid.de

Az automata gépek drágábbak

Amennyiben ragaszkodsz hozzá, hogy frissen őrölt kávéból gondoskodj napi koffeinbeviteledről, készülj fel rá, hogy kénytelen leszel mélyebben a zsebedbe nyúlni. Az automata gépekért ugyanis alsó hangon 100 forintot kell kiadnod, a határ pedig a csillagos ég. Vannak készülékek, amelyekért 200 ezer feletti összegeket kérnek.

A vásárlásnál az is fontos szempont lehet, hogy a teszt során nem ezek a kávéfőzők kapták a legmagasabb pontszámot az eszpresszó minőségére. Arról nem is beszélve, hogy hosszabb ideig tart, mire lefőzik a kávét és a kávédaráló funkció miatt nagyobb az áramfogyasztásuk.

További részletek a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán (fizetős tartalom). 

Oszd meg másokkal is!
Mustra