Tényleg érdemes rizsbe fojtani az elázott mobilt?

A leginkább talán a reakcióidőd lerövidítése az, amin érdemes lehet csiszolni egy kicsit.

A vécékbe ejtett, vagy egy méretes és jó habos kávéval, vagy ami még jobb, egy jó adag ragadós kólával leöntött mobilok keltette pánik tényleg olyasmi, amit még a legdurvább horrorfilmek is csak ritkán képesek reprodukálni. Ott ülsz a vécén, elzárva a külvilágtól… ki tudja mi vár rád odakint?! A vízálló telefonok elterjedése persze lassan pontot tesz a rettegésre, aki viszont még mindig védtelen, nem árt, ha tudja, hogy nincs egyedül. A SciShow közepesen hasznos videójából kiderül, mi a teendő.

Kikapcs

A legfontosabb, hogy ne tétovázz. Ez leginkább a készülék gyors áramtalanítását kell hogy jelentse, a víz ugyanis gyorsan rövidzárlatokat okozhat, ha a telefon belsejét is eléri. Az első és legfontosabb teendő tehát a telefon kikapcsolása, és az akkumulátor eltávolítása. Egy elsötétülő képernyő esetén is fontos tehát, hogy legyőzd a kísértést, és egyelőre ne kezd el ki-be kapcsolgatni a mobilt, hogy vajon működik-e még. A készülék gyors letörlése valószínűleg senkinél nem marad ki, a tényleg rendesen átázott telefonok kiszárítása azonban már komolyabb kihívást jelenthet.

Rizs, szilikagél, macskaalom 

A viszonylag jó nedvszívóképességű, szárítószerként alkalmazott rizshalmok segíthetnek ugyan, a szilikagéles zacskók azonban a rizsnél is hatékonyabbak e tekintetben, sőt, állítólag a macskaalom is jobban teljesít, mint a telefonbarát köret. A levegőtől elzárt dobozban macskaalom alá temetett telefonok 1-2 két nap alatt kiszáradnak majd. A lényeg a hajszárító, és az ehhez hasonló, magas hőmérséklettel dolgozó módszerek elkerülése, a forróság ugyanis jó eséllyel többet árt majd a készüléknek, mint amennyit használ. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek