Szagelszívók tesztje: félmillióért már kapni jót

Az olcsóbb készülékek túlnyomó része nem igazán jeleskedik a szagok elleni harcban, de a drágábbakkal is könnyű mellényúlni. Közepesnél jobb teljesítményt csak a 350 ezer forintnál kezdődő árkategóriában várhatsz.

Az ősz beköszöntével már nem lehet egyfolytában szellőztetni, ezért ha nem akarod, hogy állandósuljon a bűz a konyhádban, kézenfekvő megoldásnak tűnhet egy szagelszívó beszerzése. A gond csak az, hogy a készülékek többsége félmunkát végez. Legalábbis a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint, amely 12 gyártó összesen 31 pára- és szagelszívóját vizsgálta meg laboratóriumi körülmények között nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve. A teszt során arra voltak kíváncsiak, hogy a gépek milyen hatékonysággal tüntetik el a párát, a szagot és a zsírt a levegőből, illetve arra is, hogy mennyire hangosak.

Nem remekelnek a szagelszívásban

A berendezések szagelszívási képességének elemzéséhez a szakemberek 170 Celsius-fokra hevítettek fel egy serpenyőt, amelybe 30 percen át desztillált víz és aromás metil-etil-keton keverékét csöpögtették, miközben percenként mérték az aromakoncentrációt.

Az eredmény csapnivaló volt: a 0-tól 5-ig terjedő skálán egyetlen készülék sem kapott 4 vagy 5 pontot, és mindössze két termék ért el közepesnél jobb pontszámot, ami 350 ezer forintról induló áruk fényében már nem annyira lenyűgöző teljesítmény.

És a páraelszívásban sem

A következő nagy kérdés az volt, hogy a gépek mekkora mértékben nyelik el a főzés során keletkező gőzt. Ezt úgy vizsgálták, hogy egy főzőlap mind a négy zónáján vizet forraltak, kivárták, amíg a helyiség páratartalma eléri a 90 százalékot, majd megnézték, hogy a készülékek mennyi idő alatt csökkentik le 30 százalékra az értéket.

Az összegzés szerint a páraelszívásnál csak egy kicsit kedvezőbb a helyzet a szagelszíváshoz képest. Itt hét termék kapott 3 vagy 4 pontot, a többi még 3-at sem ért el.

GettyImages-169162832
Media for Medical / Getty Images Hungary

De a zsírelnyelésben igen

A teszt harmadik vizsgálata arra kereste a választ, hogy a berendezések mennyire tudnak megbirkózni a főzéssel a levegőbe kerülő zsíradékokkal. Ennek eldöntéséhez 250 Celsius-fokra melegítettek fel egy serpenyőt, melybe 30 percen keresztül kukoricaolajat csöpögtettek, majd további öt percen át hagyták dolgozni a szagelszívókat, hogy aztán a zsírszűrők súlyából számolják ki az elnyelt mennyiséget.

A termékek ezen a próbán vizsgáztak a legjobban. Négy készülék 4 vagy több pontot zsebelt be, öt másik pedig minimum közepes pontszámot szerzett.

Tízezrekért ne várj csodákat

Konklúzióként elmondható, hogy a teszt nem festett túlzottan fényes képet a piacon kapható szagelszívókról. Az összes szempont alapján az olcsóbb, 20-50 ezer forintos árkategóriájú készülékek 50 százalékos eredményt sem tudtak elérni, de még közel 300 ezer forintért is volt olyan, amelyik hasonlóan szerepelt. Az viszont legalább jó hír, hogy az első hét helyezett között akadtak 120-130 ezer forintos gépek is.

Félmillióba kerül a legjobb

75 százaléknál magasabb összesített eredményt csupán egy termék, a Miele egyik modellje mutatott fel, ami a zsír-, szag- és a páraelszívás vonatkozásában is közepesnél jobb pontokat kapott. Egyedüli hátulütője, hogy piszkosul drága: az ára majdnem félmillió forint. Ami a további rangsort illeti, a tesztgyőztes mögött öt készülék sorakozott fel 60-70 százalék közötti átlaggal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra