Nem úszod meg 200 ezer alatt, ha minőségi mosogatógépre vágysz

Az olcsóbb készülékekkel elsősorban az a gond, hogy elég hangosak. A 200 ezer forintról induló kategóriában már jobb a helyzet, ám minden tekintetben a drágább mosogatógépek sem nevezhetők tökéletesnek.

Nincs annál kényelmesebb, mint amikor bedobod a koszos edényeket a mosogatógépbe, majd hátradőlve élvezed, amíg elvégzi helyetted a piszkos munkát. A megfelelő készülék kiválasztása azonban nem egyszerű feladat. Nemcsak az árat és a márkát érdemes szem előtt tartanod, hanem azt is, hogy a készülék mennyire hatékonyan szárít, tisztít, mekkora lármát csap, illetve megfelel-e az energiatakarékossággal szemben támasztott követelményeidnek. Ha vásárlás előtt állsz, szerencséd van, mert a Tudatos Vásárlók Egyesülete ilyen aspektusokban vizsgálta meg laboratóriumában 10 különböző gyártó összesen 48 termékét nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

Nem tisztítanak makulátlanul

A modern mosogatógépektől azt várná az ember, hogy az összes szennyeződéssel elbánnak, de mint kiderült, hiába. A teszten egyetlen termék sem kapott maximális pontszámot a tisztítására. Sőt, mindössze négy berendezés ért el legalább 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Habár a jól teljesítők között voltak olcsónak számító, 80-90 ezer forintos árfekvésű készülékek, ezekről bebizonyosodott, hogy nem igazán csendesek.

tk3s 56-1000000834
Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

Kevés a takarékos, sok a zajos

A szárítási teljesítmény viszonylatában valamivel kedvezőbb kép rajzolódott ki: 10 mosogatógép kapott legkevesebb 4 pontot, bár a maximumot ebből a szempontból sem érte el egyik sem.

Rendszeres használat mellett az sem másodlagos, hogy mennyi áramot fogyaszt a készülék. A vizsgálat fényében öt termékről jelenthető ki, hogy viszonylag energiatakarékos, ami a pontszámokra levetítve alsó hangon 4-et jelentett. Ami az árakat illeti, ebből két gép 200 ezer forint körüli áron mozog, és közepes, illetve jó tisztítási, szárítási hatékonysággal bír. Fele ennyiért, 100 ezer forintért ugyan szintén kaphatók energiatakarékosabb készülékek, ám bizonyos hátrányokkal: kevésbé jeleskednek a szárításban és többnyire hangosak.

Apropó, ha mosogatógépet vennél, szokj hozzá a ricsaj gondolatához. A zaj vonatkozásában ugyanis a termékek kevesebb mint a fele ért el legalább 3 pontot, 4-nél többet pedig egy sem kapott.

Hat termék emelkedett ki a mezőnyből

A mosogatógépek közül összességében mindössze hat kapott minimum 70 százalékos értékelést. Ezek közé több márka, a Bosck, a Miele és a Siemens képviselői kerültek be, amelyek nem éppen a legolcsóbbak közé tartoznak, áruk a 200-450 ezer forintos tartományba esik. Jó hír, hogy 26 készülék kicsivel gyengébb, de 60 százalékos vagy jobb eredményt ért el, és ebben a kategóriában már akadt 90 ezer forintos gép.

shutterstock 287149448
Shutterstock

Összegzés

A teszt alapján kijelenthető, hogy legalább 200 ezer forintot kell áldozni egy olyan mosogatógépre, amelyik relatíve jól tisztít, szárít, energiatakarékosabb az átlagnál és nem is túl zajos.

Amennyiben ennél laposabb a pénztárcád, 110 ezer forint alatt is találhatsz közepesen tisztító, energiatakarékosnak mondható készüléket, feltéve, hogy beletörődsz, hogy az nem a világ leghalkabb berendezése.

Ezek a legjobb mosogatógép porok és tabletták

Korábbi tesztünk rávilágított, hogy teljesen felesleges a mosogatógéphez drága tablettát venni. Tavaly ugyanerre a felismerésre jutott a Stiftung Warentest fogyasztóvédelmi szaklap is, ami a foszfátmentességre vonatkozó EU-szabályozás kapcsán tanulmányozta a gyártók megújult kínálatát. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek