Teszt: Teljesen felesleges a drága mosogatógép-tabletta

Azt már egy ideje lehet tudni, hogy a mosogatógép a folyóvizes mosogatásnál jóval gazdaságosabb. Szerencsére ma már az árak sincsenek az égben, így sokan szereztek be az elmúlt pár évben ilyen gépet. A kérdés már csak az, mivel mosogassunk? Csináljunk otthon igen bió mosogatószert? Vegyük meg a biztosan hatékony, de opcionálisan környezetszennyező darabokat? És, ha igen, válasszuk a legdrágábbat? Vagy jó a feleannyiba kerülő diszkonttermék is?

shutterstock 96083678

A német Test magazin júliusi számában közölte annak a több hónapon át tartó tesztnek a vizsgálati eredményét, melyben mosogatógép tablettákat vizsgáltak meg. A precíz németek 17 tablettát vásároltak, ehhez szereztek 4000 tányért, poharat, evőeszközt és csészét. Aztán bekenték hallal, tojásfehérjével, zabkásával, és egy keverékkel, amiben rizs, burgonya,búza és kukorica volt. Kék festékkel beszínezett tejet szárítottak rá a tányérokra, hozzátettek egy kis tojásfehérjét, majd betették a gépekbe.

Amikor a program lefutott, megnézték, hogy hány vízcseppmaradvány lelhető fel a poháron, mennyire karcolódnak meg, és jó alaposan megvizsgálták az evőeszközöket is. A poharakat és az evőeszközöket 50-100-150-300 mosás után ellenőrizték, és az derült ki, hogy leginkább a 150. és a 300. mosás között sérülnek meg láthatóan az edények. Különösen feltűnő volt ez a minták esetében, de az aranycsíkkal is elbántak a tabletták, ezért ezeket inkább kézzel érdemes elmosni.

A pontos tesztmetódus

tk3s 56-1000000834

17 multi-mosogatógép tablettát próbáltak ki. A tabletták mellett a gépekhez öblítőt és sót is adagoltak. Vizsgálták, hogy mennyire szárad tisztára, mennyire alaposan mossa el a dolgokat, mennyi sérülés keletkezett a tesztelt edényeken, milyen a csomagolás, és milyenek a termék környezetvédelmi jellemzői, azok megfelelnek-e az EU szabványoknak.

Több mint 4 hónap és 5000 óra tesztelés után született meg a laborban az eredmény. Nem meglepő módon egyes drága termékek (Somat 7 Multi, Finish Powerball Quantum) nem teljesítettek túl jól a teszten.

A tesztgyőztes végül a Somat 10 lett (nem, ez nem egy új számítógép), mely a Somat 9-et váltotta a sorban, de a Lidl W5 All in 1 tablettája legalább olyan jól teljesített, és még sokkal olcsóbb is.

A tesztelők kritikusak voltak a csomagolással, számos termék többszörösen is be van csomagolva, és a látszólag nagy dobozok viszonylag kevés tablettát rejtenek.

Ha mindegy, mennyibe kerül

A Somat 10 Multi tökéletesen elbánik szinte minden szennyeződéssel, különösen a sok gyártó számára kihívást jelentő tea- és kávéfoltokat is eltünteti. Persze mindennek ára van,

Mi minek felel meg?

Aldi Akuta = Aldi Alio

Edeka Power10 aktiv = Netto Priva

Rewe 12-in-1 = Penny Blik Tabs Faktor 12

Ha olcsót és jó is legyen

A Somat 10 helyett nyugodtan használhatja a Lidl vagy az Aldi termékeit is, ezek árai jelentősen olcsóbbak. A Lidl W5 márkájú tablettája különösen jól bánt el a halmaradványokkal, a zabpehellyel és a tésztaételekkel. Az Aldi Alioja a keményítős ételekkel és a hallal szemben bizonyult leginkább hatékonynak.

Ha nincs Aldi és Lidl a közelében

Ha Magyarországon él, válassza helyettük a DM termékét, ha Németországban, akkor keresse bátran a Netto, Edeka, Kaufland és a Kaiser's saját márkás tablettáit. Az Edeka és a Netto termékeivel azért tudja, hogy nehezen száradnak a műanyagok, és a rozsdamentes edényekre sem ajánlottak.

Mitől működnek?

shutterstock 128192339

A tablettákat nagyjából az alábbi összetevők alkotják.

Fehérítő: A perkarbonát a ruhákról is képes eltüntetni a teafoltokat. Hasonló a szerepe a tabletták összetevői között.

Enzimek: a proteáz elbánik a tojásfehérjével, az amiláz a keményítővel.

Foszfátok: Ezek a legfontosabbak a vízkő ellen, nem tesznek azonban jót a természetes vizeknek. Kevésbé hatékony a citrát és a polikarboxilát.

Mosóhatás növelők: ezek azok az anyagok, melynek révén alacsonyabb hőfokon is jól működnek a tabletták. Aktiválják a fehérítőket, így azok nem csak magas hőmérsékleten tudnak jól teljesíteni.

Ha gyűlöli, hogy ennyi vegyi anyagot használ, vagy szívesen gyárt otthon háztartási szereket, mosogatógép-tablettát is készíthet. Hogy hogyan? Olvassa el itt!

 
Termék gyártó/forg. ár db ár/db tisztítás vizkő lerakódás végeredmény megjegy.
W5 All in 1 Lidl 1299.- 30 43.- jó (2,1)  
Somat 10 Multi hiper/szupermarketek 3700.- 52 63.- nagyon jó jó(2,1)  
Alio Komplett Aldi 1899.- 70 27.- jó(2,2)  
Multi-Power-Revolution DM 1999.- 40 50.- kielégítő jó (2,5)  
Blink Tabs Faktor 12 Penny Market 1299.- 60 21.- kielégítő kielégítő(2,7)  
Finish Powerball All in 1 Turbo hiper/szupermarketek 3499.- 48 73.- kielégítő kielégítő(2,8)  
Domol 11in1 Rossmann 1399.- 40 35.- kielégítő kielégítő(2,9) *
Somat 7 Multi hiper/szupermarketek 3999.- 78 51.- elégséges(3,8)  
Finish Powerball Quantum hiper/szupermarketek 1299.- 20 65.- elégséges(3,9)  

* akciós ár

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek