9 mobilalkalmazás, ami átsegíthet az ébredés viszontagságain

Unod, hogy állandóan alulmaradsz az alvásért folytatott küzdelemben? Úgy nyomkodod a szundi gombot, mintha nem lenne holnap? Mutatunk néhány alkalmazást, hogy ne az ébredés legyen a napod a legfájdalmasabb pontja.

Ha az ébresztő első szólamára kipattansz az ágyadból, majd egy pillanatnyi megingás nélkül, olajozottan veted bele magad napi rutinodba, minden bizonnyal az emberiség mázlista hányadához tartozol. Nekünk, többieknek korántsem sem megy ennyire egyszerűen a dolog. Az 5 perces haladékok egyre csak halmozódnak, de hiába, mert reggeleinket így is a komaszerű állapot, az üveges tekintet és a darabos mozgás nem túl ütőképes kombinációja jellemzi.

Hadd osszak meg egy személyes élményt. Én azután kezdtem filózni rajta, hogy valamin talán változtatni kéne, miután egy hirtelen elhatározástól vezérelve a hajnali órákban próbáltam teát készíteni. Azért csak próbáltam, mert ködös tudatállapotomból fakadóan az előkészített hozzávalók kombinálása nem volt maradéktalanul eredményes: fogtam egy kanál cukrot, majd egy célratörő mozdulattal a bögre helyett a mézbe mertem. Ezután még kellett némi idő, mire rájöttem, mi ment félre. Jártál már hasonló cipőben? Szerencsére van kiút! A Popular Science válogatásában szereplő okostelefonos alkalmazásokkal megelőzheted, hogy az álom és az ébrenlét szűk határmezsgyéjén ragadj.

Alarmy

Az Alarmy főleg azoknak ajánlott, akik megrögzötten nyomkodják a szundi gombot. Az alkalmazás elég kreatívan orvosolja a problémát: az ébresztőhang csak akkor hallgat el, ha mobiloddal reprodukálsz egy korábbi fotót (ami ábrázolhatja mondjuk a fürdőszobai tükröt, vagy akár a konyhai kávémasinát). Hogy ez miért jó? Mert mire a kényszer hatására felkutatod és lekapod, amit szükséges, tutira magadhoz térsz. További alternatíva gyanánt a lárma elcsitítása egy matekpélda megoldásával, illetve a telefon bősz rázogatásával is lehetséges.

Letöltés:Android (ingyenes), iOS (ingyenes)

Alarmy
App Store

Snap Me Up

Az elv itt is ugyanaz, mint az előző applikációnál. A bömbölés csakis azután hagy alább, hogy lősz egy szelfit. De nem akármilyen szelfit ám! Fontos, hogy a kép megfelelő megvilágítást kapjon, különben a program nem fogadja el. A fotót a galériában menti el, ezért csak rajtad áll, hogy gyűrött arcot látványát megosztod-e ismerőseiddel.

Letöltés: Android (ingyenes)

snapmeup.png
Google Market

AlarmMon

Az AlarmMon nagyjából 25 milliós felhasználóbázissal rendelkezik – ezzel az egyik legnépszerűbb ébresztős alkalmazásnak számít. A lényege az, hogy amint felcsendül a riasztás, le kell nyomnod egy minijátékot, feltéve, hogy nem szeretnéd egész álló nap hallgatni. Az appban többféle kihívás közül választhatsz és szabadon variálhatod a hangokat. Egyedüli veszélye, hogy játékai függőséget okozhatnak, így megeshet, hogy emiatt leszel képtelen elválni az ágytól.

Letöltés: Android (ingyenes), iOS (ingyenes)

alarmmon.png
App Store

AMdroid

A magyar fejlesztésű alkalmazás a végletekig testreszabható. Beállíthatod például, hogy kedvenc zenéddel enyhítse a felkeléskor tapasztalt világfájdalmat. Ha pedig szüntelen kísértést érzel, hogy pár percre visszafeküdj aludni, olyan nehezítésekkel akadályozhatja törekvéseidet, mint egy matematikai feladat leküzdése. Arra is alkalmas, hogy önvizsgálatot tarts, mivel kimutatja, hogy mennyi időt töltöttél céltalan lazsálással. Legalábbis a szundi funkció vonatkozásában.

Letöltés: Android (ingyenes)

amdroid.png
Google Market

Sleep Cycle

A Sleep Cycle tudományos oldalról közelíti meg a témát. Azután, hogy a mobilod a párnád mellé helyezed, a készülék szenzorai segítségével figyeli alvási ciklusaidat, és a megadott fél órás időintervallumon belül a REM fázisban kelt fel, ami azért szuper, mert ebből a legkönnyebb felébredni. Gyakorlati haszna, hogy ezért a szokásosnál üdébbnek és frissebbnek érezheted magad. Külön dicséretet érdemel, hogy alvási szokásaidat színes grafikák formájában ábrázolja.

Letöltés: Android (ingyenes, iOS (ingyenes)

sleep cycle
App Store

Sleep Better

A Sleep Better azt az utat követi, mint a Sleep Cycle: nyomon követi éjszakai mocorgásodat, szuszogásodat, majd ezek alapján az optimális időpontban szólal meg a 30 ébresztőhang valamelyikén. Az alkalmazással rögzítheted, hogy mikor edzettél és kávéztál, majd ellenőrizheted, hogy alvási szempontból helyesen cselekedtél-e.

Letöltés: Android (ingyenes), iOS (ingyenes)

Sleep Better
App Store

Sleep as Android

Ez egyfajta minden az egyben applikáció. Nemcsak okos ébresztéssel garantálja, hogy kipihenten kezd a napot, hanem részletes grafikonokkal, adatokkal szolgál, valamint különféle kihívásokkal hátráltathatja az elbóbiskolást. Mindezek mellett egy csomó természetes hangot tartalmaz, együttműködik viselhető kütyüiddel és támogatja a Spotify zenei szolgáltatást.

Letöltés: Android (ingyenes)

sleepasandroid
Google Market

Good Morning Alarm Clock

Azon túl, hogy más appokhoz hasonlatosan figyelemmel kíséri alvási ciklusaidat, hogy ideális időzítéssel kelhess, a Good Morning Alarm Clock megnyugtató hangokkal szenderít el, álmatlanság esetén kiszámolja neked, mikor érdemes lefeküdnöd, hogy pótold a kiesést és színes ábrákkal elégíti ki statisztikák iránti igényeidet. Használhatod hagyományos ébresztőként, akár természetes hangokkal, akár a saját zenéiddel, úgy, hogy az idegi bántalmak megelőzése érdekében fokozatosan emelkedjen a hangerő.

Letöltés: Android (ingyenes), iOS (3.99 dollár)

goodmorning
App Store

Wake Alarm Clock

A Wake Alarm Clock nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Letisztult, minimalista dizájnjának hála kocka véna nélkül is megbirkózhatsz kezelésével, ami leginkább gesztusokkal kivitelezhető. Az appban összesen tíz ismétlődő riasztást adhatsz meg, melyekhez harmonikus hangokat, elmentett zenéket köthetsz, szintén fokozódó hangerővel.

Letöltés: iOS (ingyenes)

wakealarm
App Store
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek