Így kerülheted el, hogy leszúrjanak, ha tolakszol

A sorok viselkedésével és a tolakodással kapcsolatban számos kutatás napvilágot látott már az évek során, van esély tehát fejlődni, ha többet vagy jobban szeretnél tolakodni a jövőben.

Kevés idegesítőbb dolog létezik a világon, mint egy pofátlan tolakodási kísérlet, szinte csodaszámba megy tehát, hogy nem hull el nap mint nap egy-egy honfitársunk egy késeléssé fajuló, sorban állással kapcsolatos incidens során. Különösen felháborító tud lenni egy kísérlet, ha minket is szorít az idő, ráadásul nem a sor elé vágó mögött tartózkodunk épp, és így zsörtölődő-jogaink sincsenek, tehetetlenségre vagyunk tehát ítélve. Az Atlantic a hatékony tolakodásra felkészítő cikke szerint ugyanis a tolakodókat a szokásjog szerint többnyire a közvetlenül mögöttük állók szokták kiutasítani a sorból, ha ők elfogadják a dolgot, a többiek általában beletörődnek a dologba.  

Először is fontos megjegyezni, hogy nem minden sor ugyanolyan. Egy-egy nagy koncert vagy más egyszeri esemény esetén kisebb az esélye annak, hogy magul elé engednek valakit az emberek, míg az olyan helyeken sorban állók, ahol folyamatosan sorok állnak, toleránsabbak az emberek, és nagyobb eséllyel engedik előre azokat, akik azt mondják, hogy sürgeti őket az idő vagy gyorsan végeznek.

Tulajdonképpen bármit mondhatsz

Nem feltétlenül van egyébként szükség ilyen kifogásokra, egy fénymásolók türelmét próbára tevő kísérlet során például az udvarias „Bocsánat, csak öt oldalam van, használhatom a fénymásolót?” kérdés csak az esetek 60 százalékában bizonyult sikeresnek. Azokat akik azt mondták, sürgősen fénymásolniuk kell, szinte mindig, az esetek 94 százalékában előre engedték ugyan a sorban állók, de a nevetséges „Használhatom a gépet? Fénymásolnom kell!” megközelítés majdnem ugyanilyen hatékony volt.

shutterstock 84632200

Fizesd le az elöl állót

Megpróbálhatjuk megkenni is a sorban állókat, sőt, ebben az esetben többnyire úgy engedik előre a tolakodókat, hogy még fizetniük sem kell. Az emberek hajlamosak ugyanis arra, hogy megsajnálják azokat, akik annyira kétségbeesettek, hogy már fizetnének is, csakhogy mielőbb sorra kerüljenek.

Írországban ne tolakodj!

Más kutatások azt is kimutatták, hogy engedékenyebbek az emberek azokkal szemben, akik egyedül vannak, a párban tolakvók ugyanis jóval nagyobb ellenszenvet váltanak ki a sorban rohadókból. Persze azon is sok múlik, ki hol tartózkodik éppen, az írekkel például egyáltalán nem érdemes packázni, és Németországban sem túl türelmesek az emberek, Spanyolországban viszont jóval kevésbé botránkoznak meg az emberek azokon, akik valamilyen átlátszó indokkal, egyszerűen csak odasétálnak a pénztárhoz. Az Egyesült Államokban viszont pont ezt, a sunyi, lapító tolakodást utálják a legjobban, arrafelé érdemes lehet tehát a legpofátlanabb énünket előrántani a zsákból.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek