Így lesz a szőlőből mazsola

Az otthon előállított mazsola lédúsabb, ízletesebb, és nem fúrja bele magát a talpadba, mint egy LEGO darab.

A mindenféle adalékanyagtól mentes, a szőlővel frigyre lépő napfény mézédes gyermekeként is emlegetett mazsolával kapcsolatban sokan gondolják, hogy csak szemfényvesztésről, a szőlő megalázásáról és lealacsonyításáról van szó. Ha az olcsóbb, pergamenszerű vagy LEGO elemekre emlékeztető kőkemény bolti mazsoláról van szó, könnyen lehet, hogy ez igaz is, a házilag előállított mazsolával viszont már más a helyzet. A szép lassan elöregedő és összezsugorodó szőlőszemekről készült GIF viszont szőlő- és mazsolarajongóknak egyaránt bátran ajánlható, lehet szörnyülködni/ünnepelni az átváltozás láttán. Fejlődéstörténet a hajtás után! 

Most múlik pontosan

A Seriouseats legalább egy esetben a mazsolaszkeptikusból is lelkes otthoni mazsolakészítőt varázsoló házi módszereinek propagálói szerint amúgy egyáltalán nincs szükség napsugarakra a folyamat megindításához, elég beszerezni némi szőlőt, és alacsony hőfokon rápirítani kicsit a sütőpapíron elhelyezett szőlőszemekre. A végeredmény szinte minden egyes csináld magad mazsolaséf szerint zamatosabb, ízletesebb és lédúsabb lesz, mint a boltban kapható, összeaszott mazsolák többsége.

Van, aki úgy 73 fokra esküszik, de mások magasabb hőmérsékleten, 107 fokon, résnyire nyitott sütőajtó és bekapcsolt ventilátorok mellett, 3-4 óráig aszalnak. Minél több időt töltenek a sütőben a szőlőszemek, és minél nagyobb hőfokkal dolgozik valaki, annál nagyobb lesz a mazsolák eltarthatósága. A rövidebb ideig szárított, és a saját karamellizálódó levükhöz ragadó mazsolák viszont ízesebbek és lédúsabbbak maradnak, a tökéletes végeredmény eléréséhez nem árt tehát kísérletezni egy kicsit a sütéshosszal és a hőfokokkal.

És akkor íme a beígért mazsolapornó:

Oszd meg másokkal is!
Mustra