Kínai kémprogram a cukiszelfit gyártó Meitu?

Napok óta tombol világszerte a Meitu-őrület. Nem csoda, hiszen ezzel az új mobiltelefonos applikációval bármilyen profilképből hatalmas szemű mangafigurát varázsolhatunk. Nincs az a bulldogfejű, morcos politikus vagy savanyúképű celeb, akit ne lehetne átalakítani egy szempillantás alatt szivárványszínű szappanbuborékokat könnyező, cuki óriáscsecsemővé!

Csakhogy a Reddittől az Androidpolice-ig egyre több helyen arról írnak, hogy a cukiskodó mobilapp valójában egy kínai kémprogram, ami a telepítéskor rengeteg adathoz és bizalmas infóhoz is hozzáférést kap, és ezeket szépen el is küldi mindenféle kínai címekre. Persze erre könnyű azt mondani, hogy ugyanezt ma már szinte bármelyik Andorid app megteszi, így hát ne legyenek fontos vagy kompromittáló dolgok a telefonunkon, és akkor nem tudnak mit kezdeni a megszerzett adatainkkal.

Az azonban nagyon nem mindegy, hogy egy bármikor számon kérhető, ismert nemzetközi céghez, vagy egy homályos hátterű kínai vállalathoz kerül egy rakás személyes adatunk. Vagy épp a telefonunk MAC-címe és IMEI azonosítója, ami minden készüléknél egy-egy egyedi számkombinációt jelent.

A fentiek miatt ma már több celeb is óvatosságra inti a kínai dilikért rajongó fiatalokat. Így tett többek között az az Amber Lee Connors is, aki a japán animék és videojátékok örökös szinkronhangja az Egyesült Államokban:

Blogmustra