Mi mindenre jó egy betonelem?

A nyers beton használata a lakberendezésben nem olyan új keletű dolog, ellenben napjainkban igen divatos megoldás. Házilag azonban csak ritkán szokás kísérletezni vele, hiszen igen nehéz megalkotni belőle az elképzelt a formákat. Kivéve persze, ha ön például részt vett annak idején a DIY-tanfolyamunkon már előre elkészített elemeket használ hozzá. Ekkor ugyanis hirtelen rádöbbenhet, mennyi lehetőséget rejthet például egy közönséges pincefalazó elem, melynek nyers egyszerűségét használva igazán különleges dolgokat alkothat, ráadásul gyorsan, és viszonylag még olcsón is!

Bútorok

Az, hogy a kertben mennyi mindenre használható, eléggé adja magát (bár alább még adunk ötleteket), de gondolta volna, hogy akár beltéri bútoroknak is szolgálhat vázául ez a jellegzetes formájú betondarab? Az előnye abban rejlik, hogy nem tömör, vagyis könnyebben mozgatható, ráadásul a benne lévő üregeket még direkt remekül ki is lehet használni, funkciót adni nekik. Tökéletes például tévéállványnak, de akár állópolc gyanánt is működhet:csupán a polclapokról kell gondoskodnia. A kő súlya stabilan tartja majd a bútorokat is, de azért, ha nagyon magasra építkezik, akkor a súlypont stabilitásához nem árt valami plusz rögzítés, és gyerekes családoknál ez különösen fontos szempont.

Ha nem polcos elemként hasznosítja, akkor is maradhat a pincefalazó a nappaliban, például dohányzóasztal is készülhet belőle. Ehhez csak egy bármilyen asztallapra lesz szüksége, amit két vagy négy elemmel alátámaszthat: ha a rusztikus hatást kedveli, akár egy pácolt, régi asztallapot is újrahasznosíthat, de üveggel vagy natúr falappal minimál vagy skandináv stílusú bútordarabot is kihozhat belőle. Ha szeretné, a betont akár le is festheti.

Néhány elemet egymásra pakolva pad is készülhet belőle, például az előszobába. Itt külön előnye, hogy egyben a tárolást is meg tudja oldani vele: az elemek üregeiben el tudja helyezni a cipőket. Ehhez több sorban kell legalább két szintet felépítenie, a tetejére jön egy vastag, kényelmes szivacs, esetleg néhány párna, és készen is van. 

A betonelemek éjjeliszekrény gyanánt is tökéletesek lehetnek: két-három darabot használva látványos és egyedi bútordarabbal gazdagodik majd a háló, és itt is jól ki tudja használni az üreges szerkezetet: nemcsak a tetejére pakolhat, de az elalvás előtt olvasott könyvnek és a kisebb tárgyaknak (szemüveg, mobil) is lesz elég hely a kis "polcokon".

[PINTEREST] 5853c1f5021fc

A kertben

Ezek a betonelemek nemcsak a lakásban, de a kertben vagy az erkélyen is mutatósak, és persze tökéletes kerti bútor lehet belőlük. Ehhez mindössze néhány szép gerendára lesz még szüksége. A fát kezelje le, a betonelemeket fesse le olyan színre, amilyenre csak szeretné (vagy hagyja meg a natúr betonszínüket), majd a gerendákat a lukakba illesztve alakítsa ki az ülőfelületeket. Mehet rájuk a szivacs – bár érdemes alá a kényelem kedvéért egy osb lapot is vágatni –, párnák, és már használhatja is.

Virágtartónak is tökéletes. Ha erkélyre készíti, akkor inkább csak tartóként funkcionál, amelyre elhelyezheti a kaspókat, ám a kertben a betonelem ürege révén maga is szolgálhat edényként. Ráadásul akár egyfajta függő-sziklakert formájában emeleteket is építhet belőlük, hiszen a blokkok megtartják egymást, és még a virágoknak is marad elegendő hely. 

A betonelemek magaságyásnak is kiválóak. A hagyományos, fa ágyásszegélyekkel szemben megvan az az előnyük, hogy nem rohadnak el, cserébe az ágyás szétbontása valamivel nagyobb feladat. Hogy egyszerűsítse a saját dolgát, rögzítéskor ne öntse ki az elemeket betonnal, csupán fa vagy fém rudak segítségével rögzítse őket a földbe, ez már elég ahhoz, hogy a föld súlya ne nyomja majd szét az ágyást.

[PINTEREST] 5853c21d91cb9
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek