Nem csak a Posta, a futárcégek is bedőltek

A Posta mellett a futárcégek is bedőltek a nagy karácsonyi dömpingben, vagyis nem csak a postán rendelt csomagok nem érkeznek majd meg Szentestére, hanem webshopokból, futárcéggel rendelt termékek egy része sem. Hiába készült fel a nagy karácsonyi dömpingre elméletben minden szállító cég, gyakorlatban azonban mégis csúszások és fennakadások várhatóak a futárcégeknél is, hiszen ha nem kapják meg időben a kézbesítésre váró csomagot, nem is tudják kézbesíteni azt. 

A Posta mindent elkövetett az érdekében, hogy cáfolja az utóbbi napokban felröppent híreket, miszerint sorban állnak a feldolgozatlan csomagok a budaörsi központban, közleményeik szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megnövekedett rendeléseket teljesíteni tudják, ennek ellenére az Erzsébet-utalványok kiszállításával gyakorlatilag elszabadult a káosz és csak a szerencsén múlik, hogy ki teheti be a fa alá a postán rendelt ajándékát és ki nem. 

DSC0829
Kaszás Tamás / Dívány

A Posta mellett azonban úgy tűnik, hogy a futárcégek sem bírják a terhelést. A DPD ügyfélszolgálatán már semmit sem akartak garantálni nekünk, mikor arról érdeklődtünk, hogy vajon megérkezik-e minden karácsonyi ajándék Szentestéig. Elmondták, hogy az egy dolog, hogy mi mikor rendeltük meg a csomagot, de a webáruházak sem bírják az iramot, vagyis nem tudják átadni időben a csomagokat a futárszolgálatnak, akik emiatt nem tudják időben kézbesíteni. És akkor még arról nem is esett szó, hogy akik nem tudták átvenni a csomagokat, azoknak másnap újra megkísérlik kiszállítani, ami plusz időt jelent a futároknak is. A végén abban maradtunk, hogy inkább a személyes átvételt választom, az biztosabbnak tűnik ebben a helyzetben.

A GLS-nél szintén az ügyfélszolgálattal beszéltünk, ahol a DPD-hez hasonlóan elmondták, hogy nekik december 22-én estig kell fizikailag is megkapni a csomagokat a webáruházaktól ahhoz, hogy karácsonyig ki tudják szállítani. És hogy ebben az esetben garantált-e, hogy megérkezik a csomag? Sajnos nem tudják garantálni, hogy 23-án az összes csomagot át tudja adni a futár, viszont ilyen esetekben próbálnak rugalmasak lenni és lehetőség lesz arra, hogy a futár túraútvonalán egy előre egyeztetett helyen találkozzanak, vagy akár a depóból megpróbálhatja kikönyörgni az ajándékot azoknak a rokonoknak, akiknek nem ér rá karácsony után megkapni. 

Cikkünk megjelenése után megkeresett minket a GLS ügyvezető igazgatója, Farkas Gergely, és arról tájékoztatott minket, hogy a cégüknél mégsincsenek fennakadások: "Annak ellenére, hogy decemberben jelentősen megnő a kiszállítandó csomagmennyiség, a GLS minden partnerének továbbra is folyamatosan nyújtja a szolgáltatást, jelentősebb fennakadásaink a rendszerben nem voltak. Természetesen nálunk is előfordulhatnak késések a megnövekedett mennyiség miatt, de ezek száma elenyésző. December 1-je és 19-e között az ügyfeleink csomagjainak az összes eset 99,54%-ban a felvételt követő munkanapon megkíséreltük kézbesíteni. A december 22-én átvett csomagok kézbesítését 23-án megkíséreljük, nem látok jelenleg semmilyen olyan okot, amely azt mutatja, hogy késésekkel kellene számolni. Természetesen azon esetekben, amikor a címzett nem található otthon, vagy rossz a címzés, nagy az esélye annak, hogy a csomag már csak Karácsony után kerül kézbesítésre. Nem létezik nálunk olyan sem, hogy "könyörögni" kelljen a csomagért, szolgáltatóként ilyesmit nem engedhetünk meg magunknak. Nem állítom azt sem, hogy nálunk nem fordulnak elő késések, de ezek aránya a teljes mennyiséghez képest elenyésző és minden megteszünk a hibáink kijavítása érdekében."

A webshopokban is tudnak a problémáról, például az Extreme Digitaltól rendelők is görcsölhetnek egy kicsit, főleg, akik utolsó pillanatra hagyták a bevásárlást. "A hazai futárcégek arra számítottak, hogy az online rendelések tavalyhoz képest 15-20%-kal lesznek magasabbak, ehhez képest mintegy 40 százalékkal nőttek, ez okozza a fennakadásokat. Míg egy átlagos napon a rendelések nagyjából 1-2 százalékával kapcsolatban merül fel probléma, a mostani karácsonyi szezonban a csomagok 10 százalékának a kiszállítása csúszhat" - közölte a cég, akik a karácsonyi szezonban több mint kétszer annyi embert foglalkoztatnak, mint az év nyugisabb hónapjaiban. A belső statisztikáik azt mutatják, hogy a csomagok több mint 90 százaléka rendben megérkezik, ráadásul az idén szerencsés a helyzet, mivel aranyvasárnap és szenteste között öt nap áll rendelkezésre a vásárlásra. Az Extreme Digital tapasztalatai szerint leginkább a nagyméretű termékek, például hűtőgépek és mosógépek kiszállítását érinti a késedelmes kiszállítás. Ilyen terméket idén karácsonyra mindenképp olyan online áruházból érdemes rendelni, amely saját raktárkészlettel dolgozik mint ők , mivel ha a termék neve mellett "külső raktárból" vagy hasonló szerepel, akkor az adott árut először az online bolt raktárába szállítják, és csak onnan a megrendelőhöz, ami jelentősen növeli a késedelmes kiszállítás kockázatát.

A Media Markt szűkszavúan annyit közölt velünk, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megérkezzenek az ajándékok. "Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy november közepétől indul a szezon és ezüst vasárnaptól kezdődik a csúcsidőszak. Ekkor a Media Markt forgalma egy normál hónap háromszorosa is lehet. A karácsonyi időszakra Media Markt megnövelt raktárkapacitással és megerősített munkatársi létszámmal készült, azon dolgozik, hogy minden vásárlóihoz eljusson a megrendelt árucikk" – válaszolták megkeresésünkre. 

Az Emag is küzd, hogy karácsonyig minden termékük megérkezzen. "A  karácsonyt megelőző pár hét az év legforgalmasabb időszakának számít mind az online kereskedők, mind a futárszolgálatok számára. A futárcégekre nagy nyomás helyeződik ilyenkor, mivel nem csak az online megrendelt termékeket kell időben kiszállítaniuk, hanem az üzleti ajándékokat és a magánszemélyek egymásnak küldött csomagjait is. A különböző online kereskedők által megrendezett Black Friday akció olyan váratlan mértékű megrendelésszámot eredményezett, mely a piacon lévő futárszolgálatok logisztikai kapacitását jócskán felülmúlta, ezt jelzik a késedelmes kézbesítések is. Az eMAG esetében november végén több mint 315 000 eladott termékről beszélhetünk, amelynek döntő többsége már kiszállításra került. A vásárlók nagy érdeklődéséhez a decemberben meghirdetett akcióink is hozzájárultak. A futárcégekkel együttműködve, valamint új partnerek bevonásával azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a nagy számú csomagok ideális szétosztásának és kiszállításának módját, és lehetővé tegyük a csomagok karácsony előtti kézbesítését" - írták megkeresésünkre. 

shutterstock 272353376
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra