Leginkább bulizásra szórja el a pénzét az Y-generáció

Az Y generációnak alig marad pénze a havi számlák rendezése után, a szórakozásról mégsem hajlandó lemondani. Többek közt ez is kiderült a Jófogás és a GKI közös kutatásából, amely a generációk jövedelmi körülményeit és pénzköltési szokásait vizsgálta. A több mint 10 000 hazai internetező bevonásával készült felmérés rávilágít arra, hogy a pénzköltési lehetőségeket és szokásokat nem a kor-, hanem sokkal inkább az életszínvonalbeli különbségek határozzák meg. De mire is költenek a legtöbbet az Y-generációsok? Mutatjuk!

shutterstock 166520561

Y-generáció

Ez a generáció az 1982-1995 között születetteket foglalja magában. Gyerekkorukban rengeteget törődtek velük, sokkal többet, mint bármely korábbi generációval, ezért legtöbben különlegesnek érzik magukat. Sokuk fölött még húszas éveikben is ott köröznek a gyereküket elengedni nem akaró szülők, így védettséget éreznek. Csapatban szeretnek dolgozni és ambiciózusak, erősen motiváltak, racionálisak és hosszú távra terveznek.Nagy nyomás nehezedik rájuk, mivel sokkal bizonytalanabb gazdasági környezetben lépnek ki a világba, mint a szüleik.

Magam is az Y-generáció tagja lévén egyáltalán nem lepődtem meg a kutatás eredményein. Saját magamon, és kortársaimon is azt tapasztalom azokat a dolgokat, amik a kutatásból kiderültek: az Y generációs fiatalok 30%-a él a szülőkkel, 70%-uk pedig már elköltözött a szüleitől és megpróbálnak önállóan élni. Kevesen vannak, akik olyan jól keresnek, hogy támogatni is tudják keresetükből a családjukat: a tízezres válaszadói bázis minden 7. résztvevője nyilatkozta azt, hogy megosztja szüleivel keresetének egy részét.

Az otthonról való kiszakadással a kiadásaik összetétele és az élethelyzetük jelentősen megváltozik az Y generációsoknak, azonban a fiatalkori szokásokhoz való ragaszkodásuk megmarad. A kutatásból kiderült, hogy miközben az összes válaszadó csupán 20%-a költ szórakozásra, legaktívabban ezt az Y generáció teszi: hetente legalább 2 alkalommal buliznak, ami duplája mind a Z, mind az X generáció kikapcsolódási gyakoriságának. Az Y generációnak alig marad pénze a havi számlák rendezése után, a szórakozásról mégsem hajlandó lemondani.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek