Hamarosan már csak az lehet levél, ami tényleg befér a postaládába

Ha valaha is vásárolt (vagy adott el) bármit is online, ön is tudja, hogy minden internetes eladó és vásárló, aki a postai kézbesítést választja, általában vagy utánvételes csomagként adja fel a küldeményt, vagy egyszerűen egy biztonságos buborékfóliás borítékban ad postára gyakorlatilag bármit, mert így olcsóbb, mint a csomagfeladás. Ennek azonban hamarosan vége: nemsokára már csak csomagként adható fel minden olyan küldemény, ami nem fér be a levélszekrénybe. 

shutterstock 272353376

A Magyar Posta hivatalos árszabása alapján a levélként feladott küldemények 100 grammig 280 forintba, 225 grammig 260 forintba, 500 grammig 470 forintba,  500-750 grammig 765 forintba, 750 grammtól 2000 grammig pedig 960 forintba kerülnek (igaz ez nem az elsőbbségi ár, de az sem dobja meg jelentősen a költségeket). Ezzel szemben a csomagfeladás díja 2 kilogrammig egységesen 1290 forint, vagyis mindenképp többet kell fizetnie majd a feladáskor, mindegy, hogy egy pár dekás de nagyobb méretű küldeményt ad fel, vagy egy 2 kilós, formátlan valamit. Az interneten egymással kereskedő csoportokban emiatt már néhány hete kitört az izgalom, ezért megkérdeztük a Magyar Postát, hogy mire lehet számítani az amorf küldemények jövőjét illetően. A Posta nem is cáfolt, épp csak azt nem árulták el, mégis mikortól számíthatnak az ügyfelek az élet megdrágulására.

"A Magyar Posta mindig törekszik a felmerülő ügyféligények minél magasabb szintű kiszolgálására, és folyamatosan ezekhez igazítja szolgáltatási portfólióját. A felmerülő ügyféligényekre reagálva éppen ezért az olyan küldeményeket, amelyek alakjuk miatt nem férnek be a levélszekrénybe, terveink szerint hamarosan csomagként kezeljük majd és így kézbesítjük őket. A változás egyik legfontosabb előnye, hogy a küldemények a teljes szállítási folyamat során nyomon követhetőek mind a Magyar Posta honlapján, mind pedig mobilapplikációján keresztül. A fent ismertetett újítás technológiai megvalósítása folyamatban van, annak – eredetileg októberre tervezett, de elhalasztott – bevezetéséről az ügyfeleket időben tájékoztatjuk" - áll a Posta válaszában, tehát még nem tudni, mikortól drágul a szolgáltatás, de az ügyfelek mindenesetre kifejezetten ezt akarták.

Ezeket a küldeményeket (melyeket tehát eddig levélként adtak fel, de csomag jellegűek voltak) a Magyar Posta belső elnevezésében egyébként „amorfként” azonosítja. Amorf küldeménynek pedig az a küldemény számít, amelyiknek egy vagy több oldala meghaladja a 32,4 x 22,9 x 2,4 cm (hosszúság, szélesség, magasság) méretet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra