Mi köze van Alvar Aaltónak a gördeszkásokhoz?

A finn modernista építész, formatervező és várostervező, Alvar Aalto az 1930-as években véletlenül tervezett egy vese formájú medencét, amit újszerű formája igen népszerűvé tett. Ez az újszerű forma, valamint a nagy kaliforniai szárazság tehet arról, hogy a gördeszkások is felfedezték maguknak a lehetőséget, és kultúrájuk egyik legmeghatározóbb részévé tették.

Aalto egy Noormarkkuban található ház, a Villa Mairea tervezése során használta a világon először a szokatlan formát, amivel a finn Helsingin Sanomat szerint megváltoztatta a gördeszkázás történelmét. “Mindaddig téglalap alakúak voltak a hagyományos medencék, de a Villa Mairea medencéje nem lett szögletes” – állítja a lap. Az újszerű medence népszerű lett, a következő években Kaliforniába is eljutott a lekerekített forma és a tálszerű mélyedés. Itt fedezték fel magunknak a nagy kaliforniai szárazság idején a gördeszkások, akik ekkoriban illegálisan deszkáztak a hátsó kertek üresen maradt medencéiben.

Field trip to the '50s #donnellgarden #thisisacademic

Una foto publicada por SMH (@soph_abulous) el

Az újság nemcsak a Villa Mairea féle medencét említi meg cikkében, de a Donnell Gardent is, ami a kaliforniai Sonomában épült 1948-ban. A villát Dewey és Jean Donnell megbízásából a tájépítész, Thomas Church tervezte a fiatal Lawrence Halprinnal illetve az építész George Rockrise-al közösen és a szokatlan, vese alakú medencével feldobott kert hamar híressé vált a gazdagok és a lakberendezők körében. Az Alvar Aaltóval barátságban lévő Churchre egyébként nagy hatással volt a finn építész munkássága, így nem csoda, hogy a lekerekített formákat ő is szívesen építette be terveibe az Egyesült Államokban.

Runs from yesterday at the double love @radballs @sultanofarmenia #poolskating #pyst @pyst_army #duhboizzz #emptypool

Un vídeo publicado por Kevin Burke (@burkelurker) el

“Ezek a pályák olyanok, mintha az Aalto és a Church féle medencék közvetlen másolatai lennének. A Donnell-féle kerti medencét széles körben lekoppintották egész Kaliforniában, ahol a “jó élet” egyik ikonikus jelképévé is vált. Az 1975-ös szárazság idején viszont nem medence feltöltésre pazarolták a vizet a Kaliforniában, így a deszkások egy új funkcióval látták el ívelt formájú, különböző ugratós trükkökre kiválóan alkalmas “pályát”, ami azóta kulcsfontosságú része lett a gördeszkás dizájnnak" – erősíti meg a párhuzamot Janne Saario tájépítész, aki számos gördeszkás parkot tervezett már Finnországban és külföldön egyaránt. 

Bradley Rost, Bs Feeble

Una foto publicada por Devon Cooper (@d__cooper) el

“Gyorsan rátaláltak a gördeszkások és ez lett az új játszóterük.” – állítja a Transworld Skateboarding magazin, aki szerint a szárazság miatt bevetett trükk annyira bevált a deszkásoknak, hogy még 40 évvel később is az Aalto és Donnell medencékhez hasonló pályákat használják. A Villa Maireát egyébként a finn művészet pártoló házaspár, Marie és Harry Gullichsen megbízásából tervezte Aalto és felesége valamint üzlettársa, Aino, akik teljesen szabad kezet kaptak a házaspártól a tervezés során. A villa egyébként időszakonként, 10-15 eurós díj ellenében látogatható, az erre vonatkozó szabályzatot ide kattintva találja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek