Nem az IKEA Malm szekrénye életveszélyes, hanem a gondatlanság

Rögzítés hiányában hat kisgyerek halálát okozta Észak-Amerikában az Ikea Malm komódja, ami rájuk dőlt. A szekrényt visszahívták, sőt Észak-Amerikában be is fejezték a forgalmazását – annak ellenére is, hogy a bútoráruház minden bútorához adott összeszerelési útmutatóban, használati utasításban és tájékoztatóban felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy rögzítsék megfelelően a bútorokat, sőt komplex kampányba is fogtak, hogy tájékoztassák a vásárlókat. 

Az említett haláleseteknél a bútor nem volt rögzítve, annak ellenére sem, hogy erre a tájékoztatóban is felhívták a figyelmet és ingyenes rögzítőeszközt is biztosított a gyártó a vásárlóknak. A bútorok felborulásából adódó baleset a lakberendezési iparág egészére vonatkozóan komoly biztonsági témát jelent - írja közleményében az Ikea. Az Amerikai Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság (CPSC) szerint minden második héten történik egy, tévékészülékek, háztartási gépek vagy bútorok felborulásából adódó halálos kimenetelű baleset az Amerikai Egyesült Államokban.

Magyarországon nem vonták ki a forgalomból a Malm komódokat, megkeresésünkre az Ikea közölte, hogy  a fiókos szekrény felborulásából eredő tragikus baleset után az Egyesült Államokban az ottani IKEA szervezet párbeszédet kezdeményezett az Amerikai Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság képviselőivel. Ennek egyik hozománya egy helyi termékvisszahívás lett. A termékvisszahívás alapja a helyi, Észak-Amerikában alkalmazott ASTM standard. Az IKEA fiókos szekrények minden kötelező, stabilitásra vonatkozó Európai Uniós, illetve a világ más részein elfogadott előírásoknak megfelelnek.

"A termékbiztonság kiemelten fontos az IKEA számára, és azt szeretnénk, hogy mindenki – nem csak az IKEA vásárlók – tisztában legyenek a bútorok felborulásából adódó veszélyekkel és megelőzésükkel. Hangsúlyozni szeretnénk: a fiókos szekrényeinket KÖTELEZŐ a falhoz erősíteni” –nyilatkozta Varga-Nagy Eszter, az IKEA Magyarország PR-vezetője.

A bútorcég ennek hangsúlyozására a világszerte az áruházakban és az IKEA weboldalán elindított Rögzítsd! kampánnyal  arra bátorítja a vásárlóit, hogy ellenőrizzék otthonuk fiókos szekrényeit és gardróbszekrényeit – legyen az bármilyen, nem IKEÁS bútor is –, hogy megfelelő módon rögzítve vannak-e a falhoz, a használati útmutatóban foglaltaknak megfelelően. 

Önnek is ilyen szekrénye van? 

Azok a vásárlók, akiknél nincs a megfelelő módon rögzítve a bútor, ingyenes kiegészítő rögzítő készletet igényelhetnek a www.IKEA.hu weboldalon vagy az IKEA Központi információs vonalán, az alábbi telefonszámon: +36-1-460-31-60. A kiegészítő rögzítő készlet az IKEA áruházakban is beszerezhető. Bővebb információ az IKEA központi információs vonalán, a +36-1-460-31-60-as telefonszámon kérhető.

malm-fiokos-szekreny  0107511 PE257193 S4
Ikea
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek