DIY napernyőtalp minikerttel vagy kisasztallal

A nyár beköszönte azt jelenti, hogy mindenki tódul a strandokra, de minimum az erkélyre, kertbe, hogy élvezhessék a kellemesen meleg időt. Persze egy idő múlva a napsütés is tud sok lenni, olyankor árnyékba kell vonulni – már ha a szél hagyja, és nem ragadja magával a napernyőt. Márpedig, mivel legtöbben nem szúrják vagy súlyozzák le az ernyőt, csak beleállítják az asztal közepén lévő lukba, ilyenkor borul minden. És ilyenkor Józsi bácsi, a bolti napernyőtalpak árát meglátva inkább előtúrja a sufniból a rég az ócskavastelepen rohadó Wartburg "jó lesz ez még valamire" pótkerekét és kiönti betonnal - ami a célnak tökéletesen megfelel, csak ordenáré ronda. Szóval a hajtás után arra adunk ötletet, hogyan készítsen napernyőtalpból házilag olyat, ami nemcsak egyszerű, de jól használható és még jól is néz ki.

Ha ugyanis van otthon elfekvőben egy jó nagy kaspója vagy dézsája – és itt most tényleg nagyra lesz szüksége, hogy meglegyen a megfelelő súly –, akkor már csak alig pár dolgot kell tennie.

Az edénybe állítsa bele a napernyő szárát és tartsa egyenesen. Mehet bele a föld, de akár nagyobb kövekkel is súlyozhatja tovább. A tetejére mindenképpen a föld lesz a jó megoldás, hiszen így nemcsak a napernyőt tartja majd biztosan, de ültethet bele növényeket, például petúniákat, de akár futónövényt is. Ami azért külön jó, mert ezeket locsolni kell, amitől a föld megszívja magát vízzel és még nehezebb lesz maga a talp, így jobban tartja az ernyőt is. Hogy a napernyő mégis mozgatható maradjon, állítsa az egészet egy kerekes alátétre (ez már 2000 forint körüli áron beszerezhető a nagyobb áruházakban), bár ez elsősorban a sík felületen, azaz teraszon vagy erkélyen fog segíteni, a kert közepére kipakolva marad a húzgálás. Szóval jó, ha az edénynek vagy dézsának esetleg fogója is van, az ismerősök közt meg erős emberek.

3

Fontos, hogy a kaspó lehetőleg ne legyen nagyon karcsú és magas, erre a célra inkább alacsony, robosztusabb, hasasabb darabok felelnek meg. A magas edénynek kisebb a talpfelülete és magasabban van a súlypontja, így a kinyitott ernyővel könnyebben feldöntheti a szél, és akkor még koszt is csinál. Természetesen ez a megoldás betonnal kiöntve is működik, ebben az esetben egy kisebb tárolófelületet, asztalkát nyerhet a napernyője körül.

Ha szeretné, hogy a napernyő szárat is el lehessen távolítani az edényből, akkor készítéskor egy PVC csövet helyezzen bele a napernyő helyett, és azt halmozza körül földdel, a cső felső részére pedig fúrjon egy lukat: ebbe egy csavart behajtva meg tudja fogatni a napernyő szárát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra