Vissza nem térítendő támogatásból újíthatja fel vagy korszerűsítheti családi házát!

Tavaly mosógépeket lehetett igényelni (igaz, két óra alatt elfogytak), idén pedig családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására igénybe vehető, vissza nem térítendő támogatással folytatódik az Otthon Melege Program. A keretösszeg ötmilliárd forint, az igénylés pedig július 1-től lehetséges, írja a Kormány.hu

A közleményből az is kiderül, hogy a program keretében eddig 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult, az idei akcióban pedig az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréjét, illetve hőszigetelését, kazánok és radiátorok energia-megtakarítást eredményező cseréjét, de akár napelemes vagy napkollektoros rendszerek telepítését lehet megvalósítani.

Az ötmilliárdos keret elosztása régiónként történik, az épületszám/régió arányban megosztva, a vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat pedig az arányosan elérhető szén-dioxid megtakarítás figyelembevételével rangsorolják.

GettyImages-549417681
ullstein bild / Europress / Getty

Mik a feltételek?

A keretösszegre való tekintettel kizárólag a hagyományos technológiával 1996 előtt épült és 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, egy lakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterületű, a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi házak energetikai korszerűsítésére nyújtható vissza nem térítendő támogatás az alprogram keretében. A támogatás az elszámolható költségek 40-55%-ára igényelhető a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően, ezzel ösztönözve az épületek komplex fejlesztését. Az igényelhető támogatás maximális összege 2,5 millió forint.

Hogyan lehet jelentkezni?

Támogatási kérelmeiket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatják be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek 2016. július 1-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. 2016. április 7-től a pályázati útmutató megtekinthető a Kormány oldalán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek