Santiago Calatravaé az idei Európai Építészeti Díj

Jövőképpel rendelkező teoretikus, filozófus, utópista – többek között ezekkel a jelzőkkel jellemezte Christian Narkiewicz-Laine, a chicagói Athanaeum elnöke Santiago Calatravát, majd hozzátette: mint építész, mérnök, szobrász és festő is díjazták őt – olvasható az ArchDaily-n.

„A modern építészek évtizedekig gúnyosan mosolyogtak a leghalványabb asszociációra is, ami az építészetet egy művészeti formának titulálta és minden tudásukat a mérnöki feladatok során hasznosították" – mondta Narkiewicz-Laine. „Most egyetlen ember miatt kiderült, hogy az építészet egyszerre mérnöki munka és építészet" – tette hozzá. Az InfoRádió szerint az indoklás az egész életműre vonatkozik, de külön kiemelték a tervei alapján az 1990-es években felújított zürichi Stadelhofen pályaudvart, a Bac de Roda hidat Barcelonában és a kanadai calgary békehidat.

A zürichi Stadelhofen állomás és a Quadracci pavilon.
A zürichi Stadelhofen állomás és a Quadracci pavilon.Wikipédia / Facebook / Milwaukee Art Museum

Tavaly egyébként az olasz Alessandro Mendinit, előtte a finn Marco Casagrandét díjazták. A hivatalos átadó november 17-én lesz a New York-i Világkereskedelmi Központban, ha pedig kedvet kapott a Calatrava-munkák nézegetéséhez, irány a honlap!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra