Menő építészeti portál élteti a zánkai Gyógynövény-völgyet

A Kis Péter által tervezett, megosztó fogadtatású Bazaltbor-Laposa Pincészet után egy újabb balatoni épületet kapott fel az építész szakma egyik legerősebb online lapja, az ArchDaily. Ezúttal a Modum Építésziroda tervezőjének, Krizsán András DLA-nak egyik tavalyi munkáját, a Balaton északi partján található zánkai Gyógynövény-völgy látogató és oktató központot mutatják be az olvasóknak.

„A 7000 négyzetméteres kertbe, ahol időszakosan több mint 400 féle gyógynövény terem meg, egy specializálódott látogató- és oktatóközpontot, egyfajta összetett, sokoldalú szolgáltatást nyújtó ökocentrumot álmodott Takács Ferenc. A tervezésére a terepet már jól ismerő Krizsán Andrást kérte fel, akinek a korábbi tervei jó alapot adtak az új épülethez, a családi léptékkel mérve sok funkciót magába foglaló, nonprofit gyógynövény központ megtervezéséhez” – mutatja be Bán Dávid a Káli-medence kapujában található épületegyüttest.

Bujnovszky Tamás / Modum.hu / Bujnovszky Tamás

„Az út melletti meredek rézsűvel indító, majd lankásabban ugyan, de végig lejtésben maradó telken egy olyan kéttraktusos épületegyüttes jött létre, amely mind arányaival, mind anyaghasználatával és formavilágával jól illeszkedik a Balaton-felvidék építészeti hagyományaihoz. A környéken megszokott egytraktusos, nyeregtetős, oromfalas, apró nyílásokkal ellátott, hófehérre vakolt házak világa jól köszön vissza a 2014-ben átadott központon."

Bujnovszky Tamás / Modum.hu / Bujnovszky Tamás

"Az épület pinceszintjén található a gyógynövény-feldolgozó manufaktúra, amely az érdeklődő látogatók számára is nyitott, és bepillanthatnak a feldolgozás kisüzemi folyamataiba, a szárítás, lepárlás, a természetes készítmények előállításába. A főúttal egy szintben, közvetlenül az útról megközelíthető módon helyezkedik el az információs iroda, ahol a Káli-medencébe induló gyalogos-, kerékpáros- és autós turisták kaphatnak tájékoztatást. Szintén itt rendezték be a Gyógynövény-völgy Központ irodáját és kiszolgáló helyiségeit. A másik traktusban egy kis teaház működik, amihez kapcsolódóan egy multimédiás oktatótermet is berendeztek, ahol a környék gyógynövényeiből készült teákat, fűszereket kínálják a látogatóknak.” – mondja Bán a visszafogott stílusban épült, nyeregtetős, hófehér homlokzatot kapott épületekről, melynek tervezése során külön figyelmet a fordítottak a fenntarthatóságra is. A komplexum teljes villamos energiaellátását ugyanis a háztetőkre elhelyezett napelemek biztosítják, a déli tájolású teraszok pedig félnyeregtetős árnyékolást kaptak.

A nonprofit ökoturisztikai projekt egyébként a hét minden napján 9-18 óra között fogad látogatókat, egy teljes árú jegyért 1300 forintot kérnek, a családi belépő (2 felnőtt+2 gyerek) 3800 forintba kerül, a minimum 15 fővel induló csoportos, szakvezetéssel megtartott belépőért pedig 1100 forintot kell fizetni fejenként.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra