Ennyibe fog kerülni a kazáncsere

Szívás vagy sem, a 813 és 814/2013/EU uniós rendeletek értelmében most már csak olyan kazánok kerülhetnek forgalomba, melyek hatásfoka legalább 86 százalékos. Ennek a szabálynak azonban a hagyományos kazánok nem felelnek meg. A lakossági fogyasztók 2016 január elseje után már csak kondenzációs kazánra kapnak engedélyt, a megszokott verziókat el kell felejteni. A nem lakossági fogyasztók pedig már szeptember 26-tól barátkozhatnak az új kazánjukkal. A rendelet nem új, több mint 2 éve lehet rá számítani.

De tegye a szívére a kezét: tudja, mi az, hogy kondenzációs kazán?  

A kondenzációs gázkazán olyan, magas hatásfokkal üzemelő gázkazán, amely az égéstermékben lévő rejtett hőt is - a füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával - hasznosítja.A keletkező és kicsapódó vizet leadja a rendszerben keringő fűtővíznek.b  Kedvező üzemeltetési körülmények esetén – külső hőmérsékletérzékelős termosztát alkalmazásával – a kondenzációs gázkazán 20-35% megtakarításra képes egy régebbi típusú hagyományos gázkészülékkel szemben.

Ezeknél a készülékeknél gyakran írják, hogy 100 százalékos hatásfok felett működnek, de ezt nehéz értelmezni, mondhatni elég parasztvakításnak hangzik. 

A magyarázathoz tudni kell, hogy a tüzelőanyagokat jellemző érték a fűtőérték, azaz hogy egységnyi mennyiségű tűzelőanyagnak mennyi az érzékelhető hőtartalma. A másik fogalom az égéshő, mely az összes hőtartalmat határozza meg. Ebből következően az égéshő mindig több, mint a fűtőérték. 

A kazánok hatásfokát a fűtőértékhez mérik, azt pedig lehet tudni, hogy a  a földgáz égéshője 11%-kal nagyobb, mint a fűtőértéke. Pontosan ezt használják ki a kondenzációs kazánok, ugyanis az égés során keletkező vízgőz hőjét is felhasználják. Ebből következően a kondenzációs kazánok "ideális körülmények közt" (ami pont olyan lehet, mint azautók gyári benzinfogyasztása) akár 108 százalékos hatásfokot is el tudnak érni. 

Mit kell cserélni?   

Először is: nem kell semmit cserélni, maximum, ha javíthatatlanul elromlik a régi kazánunk és újat kell vásárolni. Akkor jöhet az új tipus.

Ezzel együtt viszont sajnos cserélni kell majd a kéményt is, mert a hagyományos kazánok régi, bélelt kéménye nem alkalmas a kondenzációs kazán üzemeltetésére. Ehelyett egy duplacsövű (koaxális) rendszert kell beépíttetni, amely külön szívja be a levegőt és engedi ki az égésterméket. A pontos folyamatról itt olvashat bővebben.

Mennyi az annyi?

Sok. Nem vicc, a sima kazánhoz képest 100-150.000 forint a különbség. Erre jön még pár tétel, melyek közül csak az egyik a kéménybélés cseréje (amennyiben szükséges), meg a mindenféle bejelentések és ellenőrzések. A Gépész holding szakemberének segítségével derítettük ki, milyen költségekre számíthat a kazáncserélő. A másik lehetőség az egyszerűsített gázkészülék csere, ez viszont pont azokra nem vonatkozik, akik hagyományos kazánról váltanának kondenzációsra.

Amire feltehetőn szükség lesz, az egy felülvizsgálat a kéményseprőktől, amennyiben belenyúlunk a kéményes rendszerbe: 10-15.000 Ft

Ehhez jön a gázterv, amin pontosan kiderül, mi és hová kerül. Ez kerül benyújtásra a gázszolgálató felé. 40-60.000 ft

gázkészülék csere munkadíj: 25.000-40.000 ft

Szakszervizes beüzemelés - hogy ne bukjuk el a garanciát - 15-40.000 ft

EPH jegyzőkönyv 10.000-15.000 ft

A hazai gázszolgáltatók úgynevezett EPH nyilatkozat meglétéhez kötik az új és régi gáz bekötéseket, üzembe helyezéseket. Ez azt jelenti, hogy a gáz hálózatra csatlakozás elő feltétele, hogy nem csak gáz üzembiztonság, hanem villamos biztonság szempontjából is megfelelően kialakított hálózat kerüljön gáz nyomás alá, azaz üzembe.(forrás)

Kivételek

A gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházak úgy tűnik, megússzák a jogszabályi változásokat, az ő számukra továbbra is fennál a lehetőség, a hagyományos kazán vásárlására - írja az Energiahatékonysági Intézet. Ez Magyarországon 140 ezer házat jelent, ők kimaradnak a buliból, de a maradék 2,6 millió készülék tulajdonosa egyszer biztosan meg fog ismerkedni a kondenzációs kazánokkal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek