Erre figyeljen, ha költöztetőket bérel fel

A téma úgy merült fel, hogy egyik kollégánk költöztetőt keresett, és persze majdnem mindenkinek volt egy rémtörténete. "Kétszer költöztünk ugyanazzal a céggel. Elsőre minden fasza volt, másodjára nem, de ennek már hat éve. Letörték egy Kovács Margit szobor fejét és kinyírták a kedvenc virágomat"  írta egyik munkatársunk. "Anyámnál voltak és eltörték a száznemtomhányéves németnevű bútordarab márványlapját, de sajnos nem tudom a számukat, így nem tudom, kit kell kikerülnöd" - válaszolt egy másik kolléga. De mit lehet ilyenkor tenni?

A helyzet nem egyszerű, ez derült ki a Bauer teher tulajdonosával, Bauer Sándorral történt beszélgetés után. Ami biztos, hogy minden árufuvarozónak rendelkeznie kell fuvarozói árukár-felelősségbiztosítással. "Amennyiben antikvitást szeretnénk szállíttatni, érdemes extra egyszeri biztosítást kötni, illetve tájékoztatni arról a költöztető céget, hogy mire kell különösen odafigyelni. Erre nem nagyon van példa, a megrendelők nem szoktak szólni az értékes tárgyakról külön" - tette hozzá.

Ha valami történik a szállítmánnyal, akkor a helyszínen jegyzőkönyv készül, amelynek alapján el lehet dönteni hogyan tovább. Bauer szerint rugalmasnak kell lenni, náluk is előfordult, hogy megsérült a konyhabútor, ő pedig keresett szakembert, aki elment a helyszínre és megjavította a kárt. Vita tárgya lehet, ha a tulajdonos esetleg nem csomagolja be rendesen a tárgyakat, és azok emiatt sérülnek meg. Ki a felelős ilyenkor? A költöztető, aki nem figyelt? A lusta tulajdonos? Erre megoldás az lehet, ha a költöztető csomagolja el a dolgainkat, de persze ezért mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni. 

A Profi költöztetés 1981 óta végzi tevékenységét, és az elmúlt 10 évben mindössze 2-3 olyan eset történt, amikor a biztosítóhoz kellett fordulniuk sérülés miatt. Ők is rendelkeznek árufuvarozói biztosítással, de mielőtt azt gondolná, ez minden költöztető cégnek kötelező, eloszlatjuk a félreértést, ugyanis a tehergépkocsi-állomány függvényében kötelező a biztosítás. Ők egyébként kétféle megoldást alkalmaznak: vagy azonnal felveszik a baleseti jegyzőkönyvet, és továbbítják a biztosító felé, vagy ha nem jelentős a kár, helyben rendezik a tulajdonossal. A biztosító viszont csak arra fizet, amit a költöztető csomagolt el, és saját fuvareszközével szállított el A-pontból B-pontba. Természetesen létezik extra biztosítás is, ezt fel is ajánlják mindenkinek, de mivel a biztosítás díja a becsült összeg 8 ezreléke, ezért finoman szólva is kevesen élnek vele.

Irány a bíróság?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH) tájékoztatása szerint ha valami balul sül el, akkor a bíróság az illetékes, nem ők. Amennyiben hivatalos költöztető céggel kötünk szerződést, akkor a Polgári Törvénykönyv az irányadó ilyen esetekben, ami persze nem túl gyors történet. Az NFH azt javasolja, pontosan olvassuk el az ÁSZF-t, vagyis az Általános Szerződési Feltételeket, hogy hogyan rendelkezik pl. töréskár esetén, és ennek megfelelően válasszuk ki azt a céget, akivel költözünk. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek