Ágyat a nappaliba? Miért ne!

Az egészen kicsi lakásokban sokszor nem jut hely olyan szükségesnek vélt dolgokra, mint a három személyes kanapé, a plusz fotel, vagy éppen a dohányzóasztal - de ezek nélkül azért el is lehet lenni. Ugyanakkor, ha a lakás annyira kicsi, hogy egyszerűen nem fér el benne egy külön hálószoba, akkor már gond lehet azzal, hova tegye az ágyat? Ilyenkor egy-két ügyes megoldással javíthat a helyzeten.

Méretek

Egy ágy elhelyezése persze nem csak akkor lehet nehéz, ha nagyon kicsi a lakás, bár ez a jellemzőbb. Az is előfordul, hogy nem szűk ugyan a tér, de nincsenek benne válaszfalak, így csak a fürdő esik külön helyiségbe (vagy akár még az sem). Az ilyen egyterű lakásoknak éppen ez a tágasság és nyitottság vonzó tulajdonságuk, ami azonban nem jelenti azt, hogy a hálószoba intimitását mellőzni kéne. A falak felhúzása nélkül is lehet ugyanis működőképes, praktikus és kényelmes megoldásokat alkalmazni.

„Elsősorban a loft lakásokra, ill. a különböző, korábban nem lakás céljára szolgáló ingatlanokban jellemző igény az, hogy a tágas tereket megtartsuk.

Ezekben az otthonokban az egyes funkciókat nem falak választják el, hanem különféle optikai elemek. Ilyen például, ha a különböző használatú részek burkolata különböző – a konyha területén mondjuk hideg burkolat van, a nappali részen pedig parketta. De ugyanilyen eszköz lehet a gipszkartonból épülő álmennyezeti elemek használata, kiegészítve az egyes funkciókhoz rendelt világítással. Megfelelő megoldás egy-egy térbe állított bútor is, mint térhatároló elem – pl. egy polc, egy kanapé.

A lakás egyes területeit tehát inkább csak jelzésértékűen választjuk el, miközben a nagy tér adta tágasság érzése megmarad” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Ötletesen

Sokan olyan megoldás választanak, amit később erősen megbánnak. Ez rendszerint a kihúzható kanapé, amivel gyakorlatilag „elrejtik” az ágyat. Az elgondolás tökéletes, de ezeket a kanapékat többnyire csak vendégágynak szánják, vagyis néhány napig jók alvásra, később azonban erős hátfájást is kiválthatnak, és nem is olyan kényelmesek, mint egy teljes értékű ágy.

De nem kell lemondani az elrejtésről, hiszen erre is megvannak a módszerek. Egy olyan emelvény beiktatása például, mely két lépcsővel feljebb teszi a dolgozósarkot, már helyet ad egy alatta megbúvó és kihúzható ágynak. De akkor sem kell összeomlani, ha a szekrényből kell kihajtani a fekhelyet, hisz ma már erre is nagyon szép, és praktikus megoldások vannak.

„Lehet készen kapni ún. szekrény ágyakat az egészen egyszerűtől a igazán ötletes, designos darabokig. Persze minél több az ötlet, funkció egy-egy ilyen bútorban, annál magasabb az ára is.

Gyerekszobai bútorok gyártóinál gyakran találkozunk ilyen megoldásokkal, amit akár egy felnőtt is fel tud használni, ha kevés helyen kell megoldania a háló funkciót is. A különféle emelvények alól kihúzható megoldások jellemzően egyedi tervezésű és gyártású darabok. Ezek bekerülési költsége jóval magasabb, mintha csak egy ágyat kell vásárolni, ugyanakkor a praktikussága és a helyre-személyre szabottsága kétségtelenül nagy előny.

Ha a lakás belmagassága engedi, érdemes galériát építeni és ide telepíteni a hálót. Egy szépen kialakított galéria a helyiség dísze is lehet, amellett plusz területet jelent, ami egy pici lakásban nagy előny.

Sok esetben az is megoldás lehet, hogy egy térbe állított ún. pengefallal leválasztjuk a lakás/szoba egy részét. Így ugyan nem kapunk különálló hálószobát, de az ágyat így szeparáljuk, és az intim tér nem lesz már szem előtt” – fűzi hozzá a lakberendező.

Kép: Zsoltai Tünde
Kép: Zsoltai Tünde

Egyszerűen

Ha még a pengefal is túlságosan bonyolult megoldás, akkor csak válassza le a térből az ágyat/hálót. Ez nem is olyan nehéz feladat, hiszen egy kétoldalt nyitott szekrénnyel meg is lehet oldani. Az átlátás itt ugyan lehetséges, hiszen a szekrényt nem pakolja csurig az ember, vagyis az ágyat naponta be kell vetni, de ez nem is annyira nagy ár a hálófülkéért.

Ennél is egyszerűbb, és intimebb teret lehet létrehozni vastagabb függönyökkel, elég egy karnist szerelni a mennyezet megfelelő pontjára. Ha romantikusabb hangulatot szeretne, akkor a leválasztáshoz választhat organza függönyt, ami áttetsző, és kombinálhatja vastagabbakkal, mely utóbbiakat szét is húzhatja, akár az ablakoknál. Igaz, ebben az esetben megint kötelező a reggeli ágyazás

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek