A modernista építészet a homokvárakat se kíméli

Nem mindennapi hobbija van a New Yorkban élő Calvin Seibertnek: ő ugyanis azzal tölti az idejét, hogymodernista épületeket húz fel homokból. A művelethez mindössze egy festékesvödröt, egy lapátot és nagyjából 600 liter vizet használ el – a hajtás után mutatunk a műveiből, valamint szemelvényeket az ArchDaily vele készített interjújából.

Seibert a munka előtt általában nem készít tervet. „Csak nekiállok és lesz, amilyen lesz. A végeredmény mindig különös egyveleg: egyszerre látok benne kastélyt, halászfalut, modernista szobrot és egy Oscar-díszletet is. Akkor igazán sikeresek, amikor nem tűnnek befejezettnek" – mondta a művész. „Mindig hozzá-hozzáteszek valamit és ha az idő engedné, soha nem is állnék le" – tette hozzá.

Az interjúból egyébként kiderül, hogy már gyerekként foglalkozott homokvár-építéssel (oké, ez azért nem túl meglepő), - ez pedig már 50 évvel ezelőtt volt: Seibert jelenleg 57 éves. Eleinte építésznek készült, de hamar rájött, hogy őt sokkal jobban érdekli a kezdeti fázis, az alapok lerakása, mint a befejezett épület. Művészeti tanulmányait szintén New Yorkban folytatta.

Fotó: Mud and Wood / Facebook

Arra a kérdésre, hogy mik a legnagyobb nehézségek, amelyekkel munkája során szembesül, azt válaszolta, hogy a nap végére a rengeteg víz cipelése miatt mindig ínhüvelygyulladást kap, így kénytelen jobb kézről balra váltani. További készenlétet igényel a folyamatos szemkontaktus a szülőkkel, hogy a gyerekeik ne rombolják szét az épülő várakat, és ugyancsak emiatt a sirályoknak sem fordíthat hátat. Nem igazán tudunk senkit elképzelni, akinek nagyobb szüksége lenne egy homokvár-építő asszisztensre.

A fotón Seibert egyik művét láthatja, a többit pedig a képre vagy ide kattintva találja meg!

Mustra