10 dolog, amire szükség van egy agglegénylakásban

Feltételezhetően mindenki járt már olyan lakásban, ahol egyedülálló férfi élt, így a sörrel teli hűtőn és a szanaszét heverő kajarendelős dobozokon kívül nem igazán képezte más a lakás dekorációját. Az efféle tipikus problémákon kíván segíteni a harpersbazaar.com, akik szakemberek segítségével összeállítottak egy listát arról, hogy milyen apró változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a szamárfészekből vendégek fogadására is alkalmas agglegénylakás legyen. Részletek a hajtás után!

1. Egy asztal, amiről enni is lehet

„Idővel egyre nehezebb fenntartani az úgynevezett "dohányzóasztal-életmódot". Egy étkezőasztal, még ha kis méretű is, sokkal kényelmesebb, arról nem is beszélve, hogy mennyivel alkalmasabb a vendéglátásra” – állítja a designerként ismert Mara Miller, aki férjével, Jesse Carrierrel együtt működteti a Carrie and Companyt New Yorkban. Persze nem árt, ha az adott asztalt néha le is takarítják, tesszük hozzá mi.

2. Egy szép komód

„A komód nagyszerű befektetési darab. Egy kisebb otthon esetében akár a nappali középpontja is lehet, ha pedig később nagyobb házba költöznénk, akkor hálószobai szekrényként is bevethetjük. A lényeg, hogy ne fukarkodjunk, válasszunk minőségi darabot! Sokszor dolgozom fiatal ügyfelekkel, akiknek mindig azt mondom, hogy ez pont olyan dolog, amire érdemes költeni” – vallja Oliver Furth, a saját nevét viselő Los Angeles-i lakberendező vállalkozás tulajdonosa.

3. Merjen kockáztatni!

„A férfiak elsősorban praktikusak, ha bútorvásárlásról van szó, szóval nehéz meggyőzni őket, hogy adjanak esélyt valami merésznek, valami olyannak, amire nem feltétlenül van szükségük. De amikor sikerül őket rávenni valami kockázatosabbra, például egy fekete tapétára, akkor sokszor az a vége, hogy végül az válik a kedvenc darabjukká a lakberendezés során. Egyéb előnyei az ilyen merész daraboknak? Akár még a partnerkeresést is megkönnyíthetik az efféle trükkök” – mondja Virginia Toledo, az id810 stúdió munkatársa.

4. Ne rejtse el az otthoni irodának fenntartott sarkot

Akár otthonról dolgozik, akár nem, feltétlenül szükség van egy íróasztalra, ahonnan a napi teendőit intézheti, akkor meg már miért ne legyen ez stílusos és hangulatos? „Az emberek ma már több feladatot is kézben tartanak egyszerre. Mindenki megérdemli, hogy ahol dolgozik, világos és kellemes legyen. Használjuk ki az otthonunk adta lehetőségeket!” – tanácsolja Mara Miller.

5. Tiszta, fehér ágynemű

„Van valami nagyon tiszta, egészséges érzése az embereknek a fehér ágyneműkkel kapcsolatban. Arról nem is beszélve, hogy micsoda jó beruházás, hiszen sosem megy ki a divatból!" – mondja Furth, aki szerint a tisztán tartott, fehér ágyneművel sosem lövünk mellé, ráadásul az efféle apró részleteket általában a vendégek is megszokták jegyezni maguknak.

6. Könyvek a lakásban

"Ha felmész valakihez és nincsenek könyvei, ne dugj vele" – tanácsolta a jótanácsokban amúgy sem szűkölködő John Waters is, és ha ő mondja, melyik lakberendező merne vitába szállni vele?  Persze nem kell telepakolni az egész szobát, de egy jól elrendezett könyvespolc önmagáért beszél. „Ez azt sugallja, hogy tájékozott és világlátott ember vagy. Az iPad mánia korában a nyomtatott könyveknek szinte már mágikus hatásuk van” – mondja Toledo, aki azt javasolja, hogy személyes, gyerekkori vagy utazásból hozott tárgyakkal lazítsuk a könyvek szigorú sorrendjét, amivel garantáltan otthon érzés hangulatát keltjük a lakásban.

7. Legyen valami más is a szobában a tévén kívül

„Soha nem ösztönözzük az ügyfeleinket arra, hogy rejtsék el a tévéjüket, inkább igyekszünk úgy beállítani, hogy az is része legyen az összhatásnak. De arra ügyeljünk, hogy lakásunk ne úgy fessen, mint egy elektronikai szerviz. Szép bútorokkal, könyvekkel és lámpákkal elvonhatjuk a figyelmet a sehova nem illő televízióról" – javasolja Carrier. A technológiának köszönhetően egyre kisebbek és kisebbek lesznek ezek a tárgyak, így eléggé ódivatú óriási hangszórókkal, kábelekkel és egyéb haszontalan kiegészítőkkel telepakolni a lakást. Jó, az audiofilek ezt vitatnák, de ők vannak kevesebben.

8. A fürdőszoba mint szentély

„Mindenki azt hiszi, hogy a tiszta és a jól felszerelt fürdőszoba csak a nők kiváltsága, pedig a férfi ügyfelek is hasonlóképpen igénylik a tisztaságot és a valóban kényelmes fürdőszobai felszereléseket” – mondja a szakember, aki szerint manapság már a férfiak is előszeretettel rendelnek maguknak paddal ellátott zuhanyfülkét, padlófűtést, gőzfürdőt vagy éppen pihe-puha plüss fürdőszobaszőnyeget.

9. Világítás a lakásban

A felnőtt agglegény lakásokban már nincsen helye az egykori tanulóasztalunkról megmaradt, koszos fényű asztali lámpáknak.Más stílusú világításra van szükség ugyanis a konyhában, ahol erős fény kell főzéshez, de jó, ha meghitt fényt is tud adni a fényforrás abban az esetben, ha ott eszünk. A hálószobában és az étkezőben elég a sejtelmes megvilágítás, míg a nappaliban kaz általános világíás mellett funkcionális fényforrásokkal is kiegészíthetjük például az olvasáshoz, amihez akár egy mutatósabb állólámpát is beállíthatunk. Ezzel szemben a fürdőszobában olyan erős fényre van szükség, ami nem vet árnyékot, mikor éppen tisztálkodunk és a testünkkel foglalkozunk.

10. Ülőalkalmatosság, ami nem bőrkanapé

Sokan úgy gondolnak a bőr ülőgarnitúrákra, mint a agglegénylakások egyik kötelező elemére, pedig manapság már rengeteg alternatíva létezik a kanapétól a trendi székeken át akár a babzsákig. „A sarokgarnitúra vagy a bőrkanapé azt az érzést kelti a vendégekben, hogy azon már nincs hely a vendégek számára. Az ilyen típusok egyben azt is sugallják, hogy ha nem válsz meg tőle, agglegény maradsz örökre” – mondja ki őszintén Carrier.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra