Új terasz 4 nap alatt!

Volt nekem egy gyönyörű teraszom, nagyjából 2x2 méteres. Lábakon állt, fa padlója volt, alatta pedig jutott hely egy kis műhelynek, ahová a vidéki háztartások összes csetresze került. A terasz konstrukciós hibái hamar kiderültek, a lábakon álló szerkezetet megviselte az időjárás és a gombásodás sem tett jót a fáknak. Eljött az idő, amikor szembe kellett nézni azzal a ténnyel, hogy ide bizony új terasz kell, mert nem lehet egyre újabb és újabb gerendákat kicserélve toldozni-foltozni a régit.

Ezekre költöttem

faanyag

OSB

kátránypapír

gombaölő

Tikurilla lazúr

cement

homok

műfű

És akkor jött Pali és a haverja (aki egy hónapja még kamionosként dolgozott, de szemét volt a főnök, ezért ő lelépett), és válllalták, hogy rendberakják a teraszt. Az első nap Pali nem is bukkant fel, de a másik fél bontott. Aztán megígérték, hogy másnap már fél nyolctól ott lesznek, de ezt annyira nem sikerült abszolválni, hogy fel sem bukkantak aznap. Még egy nap telt el, Paliék sehol. Aztán eljött a következő hétfő, és Pali felvonult - volna, ha nem küldjük el, mert így nem láttuk biztosítottnak, hogy az és úgy készül el, ahogy arról szó volt.

Eközben bejöttek a képbe Mr. Professzionálisék, akik vállalták, hogy 4 nap alatt felhúzzák és kibővítik a teraszt. Tényleg 8-kor jönnek, dolgoznak este 7-ig, eltakarítják a sittet, fel is söpörnek maguk után, aztán kezet fogunk, elszámolunk, és mindenki boldog. Persze közben van egy kis izgalom, mert a betonozás napján szakadó esőt ígértek, ráadásul a kert végéből kellett hordani a betont fel az emeletre, és persze a végén jöttek a macskák, akik jól összekorzózták a betont, amit pedig le akarok festeni. 

A teljes költség 305000 forint lett, amiben nincs benne az esetleges burkolat, amely jelen elgondolásom szerint vagy festett beton vagy műfű lesz. A járólapozás olyan 60 ezer forint lett volna pluszban, a WPC, azaz kompozit deszka pedig 147000 forinttól kezdődött. A járólappal egyébként semmi problémám, csak még nem találtam olyat, amibe beleszerettem volna, a műfű viszont menő,és megfelelő lesz akkor is, ha henteregni akarnék, néhány párnát ledobva rá. Szóba jön még az Ikea Runnen padlóburkolata, amely nagyjából 36000 forint lenne, ha fát választok, 56000 forintot kéne fizetni. Ezekkel is az a baj, hogy a szomszéd fájáról hulló ringló pillanatok alatt koszt csinálna, de ezeket legalább fel lehet kapni takarításkor. A betonfesték nagyjából 15000 forint lesz, műfüvet pedig olyan 18000-ért kapok, de remélem annyiért már FIFA licenszes.

Az építkezés során felhasználtunk fenyő gerendát, OSB-lapot, kátránypapírt, gombaölőt és sok-sok Tikkurila vastaglazúrt, mert erre esküdtek a szakik. Mivel olyan nő vagyok, aki képtelen eldönteni, mit akar, ezért vettem akciós műfüvet a Diegoban (990 Ft/nm), valamint Hammax betonfestéket is (ami Szlovéniából jön és gyanúsan olcsó, 1500 Ft egy liter, amivel állítólag 8-10 négyzetmétert lehet lefesteni egy rétegben). Ehhez rendeltem még sablont is, amit egy másik cikkben fogok prezentálni. A szék, asztal és egyéb kérdéseket könnyű volt megoldani, egy, még az előző évezredből itt maradt nagyon kopott műanyag  ikeás asztalt átfestettem két réteg oldószeres zománcfestékkel - igen, tudom, hogy ez ellenkezik minden festési szabállyal, ehhez képest szerencsés alakulása a projektnek, hogy az eredetileg piros festék mindössze málnaszínű lett, de szerintem ez még teljesen vállalható. A székek barnák voltak, kékek lettek, két réteg zománcfesték ment rájuk. Nem, nem csiszoltam, nem alapoztam, ha lesz pénzem veszek újakat. A babzsák ajándék volt, csak az idegesítő fehér golyók helyett szivacs van benne, a leander pedig kaspó helyett egy strandtáskát kapott, ha már itt a nyár. Ami még jön, az egy napvédő ponyva (Ikea-5000 Ft) amitől a terasz olyan lesz, mintha lenne még egy szobánk, ami azért jó, mert nyáron a tetőtéri lakásban 30+ a hőmérséklet, ráadásul mennyivel jobb egy teraszon dolgozni, mint egy zárt tetejű szobában.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra