Új Gaudi templom épül Chilében

Antoni Gaudit valószínűleg nem kell senkinek bemutatni, azonban ahhoz, hogy munkásságát láthassuk, mindenképpen szülőhazájába, Spanyolországba kell utaznunk. A híres építésznek ugyanis egyetlen tervét sem valósították meg máshol, kizárólag hazájában. Most azonban ez a hagyomány – szerencsére – megtörik, mivel a chilei kormány támogatásával 2017-re át is adhatják a Rancagua városában épülő Our Lady of Angels kápolnát – írja a Fastcodesign.com.

A város legnagyobb látványossága lesz az épület, ha elkészül, ami nem is csoda, hiszen Gaudi munkái tagadhatatlanul egyediek és lenyűgözőek. Ez sem egy gyorsan összedobott kis viskó lesz – ahogyan a La Sagrada Familia sem az – hiszen gyakorlatilag már 1922-óta dolgoznak rajta. Angelico Aranda ugyanis ebben az évben írt levelet a spanyol építésznek, melyben felkérte egy kápolna tervezésére Rancagua városának.

Amikor az építész a levelet megkapta, már javában dolgozott a La Sagrada Familián, válaszában pedig megküldte a kápolna terveit, melyet eredetileg a saját temploma hátsó részében lévő apszisba szánt. Gaudi azonban úgy döntött, a testvériség jegyében a terveket a chilei város rendelkezésére bocsátja.

Ennek köszönhetően most Christian Matzner építésznek jutott a lehetőség, hogy az első Spanyolországon kívüli Gaudi épületet megalkossa. A projektre összesen 7 millió dollárt szántak, melyet a kormányzat biztosít. A 98 méter magas kápolna tetejét kék lapis lazuli kövekkel díszítik majd, amit Chilében bányásznak, és a tetején egy réz kereszt kap helyet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek