Ökokapszulában nyaralunk majd nemsokára

A sátorozás puszta gondolatától is idegenkedő természetkedvelőknek nyújthat kiváló alternatívát a szlovák építésziroda, a Nice Architects legújabb innovációja, amelynek prototípusát a bécsi Pioneers fesztiválon mutatták be május 28-án. A stúdió futurisztikus formát kapott „Ecocapsula” névre keresztelt nap- és szélenergiával működő „lakóautója” ugyanis átvitt értelemben, de lehetővé teszi lakójának, hogy ott éljen, ahol szeretne.

Az Ecocapsula.sk Facebook oldalán olvasható kommentek alapján nem is kell olyan sokat várni a környezetbarát tojásra, mivel már előrendelhető a várhatóan 2015 végén, 2016 első felében piacra kerülő darab. - írja a qz.com akik szerint mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha a jövőben kiszeretnénk próbálni a találmányt, amiért várhatóan több tízezer dollárt is elkérnek majd.

A mobil kapszula tervezői úgy alakították ki a formát, hogy az minél hatékonyabban összegyűjtse az esővizet, amelyből egy szűrőrendszer segítségével ivóvíz is előállítható. Ez még mind semmi, ugyanis a folyamatos energiaellátást egy 750 wattos szélturbina illetve egy 2.6 négyzetméteres napelem tető biztosítják. A fém színű, szállítható kapszula sajnos nincs akkora, mint az átlagos konténer házak, mindössze nyolc négyzetméter - viszont ezzel is éppen annyi, mint ez a felújított párizsi minigarzon.

 A két személy befogadására azért alkalmas térben a tervezők helyet szorítottak egy dolgozó és étkező résznek, forró vizes zuhanyzónak, wc-nek, hideg-meleg vizes főzőfülkének, fiókkal ellátott tárolóhelynek illetve egy összecsukható ágynak is. A 680 kilogrammot nyomó önfenntartó kapszula a magas hatékonyságú napelemeknek és szélturbinának valamint a 9744 wattórás akkumulátornak köszönhetően körülbelül egy évig is ki tudja szolgálni lakóját, feltéve ha van egy kis napfény is a környéken. Barlangban viszont valószínűleg nem működne, de hát ki szeretne egy ilyen szerkezettel beparkolni egy kőbunkerbe. Nézze meg a galériában, hogy hogyan kirándulunk majd a nem is olyan távoli jövőben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra