Nagyon hasznos kisokos ázsiai telefonok vásárlásához

Tudja, hogy van élet az itthon annyira hájpolt okostelefon-márkákon kívül is? Ráadásul ezek az „ismeretlen” kínai telefonok legalább annyira jók, ha nem jobbak, mint ismertebb társaik. Egy probléma van csak velük: nehézkes beszerezni őket és kiigazodni is elég bonyolult a készülékeken, hiszen már ezeket is előszeretettel hamisítják. Persze, ha az ember tisztában van vele, hogy mit keres, és hogy honnan rendelje meg, máris más a helyzet. Egy kínai készülékrajongó szakértő segítségével összegyűjtöttük azokat a fontos pontokat, amelyekre feltétlenül figyeljen, ha Ázsiából rendelne mobilt. Továbbá azt is elmondjuk, hogy mi a különbség egyes márkák telefonjai között, illetve melyik mit tud, mennyibe kerül és, hogy mire kell figyelni a vásárlásnál.  

Érdemes webshopból rendelni?

Elég necces olyan internetes áruházból vásárolni, amelyikről nem sok infót találni a neten. Mi is többször írtunk már az internetes vásárlás buktatóiról. Amellett, hogy borzasztóan kézenfekvő, kényelmes és egyáltalán nem időigényes, de nem mindig azt kapja az ember, amire számít. 

„Az ismertebb kínai webshopoknak – például Tmallbox.com, Spemall.com vagy Antelife.com – természetesen nem érdekük, hogy elégedetlen legyen a vásárló. Vannak azonban olyan webshopok is, amelyek egy adott márka hivatalos weboldalaként, webshopjaként kommunikálják magukat, de valójában eredetük kinyomozhatatlan. Ha még nem rendelt kínai webshoptól, és bizonytalan abban, hogy hol szerezze be a kívánt készüléket, akkor javasoljuk, olvassa el mások tapasztalatait. Érdemes átböngészni azokat a telefonokkal foglalkozó fórumokat is, ahol kifejezetten a kínai webshopokkal kapcsolatos tapasztalatokat osztják meg, így magabiztosabb lehet a vásárlásnál. „A fent felsorolt helyekről már többször rendeltem készüléket jómagam is. Az ügyfélszolgálataik mindig gyorsak és segítőkészek voltak. Noha az angol nyelvtudásuk az esetek többségében azért hagy némi kívánnivalót maga után, mindig megértettem magamat velük” – nyugtat meg a szakértő.

A weboldalakon feltüntetett készletinformációt is érdemes csak „tájékoztató jellegű” információnak tekinteni. Különösen igaz ez a legújabb készülékek esetében. Ha azt látja, óriási készlet áll rendelkezésre egy új, friss és ropogós típusból, míg más helyeken még csak előértékesítés zajlik, akkor nagyon valószínű, hogy a készletinformáció csalóka. 

Óriási a dömping telefonok terén

Sokszor potom pénzért elképesztő specifikációkról lehet olvasni, de ne tévessze meg a látszat. „Az MTK6589, vagy még régebbi chipsettel rendelkező, négymagos készülékek esetében gyakori jelenség a GPS pontatlansága, rosszabb esetekben pedig a GPS egyáltalán nem is működik. Ezen utólagos szoftveres beavatkozással általában lehet segíteni, de jobb, ha utána olvas mások tapasztalatainak, mielőtt telefont választ, így megtudhatja, van-e szoftveres megoldás a probléma kezelésére. Fontos azonban, hogy minden ilyen procedúra kellő jártasságot kíván.

Az újabb, 8 magos és a friss, 64 bites, MTK chipsetes telefonok esetében a GPS probléma már igen ritka jelenség, de nyilván sok múlik azon is, milyen erős vevőegységet kapott a készülék. A GPS gyengeségét viszont nem szabad félvállról venni, mert ilyenkor a lokalizációt igénylő szolgáltatásokkal komoly probléma lesz, továbbá a wifi és a bluetooth se működik majd rendesen. Jól teszi továbbá, ha arról is meggyőződik, hogy van-e GLONASS támogatás a készülékben, így biztos lehet abban, hogy a telefon valóban képes lesz csatlakozni a megfelelő műholdakra, és a helyzet-meghatározás is pontosabb lesz.

„Kizárólag WCDMA hálózaton futó készüléket szabad megvenni, az SCDMA készülékekkel itthon ugyanis lemondhat a 3G vagy 4G mobilnetről. Emellett érdemes megnézni, hogy a készülék fut-e 800-as sávon is, mert enélkül sok vidéki településen elfelejtheti a szélessávú netet” – tanácsolja a szakértő. Ha a készülék tudja, amit kell, és valóban WCDMA verziót vásárolt, de mégse működik minden, akkor sem kell megijedni. „Ahogy említettem, jellemzően némi egyszerű szoftveres beavatkozással hamar munkára bírható a telefon. Vegyük tudomásul: ezeknek a készülékeknek a jó részét nem európai piacra szánták. Ha nagyon nincs tapasztalata és nincs itthon tulajdonosi fóruma a telefonmárkának, akkor inkább ne vegye meg, ha nem akar szívni vele” – javasolja a hozzáértő.

Felsőkategóriás készülékek 

Ezek azok a készülékek, melyeket 100-150 ezer forint fölötti összegért lehet megvásárolni. Az első 3 ebben a pontban felsorolt prémium gyártó készülékei átszámolva is drágák, de olcsóbbak, mint mondjuk a Samsung vagy a Sony okostelefonjai.  

  • Oppo (van EU store) – javasolt: Oppo Find7a  
  • Meizu (van EU store) – javasolt: MX4
  • Xiaomi - Mi Note, Mi4
  • Huawei – Honor 6 Plus
  • Asus – Zenfone2 (4 GB RAM)
  • One Plus One
  • Lenovo - Z90, K920

Bal fentről sorban a készülékek: Oppo Find7a, Xiaomi Redmi S, Meizu MX3, Lenovo K900
Bal fentről sorban a készülékek: Oppo Find7a, Xiaomi Redmi S, Meizu MX3, Lenovo K900

Középárkategóriás, megbízható készülékek  

Ezek azok a készülékek, melyeket 55-70 ezer forint fölötti összegért lehet megvásárolni, jó minőségűek, megbízhatóak. 

  • Jiayu (van EU, ill. német store) – javasolt: G4S, G5S, G6 és S3 készülékek  
  • Zopo (van EU store) – javasolt: ZP999 készülékek
  • Lenovo – Z2  
  • Meizu Mi Note
Jiayu G4S, Zopo C2
Jiayu G4S, Zopo C2

Alsóárkategóriás márkák

Ezek azok a készülékek, melyeket 40-60 ezer forint fölötti összegért lehet megvásárolni. 

  • IOcean – javasolt: X7S  
  • Coolpad – javasolt: F1  
  • Xiaomi - Redmi 1S
  • Asus – Zenfone 5
  • Lenovo K3
IOcean X7S, iNew V3, Coolpad F1
IOcean X7S, iNew V3, Coolpad F1

Messzire kerülje el a nagyon egzotikus, vicces nevű márkák telefonjait, és véletlenül se vegyen olyat, ami replikának (egy nagy márka hamisítványa) tűnik, még ha a tudása alapján a legjobb vételnek is tűnik a készülék. A Star gyártó egy telefonjáról például kiderült a közelmúltban, hogy a romba égetve tartalmaz egy vírust, ami gyűjti a felhasználói adatokat. Odakint gyakran egymást is másolják, így ha egy a listában felsorolt készüléket például sokkal olcsóbban kínálnak, mint más webshopban, akkor az minden bizonnyal egy másolat. Eddig Jiayu, Xiaomi, Zopo, Oppo, Gionee és Meizu készülékeket használtam tartósan. Ezekkel a márkákkal sohase volt gondom, és ezen gyártók készülékei közül néhány már itthon is megvásárolható, magyar garanciával” – tudtuk meg. 

Érdemes odafigyelni az árképzésre

Minél több webshopban nézze meg, hogy mennyibe kerül az adott készülék és óvakodjon attól, ahol jóval az átlagár alatt kínálják. Ez akár 100-150 USD (kb 28 000 - 42 000 forint) különbség is lehet. Az ilyenek már feltehetően hamis gyártmányok, vagy a legrosszabb esetben még semmilyen készüléket sem kap, csak az összeget vonják le a számlájáról. Jobb, ha olyan telefont sem rendel, amelyből éppen készlethiány van (out of stock), mert soha nem lehet tudni, hogy mikor lesz belőle újra, ha egyáltalán lesz. „Ilyen ajánlatokkal eddig jellemzően a Pandawillen és az Aliexpressen találkoztam” –erősíti meg a tapasztalt hozzáértő.

Elképesztő mennyiségű – laikusok számára ismeretlen márkájú – telefonkészülék található a neten, ezért nem árt vásárlás előtt utánanézni melyiket veszi meg. Érdemes fórumokon utánaolvasni az esetleges hibáknak és jó tulajdonságoknak, és persze nem árt elolvasni pár kommentet a webshopról is, ahol kinéztük magunknak. 

Garancia – ajaj!

A legtöbb vásárlót ez a pont tartja vissza a távol-keleti készülékek vásárlásától. A gyártók/webshopok többsége ugyanis bár ad 1 év kínai garanciát, ami jól hangzik, csak hát ez azt jelenti, hogy ha baj van a készülékkel, mehet vissza Shenzenbe (ez egyébként akkor is így van, ha az EU warehouse-tól rendelte a készüléket). Ez két okból is elég kellemetlen: az egyik, hogy Shenzenben akár 2-3 hónapot is állomásozhat a telefon; a másik, hogy amikor visszaküldik a javított telefont (vagy az új cserekészüléket) Kínából, akkor azt újra vámolni fogják. Nehéz ügy a garanciális javítás/csere, de aki beválallja, hogy külföldről rendel készüléket olcsóbban, ezzel a rizikóval számolnia kell.

Nem csak a telefonért kell fizetni

A kedvező készülékár ellenére számos további költség is felmerül: a szállítás díja (jellemzően China Post vagy DHL), és bár a kínaiak ráírják a dobozra, hogy „sample” (minta), esetleg cserekészülék, a vámolás után ki fogják fizettetni az ÁFÁ-t.  Plusz ott van még a szállítási díj is, ezekkel is számolni kell. 

470619652
Bloomberg

Így biztonságos a fizetés 

PayPallal a legbiztonságosabb a fizetés, mert nekik létezik olyan szolgáltatásuk, hogy ha a termék nem érkezik meg, hibás, vagy ha az eladó nem a kiválasztott készüléket küldte, akkor a PayPal visszatéríti az összeget. Ezzel nem szokott baj lenni, szóval eőre pénzt semmiképp se utaljon, és lehetőlge bankkártyával se fizesen. 

Kövesse nyomon a telefont 

A megrendelést követően a webshopok mindig küldenek visszaigazolást, de a szállítmány azonosítót (tracking number) a nyomonkövetéshez sokszor csak kb. 1 hét múlva küldik. Nem kell tehát megijedni, ha 3-5 nap után nem kap szállítmány azonosítót (ez az a szám, amit be kell írni a szállítmányozó cég honlapján a rubrikába és ez alapján tud értesülni, hogy merre jár a készülék). Írjon nyugodtan a cégnek és érdeklődjön utána, jellemzően meglepő gyorsasággal szoktak reagálni az ilyen levelekre.

A DHL drága, de gyors

A China Post iszonyatosan lassú, a Magyar Posta szintén. Ha az előbbi kettő valamelyikével rendel készüléket, akár 3 hónap is lehet mire megérkezik. „Ezekkel a szállítási formákkal nincsenek jó tapasztalataim, mindig kifizetem a DHL-t, amely általában 20-25 dollárba (5600 - 7000 forint) kerül, illetve ehhez jön hozzá csomagonként kb. 3000 forint vámbiztosítéki díj. Ezen nem éri meg spórolni, mert így 4-5 munkanapon belül önnél is lesz a telefon. Itt nem árt megemlíteni azt sem, hogy sokszor előfordul, hogy a webshopos készülék ára mellé azt írják, hogy „free delivery/free DHL” (ingyenes szállítás/ingyenes DHL), mégis perkálni kell a szállításért. Ez azért lehetséges, mert legtöbbször az ingyenes szállítás Kínán belül, de maximum Indiáig érvényes. 

Rendelt már Kínából telefont?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra