Grillezzen az erkélyen is!

A grillezés egy igazi, szabadtéri tevékenység, amiről azonban azok, akiknek nincs kertjük, lemaradnak, hacsak nem akarnak a közeli parkban sütögetni. Az igazság azonban az, hogy a grillezés családi, baráti esemény, aminél fontos szempont az is, hogy lehetőleg a saját társaságunkkal töltsük!

Ám ez nem egyszerű, kivéve, ha valakinek saját kertje is van. Ott aztán lehet mobil vagy épített sütővel villogni, és az egész családot, és a baráti kört is át lehet hívni úgy, hogy azt nem nézi senki.

Erkélyen is lehet

A lakással rendelkezők többsége ennek köszönhetően a grillezésről igazából csak álmodozott. Ha már nagyon szerette volna azokat az ízeket érezni, akkor bízott a szagelszívó képességeiben és nekiállt a konyhában, vagy - vett egy nagy levegőt, és grillezett az erkélyen.

shutterstock 185719043

A második megoldásban igazából csak a nagy levegő volt a felesleges, merthogy az erkély ugyanúgy alkalmas a grillezésre, mint a kert. Persze azért arra figyelni kell, hogy önhibájából füstöt ne nagyon csináljon. De ma már a grillezők, a mobil kerti sütők olyan széles választékával találkozhat, amivel igazán nem lehet gond a sütögetés.

„A szabadban grillezni jó dolog, így érdemes megteremteni ennek a feltételeit mindenképpen. A lehetőségeink függvényében kell meghozni azt a döntést, hogy valami egyszerűbb, olcsóbb megoldást választunk, vagy be tudunk ruházni egy komplexebb dologra is. A kereskedelemben kapható nagyon sokféle mobil grillező berendezés. Hozzá lehet jutni egészen komoly készülékekhez is, amelyek ki tudják váltani az épített sütögetőt is. Ennek előnye, hogy „csak” meg kell vásárolni, beállítani a megfelelő helyre és már indulhat is a party.

Az épített változat viszont lehet igazán személyre és helyre szabott – ezért bátran kialakítható akár egy nagyobb erkélyen is (fontos, hogy az építmény-épület jellegétől függően ez az átalakítás lehet akár engedélyköteles is!). Tehetünk bele extra funkciókat (mosogató, szagelszívó, stb.) és olyan anyagokkal díszíthetjük, amik illenek az épülethez és a személyes ízlésünkhöz.

Természetesen egy ilyen létesítmény kialakítása előtt alaposan át kell gondolni, hogy mit és hogyan szeretnénk majd, hiszen ezt nem lehet levinni később a garázsba, ha nem tetszik, vagy nem jó helyen van. Ha azonban alapos tervezés után készül el egy ilyen szabadtéri grillező hely, akkor abban sokáig kedvét leli az ember, szívesen használja” – tanácsolja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Intimitás

A kertben akkor igazán jó a sütögetés, ha nem csüngenek a szomszédok a kerítésen, és próbálnak belefolyni a buliba. Persze a társaságon kívül azért néhány dologra még szüksége lehet.

shutterstock 283362608

Praktikus, ha van a közelben víz, de egy kis lakás mini erkélyén ez nem igazán valós opció. Azonban egy nagyobb lakás, nagy erkélyén érdemes gondoskodni vízvételi lehetőségről, mosogató kialakításáról. Vizet persze mindenképpen kell a közelben tartani, akár egy vödörben, hogy ha lángra kap valami, akkor egyből el lehessen oltani.

Ezen kívül jó, ha van hely, ahová le lehet pakolni a sütögetés kellékeit. Kell persze kényelmes asztal, székek és indulhat is a finomságok elkészítése.

Az intimitásra való igény is nagyon eltérő lehet. Akinek ez fontos, az biztosan gondoskodik az erkély lehetőség szerinti szeparálásáról egyébként is, így a grillezés alkalmával ez már megoldott. Kicsi erkélyen amúgy sincs túl sok lehetőségünk, de itt valószínűleg inkább a meghitten kettecskén történő sütögetés a jellemző egy kicsi grillezőn, így itt a füst sem jelent problémát. Egy nagyobb erkélyen természetesen mindenképpen fontos szempont, hogy ne zavarjuk a szomszédokat sem a füsttel, sem bármilyen építménnyel, árnyékolóval”  - fűzi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra