Ilyen családi házakat terveznek maguknak az építészek

Mindig nagyon érdekes látni, hogy milyen házakat terveznek maguknak azok a szakemberek, akiknek általában a megrendelők igényeit kell figyelembe venniük a munkájuk során. A Curbed.com szerkesztősége ezúttal hét, nemzetközileg ismert építész olyan látványos, különleges kialakítású családi házát mutatja be, melyeket saját maguk és családjuk számára terveztek. Nézze meg a hajtás után, hogy mi mindent lehet kihozni többek között silóból, fából és 40-50 millió forintból!

1. Paolo Carlesso háza Milánó közelében

Az olasz építész szakmájából adódóan jól tudta, hogy rengeteg pénzt spórolhat meg az építkezés során, ha újrahasznosított anyagokból és más, építőanyag-telepekről selejtezett fa anyagokból húzza fel Fagnano Olonában található házát. A Milánótól észak-nyugatra található kis faluban lévő házat a történelmi vidék gazdasági épületeinek mintájára, acél- és favázas szerkezettel építették fel 2010-2014 között. Az építész hasonlóképpen akarta megtervezni és elkészíteni otthonát, mint ahogy néhány rokona tette, mikor letelepedett a környéken 1938-ban. „A ház külső része javarészt egy centiméter vastag, szálcementből készült, téglalap alakú panelekből áll” – mondja Carlesso, aki többek között vörösfenyőt is használt az építkezés során.

2. Christoph Kaiser egykori gabonasilója

A Phoenixben élő építész egy 1955-ös gabonasilót vett meg egy kansasi farmertől az interneten, majd a szétszedve leszállított silóból egy hangulatos stúdiólakást varázsolt arizoniai telkén. Az átalakított, 31,5 négyzetméteres, kétszintes siló érdekessége, hogy szinte mindent az építész és felesége újítottak fel rajta a szekrényektől az ajtókon át a diófa padlóig, amit ráadásul ipari hulladékként árultak az interneten, így az mindössze 350 dollárjukba (kb. 95 440 forint) fájt. A hangulatos lakást olyan ikonikus bútordarabokkal tették meg exkluzívabbá, mint például az Eames által tervezett drótszékek replikái.

3. Leo Qvarsebo nyaralója

„Kicsit olyan, mint egy játék faház felnőtteknek” – írja le a stockholmi építész a festői Dalarnában található háromszög formájú házát, melynek ferde homlokzata lehetővé teszi, hogy mászófalnak is használhassák, ha akarják. Qvarsebo túlméretezett ablakokat tervezett a házba, amelynek alsó szintjén, hierarchiaszerűen helyezkedik el a tágas nappali, a konyha, majd a tetőtér felé haladva a kompaktabb, intimebb hálószobák. A tóhoz közeli nyári rezidencia természetesen jól pozícionált teraszt is kapott tervezőjétől, ahol kényelmesen megfér egymás mellett a napozószék és a hintaágy is.

4. Shane Michael Pavonetti modernista parasztháza

A vállalkozókedvű austini építész 175 ezer dollárból (kb.47.7 millió forint) húzta fel egyedi családi házát, melyben egyesítette a modernizmust a regionális parasztházak rusztikus világával. Ennek jegyében óriási ablakokkal, letisztult vonalakkal, acél ablakkeretekkel és fa homlokzattal készítette el a több mint kétszáz négyzetméteres birtokon álló, tágas, istállóra emlékeztető kétszintes házat Texasban.

5. John McLaughlin családi háza Dublinban

„Még soha nem dolgoztam fával, ezért vettem egy könyvet a faszerkezetes házakról. A munka során rájöttem, hogy mennyivel egyszerűbb fával dolgozni, teljesen beleszerettem az anyagba” – mondja az ír építész az „Open House” nevű kétszintes külvárosi házáról, melynek fa- és üvegszerkezetes tolóajtós megoldása maximalizálja a kilátást és a kilépést a kertbe is. Az asztalosnak felcsapott építész szintén óriási ablakokat tervezett házába, aminek köszönhetően rengeteg természetes fény jut be a lakótérbe.

6. Todd Saunders modernista faháza Norvégiában

A kanadai származású építész „S-villa”névre keresztelte el elővárosi családi házát, amit fekete fa homlokzattal tett még 21.századibbá. A modernista stílusban megépült kétszintes családi ház tervezésénél Saunders olyannyira ügyelt a részletekre, hogy egy belsőépítészt, Hannes Wingate-et is bevont a munkafolyamatba, akinek közreműködésével egy igazi, skandináv dizájn hagyományait követő, természettel harmóniában lévő családi házat adtak át Norvégia második legnagyobb városában, Bergenben. Az észak felé pozícionált házban többek között egy tágas konyha és nappali, egy könyvtárszoba illetve pár teraszos, nagy ablakkal ellátott, padlófűtéses háló- és gyerekszoba kapott helyet.

7. Ryo Yamada háza Japánban

A japán építész Sapporo Hokkaido prefektúrában található családi háza az ország leghavasabb régiójában van. „Ennek a háznak állandóan változik a belső tere" – állítja a kalandpark-pályának és játszóháznak is beillő, mégis mindössze 82 négyzetméteres faházról a tervező, aki szerint egy ilyen házban kellemesen el tudja majd tölteni az időt a családjával, mikor leesik a térségben normálisnak tartott ötméteres hó. „Hagyományos japán szabványméreteket használtam a tervezés során. Ilyen például az úgynevezett „Kyu-Shaku”, ami a padlótól a plafonig érő 2.70 méteres gerendák szabványát jelenti” – mondja az építész, akit japán történelmének jellegzetes faházai ihlettek a tervezés során.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek