Citromfát nevelni nem akkora ördöngösség

A citromfa a mediterrán és trópusi növények kedvelőinek körében már igen régóta nagy megbecsülésnek örvend, hiszen amellett, hogy ha megfelelően tartjuk, akkor saját citromot szüretelhetünk, az sem elhanyagolható tény, hogy nagyon mutatós növény. Arról már nem is beszélve, hogy illatos virágaival még jól is néz ki a lakásban.

Nem véletlen a lakás kitétel, hiszen ez a növény nálunk nem élné túl a telet a szabadban. Ahhoz, hogy tarthassuk, elég körültekintőnek is kell lennünk, hiszen a teleltetése, gondozása nem olyan egyszerű. Azonban a szakértő, Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft cégvezetőjének tanácsai segítségére lesznek.

Gondozása

Akinek már van citromfája, az tudja, hogy nem is annyira a nyári, sokkal inkább az őszi-téli időszak a problémás. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene figyelmet fordítani minden évszakban erre a növényre.

„A citrusfélék a kicsit kötöttebb földkeverékeket kedvelik. Ezt a virágföldhöz kevert vályogos vagy agyagos kerti talajjal érhetjük el a legkönnyebben (legfeljebb egyharmad arányban érdemes összekeverni). A virágföldek közül a komposztált összetevőkből álló, emelésre is nehezebbek közül válasszon! Télen hűvösen tartva éppen csak nedves legyen a földjük, nyáron nagyobb vízadagokkal tartsuk nedvesen. A kifejezetten napos helyeket szeretik. Tavasztól őszig komplex tápoldattal érdemes öntözni, az öntözővízbe pedig savanyító hatású citromsavat is keverhet, hogy jobban érezzék magukat a növények."

A citrusfélék tartásának a téli teleltetés a legnehezebb időszaka. Hűvös, akár fűtetlen, de fényben gazdag helyen érzik a legjobban magukat ezekben a hónapokban. Az ideális teleltetőhely egy hűvösen tartott télikert, ahol rengeteg fény éri a növényt. Meleg, fűtött és száraz levegőjű helyiségekben hamar elveszti a lombját. Szélsőséges esetben elpusztul a növény, de a virágzás biztosan elmarad.

530017423
Sabine Lubenow / Europress / Getty

Szaporítás

A citromfa nem éppen a legolcsóbb növények egyike a kereskedésekben, de nem is kell feltétlenül megvásárolnia. Magról is próbálkozhat, ám ahhoz, hogy termő citromot kapjon, még lesz vele némi dolga.

„A termő citromfát elsősorban magról nevelt citromra oltással szaporítják. Ez egy nehéz művelet, nagy hozzáértést igényel, mivel a pár éves alany keresztmetszete szabálytalan alakú, így nehéz jól illeszkedően elhelyezni az oltócsapot az alanyon. Ha sikerül ez a nyár eleji művelet, akkor viszont már a következő tél végén virágozhat a nemes rész és terméseket is érlel a növény jó tartási körülmények között" – mondja a szakember.

Érett magról nagyon könnyű szaporítani a citromot: meleg helyen a magok bármely évszakban jól csíráznak, így könnyen és gyorsan nagyobb növény nevelhető. Azonban magról vetve a citrusfélék csak későn, akár évtizedek múlva kezdenek virágozni és termővé válni. A gyorsabb termőre fordulás miatt szokták inkább oltással szaporítani a citromot.

CA26610
Jonelle Weaver / Europress / Getty

Télálló citrom? Van egy jó és egy rossz hírünk 

A jó, hogy igen, valóban van olyan citrom, mely a telet is gond nélkül átvészeli, vagyis kiültethető a kertbe. A rossz, hogy sajnos a vadcitrom (vagyis a télálló citrom) termései kicsik, és nehéz is kinyerni belőlük a levet és húst, bár nem lehetetlen. A virágai hasonlóak a nemes citroméhoz, ám illatuk nem olyan intenzív, ráadásul erősen tövises ágai is vannak.

„A vadcitrom télálló növény hazánkban is, bár erősen fagyos területeken azért itt sem telel biztonsággal. A növény valóban erősen tövises, sövényként ütetve például semmilyen élőlény nem kel át rajta. A hajtásrendszere télen is zöld, érdekes és feltűnő látványt nyújt. Az ültetés utáni néhány évben érdemes takarni a tövét télire. Talajára nem igényes, a köves talajokon kívül mindenhol megél. Az idősebb növény az öntözést már nem igényli. A négy-öt éves tövek bőven virágoznak és beérlelik terméseiket is, ezzel azonban óvatosan, mert tényleg nagyon savanyú!”– mondja a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra