Ezt a két mágneses játékot tiltották be

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (továbbiakban NFH) mágneses játékokat tiltott be (a lista itt elérhető), ezek közül kettő pedig akkora veszélyt jelentett, hogy megtiltották a forgalmazását – tudtuk meg a Hatóság sajtóközleményéből.

Mi lehet a baj forrása?

Azok a mágneses játékok, amelyek túlságosan erős mágneseket tartalmaznak, azért lehetnek veszélyesek, mert a játékokról leválasztható mágneseket a gyerekek könnyen lenyelhetik. Abban az esetben pedig, ha egy gyerek szervezetébe véletlenül egynél több mágnes kerül, akkor azok a bélfalon keresztül vonzhatják egymást, amelyek végül bélperforációt vagy bélelzáródást okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a felismerése nem mindig egyszerű, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat.

A nemzetközi adatok szerint a legtöbb ilyen baleset a 10 hónapos és a 8 éves kor közötti gyermekekkel történik. Az esetek több mint 80%-ban mágneses építőjáték-készletekben lévő erős mágnesek okoztak sérülést. Számos esetben sebészeti beavatkozással lehetett a mágneseket a bélrendszerből eltávolítani. A magyarországi gyermekkorházakban is találkoztak már hasonló esettel.

Különleges szabályozás

A játékokra szerelt mágnesekre speciális szabály vonatkozik. Fontos követelmény, például hogy nem lehetnek az előírtnál erősebbek. (az ún. fluxusindex maximum 50 kG2mm2 lehet). A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a baleseteket olyan mágnesek okozták, amelyek az előírtnál erősebbek voltak.

Az NFH mechanikai és műszaki laboratóriumábanvizsgált 10 játékból 2 esetben állapították meg a szakemberek, hogy veszélyesek lehetnek. A vizsgálatot a lenti videón megnézheti.

Ezek az érintettek

Az egyik játék egy mágneses darts. A játék veszélye az, hogy a nyíl száráról könnyen letekerhető a mágneses alkatrész. Az úgynevezett mágnesesfluxus-indexe pedig a megengedett több mint a hatszorosa. A másik játék egy mágneses építő készlet volt, melynél már a készlet eleve tartalmazott könnyen lenyelhető mágneses alkatrészt. A mágnesesfluxus-index esetében itt is a megengedett érték többszöröse volt kimutatható.

Mágnes
Fotó: nfh.hu

A Hatóság idén másodszor vizsgálta a mágneses játékokat, a tavalyi évhez képest pedig egyértelmű javulás tapasztalható: a 2014-es vizsgálatban ugyanis a játékok 43%-a tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra