Szubjektív kalauz Construma látogatónak

Hétvégén rendezik a Construmát, az ország legnagyobb építőipari szakkiállítását, ami valójában több kiállítás egyben, a különböző pavilonok eltérő tematikájú látnivalókat kínálnak. Felosztottuk magunk között a tartalmat, nekem a burkolatok, szaniterek, konyhagépek, nyílászárók és kazánok jutottak.

Laikus benyomásaim alapján azt mondanám, annak érdemes a kiállításra kimenni, aki

a) nagyon konkrét kérdésekre keres választ, pl, hogy a meglévő, ismert méretű ablakainak cseréjéhez melyik cég milyen megoldásokat kínál és mennyiért. Vagy: bizonytalan abban, kitől vegyen hatalmas jacuzzit (ezek egy fél csarnokot megtöltöttek)

b) a közepesnél kicsit feljebbi árfekvésben gondolkozva képzeli el lakásfelújítását, építkezését, és kiváncsi a nagyobb, ismertebb, jó minőségű cuccokat kínáló cégek bemutatkozására.

Aki óriási akciókra, hatalmas olcsóságra, belépő árszintű termékekre vadászik, nyugodtan megspórolhatja magának a belépőjegy árát és a hétvégi (várható) tülekedést, mert ez nem az a terep.

Ha viszont kifejezetten szereti az eléggé zsíros lángost (sajtos-tejfölös 900,-), a kicsit szottyadt pizzaszeletet (900,- de legalább jó nagy), vagy éppen a vaddisznó-töpörtyűt (1000,-/10 dkg), akkor mindenképpen nézzen ki!

Az egyes témakörökbe bele-belekapva szubjektív beszámoló arról, amin nekem megakadt a szemem.

Parketta, szalagpadló, laminált, és a társaik

Parkettás és laminált padlós cég volt bőven, akit ez érdekel, annak érdemes kimennie. Az árak szórása nagy, láttam tölgy szalagparkettát 7100 forint/nm áron, háromrétegű fa padlót 65 ezer/nm áron is, valamint a kettő között is sok mindent, sok standon. Nemcsak valódi fa, de különféle alternatívák is megnézhetőek, akadnak tényleg szép lamináltak, és kompozit padlók is, amelyek fának néznek ki. A legextrémebb termék a bőr járófelületű parketta volt, erről is talál képet a galériában.

Padlólapok, csempék, cementlapok

Hidegburkolatos cégből kicsit talán kevesebbet láttam, mint melegburkolatból, viszont a kiállítók általában szép portékával érkeztek, ennek megfelelőek az árak is. 10 ezer forint alatti négyzetméteráron alig találni valamit, viszont aki a 10-15 ezres kategóriában, vagy még följebb gondolkozik, annak lehet itt keresnivalója. Egyre nagyobb divat a famintázatú hidegburkolat, ezekből valóban szépeket hoztak a cégek, szokás szerint szépek voltak a cementlapok, és a greslapok, mészkőlapok, természetes kövek iránt érdeklődök is kinézhetnek, ha van konkrét elképzelésük.

Általános tájékozódásra akkor lehet jó a terep, ha valakit nem zavar az, hogy szinte minden cég a prémium kategóriában focizik.

Szaniterek

Szaniterfronton egyértelműen a luxusvonal jelent meg, aki szeretne mutatós, de nem túl drága kádat, mosdót, vécét, az nyugodtan maradjon otthon. Sok a hidromasszázs, és annak mindenféle kül- és beltéri változata, az A csarnok szerintem nagyjából felét ez a wellness-tematika viszi el, volt olyan úszómedencés cég, aki még úszó asszonyt is telepített az áramoltatós medencébe.

A szép, szabadonálló kádak nem olcsók, láttam 2500-300 eurós (majdnem egymillió forintos darabot), volt viszonylag szép félmillió körül. A legjobb ajánlatot le is fotóztam, nem olcsó az sem (szűk 300 ezer, akciósan), de ebben a mezőnyben mégis az, és élőben csodálatosan gyönyörű, csak a csaptelep ne kerülne mellé másik 140 ezerbe...

Konyhagépileg

az idén az elszívók dominálnak. Talán nem azokból van a legtöbb, de beépített sütőt, mikrót, színes robotgépet már sok szépet láttunk. Az elszívós cégeket viszont mostanra szintén utolérte a dizájnforradalom, és a hagyományos, szürke kürtős gépek mellett egyre több cégnél megjelentek a döntött formák, a csicsás borítású elszívók, sőt, már Barbie is megtalálhatja a magáét, csak a galériában kell körülnéznie.

A számomra legszebb darab egy világító halálcsillag elszívó volt, ez sajnos viszont funkcionálisan kamu, mármint abban az értelemben, hogy nincs külső kivezetése, csak belül keringet. Akit egészen a részletekbe menően érdekel az, hogy működik a pultba süllyeszthető elszívó, annak is érdemes kinéznie, feltéve, hogy szívesen szán 600+ ezer forintot a témára.

Nyílászárók

Ajtó- és ablakügyben érdeklődőknek jó terep lehet a Construma, nagyon sok nyílászárós cég van kint, és ahová betértem, mindenhol szolgálatkészen mutogatták el, mit tud a portékájuk. Általános tájékozódásra, szempontrendszer kialakításához is jó lehet, volt cég, ahol azzal érveltek, hogy milyen sok kamrás az ablak, míg egy házzal arrébb már arról győzködtek, hogy nem a kamrák számra az érdekes, hanem a köztük lévő légréteg vastagsága. Műanyag, fa, fa-aluminium és fém ablakos kiállítót is láttam, sok az árnyékolós, és persze külső és belső ajtókat is lehet itt nézegetni.

A stílusokban is nagy a változatosság, az erősen klasszicizálótól a teljesen minimálig, minden van. 

Kazánvásár?

Azok után, hogy néhány napja világossá vált, hogy szeptember vége után már csak a kondenzációs kazánok szerelhetőek be, kíváncsi voltam, lesz-e óriási kazános akciózás a Construmán azok számára, akik még egy utolsó rohamban beszereznének egy hagyományos vagy turbó készüléket. A programban is hirdetik, hogy "kazán kiárusítás, vedd és vidd a C+D szabadterületen", és persze nem olvastam el, hogy a Merkapt sátrát kéne keresnem, úgyhogy növekvő tanácstalansággal róttam a köröket a C és D pavilon körül, hogy ráakadjak a kazánvásárlók mekkájára, ahol egymást érik az olcsó, akciós kazánok.

Végül azért csak megtaláltam a standot, ahol nagyon kedvesen elmesélték, hogy hoztak régi típusú és kondenzációs készülékeket is, de semmi olyasmi nem volt, amire én számítottam, hogy egymás hegyén-hátán próbálnak majd megszabadulni a régebbi készülékektől a forgalmazók. Vagy ha mégis, hát annyira tökéletesen eldugták őket, hogy esélyem sem volt megtalálni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek