Így mutat a látszóbeton egy temetőben

Bár erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire szerethetőek az elmúlt időszakban elszaporodott betonból készült épületek, az építészek továbbra is előszeretettel használják a felkapott anyagot. Ezt választotta a tavalyi évben többek között a belga Govaert&Vanhoutte Architectuurburo stúdió is, mely látszóbetonból és üvegből tervezte meg a világ egyik legnagyobb háborús temetőjének látogató- és kiállító központját a flandriai Passchendaele nevű falu mellett. 

Az első világháborús sírhelyet, ahová 11 956 katonát temettek el, eredetileg Sir Herbert Baker angol építész tervezte 1927-ben, majd a brugesi székhelyű építésziroda az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából elkészítette a modern pavilon tervét, illetve kialakítottak egy új vizes blokkot és egy kibővített parkolót is az épület mögött – számol be a felújított Tyne Cot temetőről a dezeen.com. A temető helyszíne, persze, nem véletlen: a Wikipedia azt írja, 1917-ben itt zajlott az első világháború egyik legvéresebb csatája a falu birtoklásáért.

„Az épület a maga visszafogott és egyszerű anyaghasználatával jól idomul a környezetéhez és tiszteletben a tartja a már meglévő építészeti elemeket. Az út egyik oldalát szegélyező betonfal magassága például megegyezik a történelmi temető szemközti falával. Ravasz módon a beton pavilon integráltan hangsúlyozza a temetőkkel kapcsolatos általános felfogást és alaphangulatot. Az egyszintes, lapos profilnak köszönhetően az épület nem rondít bele a tájba, és az üvegezett homlokzatok is mindkét oldalról lehetővé teszik a kilátást. Az egyik oldalról a közeli falu, Passchendaele templom tornya látható, míg a másik irányból a temetőre és a csatatérre látunk rá” – mondják munkájukról az építészek. Nézze meg a galériában, hogy milyen egy modern temető a 21.században!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek