Ilyen lett a Frank Gehry tervezte új Facebook központ

A hétvégén egy-két szerencsés Instagramozó már bepillanthatott a Facebook vadiúj, MPK 20 névre keresztelt központjába a kaliforniai Menlo Parkban, majd a napokban Marc Zuckerberg és más Facebook alkalmazottak is posztoltak pár látványos fotót a Frank Gehry által tervezett óriási, zöldtetős épületről, amelyben a megkerülhetetlenné vált közösségi oldal globális csapatának egyharmada, azaz körülbelül 2800 alkalmazott dolgozhat majd – számol be a fastcodesign.com a 39.948 négyzetméteren elterülő bázisról, amit a lap szerkesztője viccesen Zsákos Bilbó kunyhójához hasonlított.

A LEED-tanúsítvánnyal ellátott komplexum egyik legmeglepőbb eleme vitathatatlanul az a kilenc hektáros, 400 fával benépesített zöld tető/park, amely stílusában meglepően hasonlít a New York-i High Line parkhoz. A 86 éves sztárépítész szerint a fiatal vezérigazgató kérése az épülettel kapcsolatban az volt, hogy „szerény, lényegretörő és költséghatékony” legyen. Egyesek szerint a belső tér még mindig túl „nyers”, de várhatóan a falakat óriási falfestmények és graffitik díszítik majd, amelyek az előző Facebook központ szerves részévé váltak az utóbbi időben.

A tervezőcsapat a vezetőséggel egyeztetve egy nagyobb térben gondolkodott, mellyel elsősorban a Facebook nyitott gondolkodásmódjára kívántak utalni. Így a különböző munkákon dolgozó csoportok egy helyen tevékenykedhetnek ahelyett, hogy irodahelyiségekben és fülkékben különülnének el egymástól.

Persze nemcsak Zuckerberg húzatta fel a cég új épületét ismert építésszel, egyfajta státuszszimbólum lett ez mostanában a Szilícium-völgyben. Az Apple Norman Fosterrel működött együtt, míg a Google Thomas Heatherwickkel és a Bjarke Ingels Group. kreatívosaival készítette el moduláris felépítésű irodaházát. A kaliforniai „ingatlan-háborúnak” ezzel messze nincs vége, hiszen a Facebooknak nem volt elég a Menlo Park, további 56 hektáros területre is szert tettek, a 400.000.000 dollárért felvásárolt földterület ráadásul az új Frank Gehry épület túloldalán található. Hogy ez pontosan mit jelent a Facebook jövőjére nézve, sajnos még nem lehet megmondani. Egyes szakemberek szerint a Bay Area városait már benépesítették a Szilícium-völgyben dolgozók, így a forgalmi helyzet és a lakáshiány kulcsfontosságú kérdéssé vált a régióban, tehát a vállalatok várhatóan nemcsak lombkoronákkal ellátott zöldtetőket építenek majd a közeljövőben, hanem lakásokat és autópályákat is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek