10 termék, amiktől lejárat után sem lesz baja

Ha a következő vasárnap rájön, hogy elfelejtett bevásárolni, és csak lejárt termékekkel van tele a konyhája, még nem kell egyből az éhhalálra vagy az éttermekre gondolnia. A legtöbben nem dobálnak ki mindent azonnal, amikor a ráírt dátum szerint lejárt a szavatossági ideje, inkább bevállalják az ízpróbát. De van, aminél ez se szükséges: ott van például a már szikkadt tegnapi kenyér, vagy a tej, amit óvatosan meg lehet kóstolni, esetleg a tojás, aminek csak kevesen nézik a lejárati idejét, inkább megnézik-megszagolják, hogy még jó-e. Van, aki szemfülesen egyenesen milliomos lett a lejárt termékekből, de önnek sem kell aggódnia, ha közeli lejáratú és leárazott élelmiszereket talál a boltokban. Egy angol ételszakértő újságíró, Joanna Blythman összeszedte, melyek azok az ételek, amik jók lesznek még a lejárati idő után is. 

Külföldön két dátumot kell megkülönböztetni a vásárlóknak: az egyik a "best before", ami tükörfordításban annyit tesz, hogy a csomagoláson szereplő dátum előtt a legjobb, azaz ott adja a maximális élvezeti értékét. Utána sem lesz beteg ha elfogyasztja, de például a kenyér már nem lesz olyan foszlós és ropogós, a chips esetleg már nem roppan annyira, a csoki felületén pedig kicsapódhat a kakaóvaj. A másik dátum a "use by", amit már érdemesebb komolyabban venni, hiszen az az a dátum, ami előtt el kell fogyasztania a terméket, mert utána romlásnak indul, tehát ez a valódi lejárati dátum. Ugyanakkor vannak olyan élelmiszerek, amiket ez után a dátum után is nyugodtan elfogyaszthat. A nagyon sós vagy nagyon édes élelmiszerek nehezen romlanak meg, így a mézzel vagy a lekvárral nyugodtan próbálkozzon a lejárati idő után is, sőt az ecetes termékek is tovább jók, mint ami rájuk van írva.

Csokoládé

Nehogy kidobja a lejárt csokoládét, nincs annak semmi baja! Minimális elszíneződés is megengedett (a kicsapódott kakaóvaj miatt halvány fehér réteg jelenhet meg rajta, főleg ha a levegővel érintkezett), de ha éppen csokit enne és csak lejártat talál otthon, ne essen kétségbe. 

110401441
Francois Durand / Europress / Getty

Sajt

A kemény sajtok, mint például a cheddar is jók még a lejárati idő után is, szagolja és kóstolja meg, ugyanolyan lesz mint két napja. Ha a penészes részeket levágja, beljebb már semmi baja nem lesz a sajtnak. Ugyanez viszont nem igaz a puha sajtokra, ugyanis a camembert vagy a brie sajt a lejárat után könnyen okozhat problémákat. Ha pedig a fehér nemespenész mellett megjelenik rajtuk a zöld vagy szürke penész is, akkor valóban ki kell őket dobni. 

Füstölt és szárított húsok, kolbász

Azok a húsok, sonkák és kolbászok, amiket akár több mint 120 napig füstöltek vagy szárítottak, szintén sokáig jók maradnak. Ugyanakkor tőkehússal soha semmilyen körülmények között ne próbáljon meg trükközni, ha az lejárt, akkor lejárt, és ezen semmilyen praktika vagy hőkezelés nem változtat. 

shutterstock 152630690

Rágcsálnivalók

Nagy általánosságban a rágcsálnivalók sem romlanak meg azonnal a lejárat után. A chips vagy a keksz  talán nem lesz annyira roppanós, de semmi baja nem lesz tőle. Itt is az ízlelés a legjobb teszt: amíg nincs dohos íze, minden egészségügyi veszély nélkül fogyaszthatja.

Tojások

A lejárt tojásokból még készíthet piskótát vagy reggelit: a lényeg az, hogy süsse meg rendesen. Rántotta mehet, a főtt tojás keménytojás formában igen, de lágytojás vagy folyós sárgájú tükörtojás ne: a lényeg, hogy kellőképpen hőkezelje a tojásokat és akkor nem lesz gond. 

shutterstock 74465704

Tej

Az újságíró szerint még a kicsit savanykás tejből is remek palacsinta készíthető, mi azért lehet, hogy ezt nem próbálnánk meg. A lejárati dátum után érdemes megkóstolni a tejet, mielőtt használja, de a lényeg itt is az, hogy rendesen hőkezelje, akkor nem lesz ártalmas. 

Száraztészta

Ha csak lejárt száraztésztája van otthon, ne keseredjen el, még gond nélkül fel tudja használni. A lényeg az, hogy légmentesen záródó dobozban tartsa és nyugodtan használhatja a lejárati idő után is. 

shutterstock 107017115

Kenyér

Ha marad kenyere, azt rakja be a fagyasztóba. Onnan bármikor előveheti, és nem kell aggódnia, hogy nem lesz mit adnia a reggelihez vagy az uzsonnához. 

Konzervek

Ha a konzerveket sötét és száraz helyen tartja, mondjuk a konyhaszekrényben, akkor jóval meghosszabbíthatja az egyébként sem rövid lejárati idejüket. 

Csomagolt saláta

Itt is érdemes alaposan átnézni a zacskót: amíg nem penészes, addig van esélye. Tipp a fonnyadt saláta felhasználásához: rakja kicsit jeges vízbe, ettől valamennyire magukhoz térnek a levelek, és már eheti is. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra