Kérdezze hentesét vagy csemegepultosát a kockázatokról és mellékhatásokról!

December 13-án hatályba lép az az új rendelet, aminek a célja, hogy ne lehessen megvezetni a vásárlókat. Az új rendelettel új élelmiszercímkéket talál majd a termékeken akkor is, ha a húspultos termékről vagy pékáruról van szó. A címkéken fel kell tüntetni az allergén anyagokat, a jövő évtől pedig már a tápértéket is.

Nincs többé nagyon apró betű

Az uniós szabályozásnak köszönhetően eltűnnek végre az olvashatatlanul kis betűk. Az egyik legkisebb megengedett betűméret 1,2 mm lesz, ami így sem tűnik soknak, pedig vannak olyan termékek, ahol eddig kisebb betűkkel írták a csomagolásra a tudnivalókat. Meghatározzák a sortávolságot és a háttér-betűszín közötti éles kontrasztot is, ezzel is elősegítve, hogy minden fontos információt el tudjon olvasni.

141709370
Bloomberg

A lédig termékekre is vonatkozik

Az izgalmak akkor kezdődnek majd, ha a hentespulthoz ér és felvágottat kér, ugyanis ekkor is kell, hogy információt kapjon az allergén összetevőkről. Ez a tervek szerint működhet úgy, hogy a mérleg az ár mellett ezeket is rányomtatja a címkére, de kihelyezett füzeteken, táblagépeken keresztül is tájékozódhat. Ezek hiányában szóban kell, hogy tájékoztatást kapjon, de akár olyannal is találkozhat majd, hogy ráírják az információt a párizsija csomagolópapírjára.

Türelem

Hogy mikortól találja majd meg minden egyes termék csomagolásán az allergén anyagokat, az nehezebb kérdés, hiszen péntekig még fel lehetett használni a régi csomagolóanyagokat. Így tehát előfordulhat, hogy még találkozik hiányos címkéjű termékekkel, mivel a december 12-ig legyártott termékek még kikerülhetnek úgy a boltokba, hogy nem lesz rajtuk az allergén összetevők listája.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra